Защо кучетата имат мокри носове

куче Снимка: iStock

С игурни сме, че сте забелязали, че независимо дали навън е горещо или хладно, носът на кучето ви е студен и мокър. Сред любителите на кучета и стопаните на четириноги е широко популярно твърдението, че щом това е обичайното състояние на носа на животното, значи то е здраво и се чувства добре. Но откъде сме решили, че това е нещо напълно нормално?

кучешки носСнимка: iStock

Влажният нос на кучетата им помага да усещат миризмите

Истината е, че всъщност

никой не знае с точност защо кучетата имат студен и мокър нос. За сметка на това обаче, специалистите и ветеринарните лекари се обединяват около идеята, че именно, благодарение на него, домашните ни любимци имат толкова силно и мощно обоняние, което е и основното им сетиво.

Dogsandcats.bg

Кучетата ни опознават света, другите четириноги и цялата заобикаляща ги среда (включително – и самите вас!) чрез миризмите. Те им помагат да дешифрират опасността, да намерят утеха или да маркират територията си. Обонянието на четириногите ни приятели е нещо доста необикновено. Благодарение на него някои кучета могат да откриват сериозни заболявания като рак или диабет – просто като помиришат болния човек, на база телесната течност и кожата му. Разбира се, добре знаем, че това уникално умение на четириногите отдавна им е отредило място като първи помощници на хората – като надушват бомби и наркотици, откриват затрупани хора и тн. 

За да подобрят обонянието си, кучетата отделят тънък слой слуз от носа си. Специално разположените вътре в ноздрите им слузни жлези, произвеждат водниста, бистра течност, която подпомага процеса на охлаждане чрез изпаряване. 

кучеСнимка: iStock

Освен това, ако се вгледате по-продължително време в домашния си любимец ще установите, че той често облизва носа си. И съответно – го поддържа студен и мокър. Не мислете, че кучетата правят това без причина. Всъщност, когато четириногите вдишват, те поемат малки, суспендирани частици, които се забиват в носната слуз. Това помага на животните да определят точно какво са подушили. И съответно – когато след това оближат носа си, те поемат част от това миризливо вещество. Езиците им, от своя страна, се търкат в обонятелните жлези, намиращи се по крайчетата на устата и така кучетата научават и какво миришат. 

Кучетата имат мокри носове, защото това им помага да се охладят

Мокрият нос помага на домашните ни любимци да поддържат нормалната си телесна температура, когато навън е горещо. Знаем, че четириногите не се потят като хората – те имат потни жлези единствено върху подложките на лапите и носа си. За това и честото облизване спомага на животните да не прегреят.

кучеСнимка: iStock

Вижте още: Потят ли се кучетата

Кога имаме причини за притеснение?

Понякога и кучето ви може да хване настинка, която да направи носа му по-мокър от обикновено. И макар, сама по себе си, настинката да не е голяма работа, за ваше успокоение бихме препоръчали да се свържете с ветеринарния си лекар. 

При кучетата настинката обикновено се проявява под формата на кихане, по-трудно вдишване, триене на носа в пода и криене на муцуната с лапи.

кучеСнимка: iStock

Защо кучето може да има сух нос?

Понякога сухият нос не е причина за безпокойство. Обикновено това е нормално състояние при всички кучета – щом се събудят сутрин, защото не са го облизвали с часове. 

През зимата, ако кучето ви обича да подремва до камината или печката, това също може да изсуши носа му малко повече. А при някои четириноги самите носове просто са си по-сухи по начало.

Причина за притеснение имате, ако сухият нос на домашния ви любимец е резултат от кожно заболяване, слънчево изгаряне или екстремна дехидратация. Ще забележите видими признаци като лющене и зачервяване. В този случай може да се наложи да купите специален слънцезащитен крем, за да предпазите кучето си от силните слънчеви лъчи. 

Кучетата, които имат бледи или розови носове, са по-склонни да получат слънчево изгаряне. Ако сухият нос на вашето куче е придружен от струпеи и язви, или е напукан, то може да се касае за наличие на кожно заболяване. В случай, че забележите, че сухият нос е съчетан с леко хлътнали очи, обща слабост, загуба на еластичност на кожата или сухи венци, тогава причината най-вероятно е сериозна дехидратация. 

кучеСнимка: iStock

И накрая – ако около носа на кучето ви има слуз със странен цвят – черна, жълта или зелена, с гъста и леко пенлива консистенция, не губете време да го заведете при ветеринарния си лекар за преглед.

В заключение можем да кажем, че мокрите носове са една от отличителните черти на кучетата и обикновено се считат за нещо съвсем нормално. За това и е от решаващо значение, ако забележите нещо нередно около носа на вашия домашен любимец, незабавно да се свържете с ветеринарния си лекар. 

 

Вижте още:

Болно ли е кучето, ако носът му не е влажен

Може ли кучето да хване нашата настинка

Виж още