Кога да преминем от храна за кутрета към такава за възрастни кучета

кученце Снимка: iStock

П равилното хранене е важна част от грижите за домашния ви любимец. Повечето собственици на четириноги знаят, че кутретата се нуждаят от храна, специално пригодена за тях, която е направена за насърчаване на растежа и развитието на животните. 

Много хора обаче не знаят кога е точният момент да преминат към храна за възрастни кучета. Това е така, защото няма правило, което да важи с еднаква сила за различните четириноги - те растат с различна скорост. 

кученцеСнимка: iStock

Хранене на кученцето

Когато са малки, кученцата се нуждаят от повече калории от възрастните, за да се стимулира растежа, развитието и да се покрият високите им нива на енергия. Кутретата трябва да приемат приблизително два пъти повече калории, отколкото възрастните със същия размер. С приближаването на вашия домашен любимец към зрялата възраст растежът му се забавя и калорийните му нужди намаляват. Ако продължите да го храните с храната за кученца, това ще доведе до нежелано наддаване. А наднорменото тегло бързо може да се превърне в затлъстяване, което от своя страна да доведе до множество здравословни проблеми.

Dogsandcats.bg

кученцеСнимка: iStock

Кога да преминете към храна за възрастни кучета

Обикновено кутретата се считат да преминали границата на зрелостта си с навършване на първата си годинка. Различните породи обаче, се развиват и стареят с различна скорост. Например, по-едрите и гигантски породи се считат за „малки“ до втората, дори третата си година. И обратно – някои дребни четириноги достигат зрялост понякога още около 11-ия месец от живота си. 

Вашият ветеринарен лекар е най-добрият източник на информация по отношение на диетата на вашето куче, така че не се притеснявайте да го попитайте за съвет, преди смените храната му.

За най-подходящия момент, в който да преминете от храна за малки кученца към такава за възрастни се счита времето, когато домашният ви любимец спира да расте, но преди да започне да наддава. 

Оценка на теглото на вашето куче

Трябва да имате предвид, че наддаването на тегло не означава непременно растеж. Ако домашният ви любимец увеличава килограмите си, но не става по-висок или мускулест, може би е започнал да трупа само килограми. А това увеличава риска от наднормено тегло. За да установите в каква форма се намира косматият ви приятел, можете да направите следния тест:

Прокарайте ръцете си по гръдния кош на кучето си. Трябва да можете да усетите ребрата, покрити с тънък слой мазнина. Ако не можете лесно да усетите ребрата, кучето ви може да е с наднормено тегло.

Другият начин е да погледнете кучето си отстрани. Би трябвало да можете да видите свивката на корема му нагоре. Куче с наднормено тегло би имало малко или никаква сгъвка.

кученцеСнимка: iStock

Ако кучето ви е на по-малко от година и изглежда наддава на тегло, може да се наложи просто да намалите размера на порциите или честотата на хранене, преди да преминете към храна за възрастни. Препоръките на ветеринарните лекари гласят да ги храните три пъти на ден, като с наближаване на първата годинка да ограничавате броя на яденетата в зависимост от породата. 

Как да направим промените в диетата на кучето си?

Всяка промяна в диетата трябва да се извършва постепенно, за да се избегне стомашно-чревно разстройство. Този процес може да отнеме седмица или две. Ще ви е необходимо и време, за да изберете правилната храна за вашия домашен любимец. А може и да искате да запазите същата марка, но да преминете към формула за възрастни – всичко това са избори, пред които ви предстои да се изправите. 

кученцеСнимка: iStock

След като сте избрали храна за възрастни кучета, определете размера на порциите. Те трябва да е пресметната спрямо индивидуалните нужди и текущо тегло на вашето куче. Можете да следвате следния график:

Дни 1-3: 1/3 порция храна за възрастни и 2/3 порция храна за кученца;

Дни 4-6: 1/2 порция храна за възрастни и 1/2 порция храна за кученца;

Дни 7-9: 2/3 порция храна за възрастни и 1/3 порция храна за кученца;

Ден 10 и след: Давайте на кучето пълна порция храна за възрастни кучета;

По време на превключването наблюдавайте апетита на кучето си. Забавете прехода, ако косматият ви приятел изпитва дискомфорт, има диария, повръщане или разстроен стомах. Ако това състояние продължи няколко дни, може би ще се наложи да смените вида на храната му или да започнете отново прехода. Задължително е да се свържете с ветеринарния си лекар за съвет ако това се случи.

куче хранаСнимка: iStock

Следете теглото на кучето си през следващите месеци, за да сте сигурни, че няма нужда да коригирате порциите и то се чувства добре. Не пропускайте и контролните прегледи, които ще потвърдят, че се развива добре и му давате най-добрия възможен старт в живота!

Вижте още: 

Първи месеци с малко куче вкъщи

Защо кученцето отказва да се храни

Виж още