Защо малките кученца спят толкова много

кученце спи Снимка: iStock

С ънят е съществен елемент от развитието както на човешките бебета, така и на малките кученца. Обикновено кутренцата се нуждаят от обилен сън – между 6 до 10 часа на ден. Всяко четириного обаче е различно – някои животинчета могат да си дремват сладко и по 20 часа на ден, за да поддържат високите си нива на енергия през времето, когато са будни. 

Защо кучето ми е толкова сънливо? 

Както споменахме сънят е изключително важен – както за кучетата, така и за хората. Без подходящото количество почивка е изключително предизвикателство да дадем най-доброто от себе си, каквото и да правим. Вашето кученце расте и се учи всяка секунда от деня си, така че сънят е още по-важен за него, тъй като това му дава възможност да презареди батериите си и да се подготви за всички игри и предизвикателства, които му носи всеки следващ ден.

кученце спиСнимка: iStock

Почивката е важна за запазване на знанията и формирането на спомените. Ако сте проактивни в обучението на четириногия си другар, след като той е напълно отпочинал, ще научи и усвои по-бързо всичко ново. 

Dogsandcats.bg

Дали кучето ми не спи твърде много? 

Отговорът: Вероятно само така ви се струва!

Ако фактът, че новият малък член на семейството ви си дремва по цял ден, ви кара да се притеснявате, че нещо с него не е наред, не сте единствени. Но бързаме да ви успокоим – нямате причини за тревога. 

Напълно нормално е вашето кученце да дремва по цял ден – дори между 18 до 20 часа! Малкото телце на животното расте бързо и се нуждае от почивка, особено като се има предвид колко енергично може да бъде, когато е будно. Мислете за кутрето като за човешко бебе, което расте с бързи темпове, а сънят е от съществено значение за неговото благосъстояние.

кученце спиСнимка: iStock

Кои са типичните навици за сън на едно здраво кученце

Вашето ново четириного приятелче е истинска топка от енергия, нали? Понякога то може да изглежда като безкраен източник на възбуда, но тогава се случва нещо любопитно: Сякаш като с магическа пръчица животното се свива в леглото си и сякаш може да спи с часове. При това, действието се разиграва в средата на деня. Е, какъв е графикът за здравословен сън на едно растящо кутре?

Вашето растящо космато бебе има нужда от сън. При това – от много сън. Кученцата спят много през деня и обикновено се нуждаят от между 6 до 10 часа и вечер. При това, на малките кутрета не им е нужно много, за да се изморят – разходка около блока, няколко целувки и малко игра са съвсем достатъчни, за да изпратят домашния ви любимец в света на сънищата!

кученце спиСнимка: iStock

Дрямката през деня е напълно здравословна за животното – самото то знае кога и от колко сън има нужда! 30 минути до два часа – това е типичен период от време за една здравословна дрямка на малкото кученце. При това, точно както човешките бебета, и кутретата често заспиват точно там, където са. Не се безпокойте и не събуждайте излишно животното – просто го оставете да си почине.

Как графикът за сън може да помогне на вашето кученце да се развие (и да го поддържа здраво)

За да помогнете на домашния си любимец да постигне добър баланс между времето за сън и бодърстване, помислете за обучението му, като създадете график, който включва най-много време за дрямка, учене и игра през деня. 

  • Сутринта

Изведете кученцето си навън за тоалетна веднага щом се събуди. Предложете му закуска, последвана от още една разходка и игра през следващите няколко часа, преди да го оставите да подремне. 

кученце спиСнимка: iStock

  • Следобед

Когато се събуди от сутрешната си дрямка, излезте на кратка разходка, преди да пристъпите към хапването за обяд. Редувайте периодите на игра, обучение на хигиенни навици и дрямка през целия следобед.

  • Вечерта

След вечеря направете кратка разходка и поработете върху обучението на каишка. Малко игра е чудесен завършек на деня за всяко кутре, но се въздържайте да му давате да яде или пие поне няколко часа преди лягане. 

Кога трябва да се притесняваме, че кучето ни спи твърде много?

В зависимост от породата на кученцето, което имате, за нормално се счита то да дремва между 16 до 20 часа от 24-часов ден.  Това е съвсем в реда на нещата.

Ако косматото ви другарче прекарва в сън повече от 20 часа на ден, значи е време да го заведете при ветеринарния си лекар за преглед. Струва си да проверите, за да сте сигурни, че всичко е наред. Същото се отнася и, ако животното е прекалено гроги или летаргично през времето, когато е будно, това може да е знак, че нещо не е наред. 

кученцеСнимка: iStock

Като цяло, ако имате съмнения, обадете се на ветеринарния си лекар и му задайте всички въпроси, които може би имате относно вашето ново четириного приятелче. Бъдете сигурни – специалистът с радост ще се отзове!

Вижте още: 

Захранване на малкото куче

Кога да преминем от храна за кутрета към такава за възрастни кучета

Виж още