Защо на кучетата не им харесва, когато докоснем носа им

куче нос Снимка: iStock

К учето със сигурност е най-добрият приятел на човека, но има някои ситуации, при които домашните ни любимци предпочитат да запазят дистанция. Може би сте забелязали, че четириногите често се отдръпват, лаят или ръмжат, когато някой докосне носа им, дори ако е случайно. Замисляли ли сте се защо кучетата се държат така? 

куче носСнимка: iStock

Има няколко причини за това поведение, но е важно да отбележим, че това е напълно нормално за косматите ни спътници! Не бива да забравяме, че те използват носа си и за комуникация (четириногите се поздравяват взаимно именно чрез докосване на носовете). А често домашните ни любимци ни побутват с нос, за да ни кажат нещо, обикновено – означавайки някакъв вид желание за внимание. 

Въпреки това, ако се приближите и докоснете носа на животното, то вероятно ще се отдръпне от страх. Това е биологична функция, чието предназначение е да защити четириногото. Носът е много открита зона и един от най-ценните активи на косматия ви другар. И като такъв, той има за цел да го предпази от всяка потенциална вреда, която може да го сполети. Точно, както вие бихте се отдръпнали, за да защитите очите си, например. 

Dogsandcats.bg

В добавка към това, носовете на кучетата се състоят от крехки слузни жлези, така че всяко изсушаване или възбуда може да им навреди. А на ръцете ни, колкото и чисти да изглеждат, винаги има много бактерии и мръсотия, които (в най-добрия случай), замъгляват обонянието на животното. А в най-лошия – тези чувствителни слузни жлези абсорбират част от вредните бактерии, което може да причини инфекции.

куче носСнимка: iStock

Всички изброени неща могат лесно да бъдат избегнати, ако просто не докосвате носа на кучето си. Необходимо е да отчетем и факта, че куче, което не иска да бъде докосвано, но все пак това му се случва, може да реагира агресивно. И това отново е вграден защитен механизъм. С помощта на последователно обучение някои четириноги могат да бъдат тренирани да не реагират и да позволяват на стопанина да докосва носа им - най-често това се отнася за служебни и терапевтични животни. Но следва да се запитаме - доколко има смисъл от подобна дресура?

куче носСнимка: iStock

Винаги помнете, че домашният ви любимец ще изрази всеки дискомфорт, който изпитва, чрез езика на тялото си. Ако искате да знаете как се чувства питомецът ви в даден момент, вземете под внимание жестовете му – чрез тях животното ще ви покаже очевидното. Обикновено кучетата се сковават, скимтят и се отдръпват от ситуации, които ги карат да се чувстват неудобно. Това са естествени отговори на причинено неудобство, които не включват в себе си форми на агресия. Причина за притеснение имате едва тогава, когато животното оголи зъби или започне да ръмжи тихо - най-честите индикатори, че предстои нападение. 

За кучетата и носовете им

Освен че е силно чувствителна област, да докосвате кучето си по носа може да има силни и непредвидени психологически последици за него, пишат от Американския киноложки клуб (АКС). Този ви жест неминуемо не допада на животното, възможно е да го плаши и да го кара да се чувства неудобно. Постепенно кучето ви ще започне да свързва тези негативни усещания с вашите ръце. А това, от своя страна, може да доведе до ситуация, при която косматият ви другар се бои от вас и винаги, когато отделяте внимание, за да му се порадвате, той е "нащрек", очаквайки, че нещо, което не е по вкуса му, предстои да се случи. Освен че влияе на връзката с домашния ви любимец, насаждането на подобни негативни асоциации може в даден момент да ескалира и да се стигне до инциденти. 

куче носСнимка: iStock

Макар за нас да изглежда безвредно, но да докосваме носа на кучето си не е нещо, което допада на самото животно. И спокойни може да минете без това.

Вижте още: 

Болно ли е кучето, ако носът му не е влажен

Защо кучетата имат мокри носове

 

Виж още