Защо не е добре да даваме на кучето дори малко бира

куче Снимка: iStock

З а много хора няма нищо по-освежаващо в горещ летен ден (или студен ден или…всякакъв ден) от чаша студена бира. И, със сигурност, ако домашният ви любимец е наоколо сте си задавали въпроса – дали е безопасно да му дадем да опита от леденото пиво. В крайна сметка – нали бирата е с по-ниска концентрация на алкохол, освен това – какво би могло да му се случи от една глътка?

кучеСнимка: iStock

Краткият отговор на въпроса: Можем ли да даваме бира на кучето си е – не. Макар да е с по-ниско съдържание на алкохол спрямо други спиртни напитки, бирата – дори в малки количества, може да бъде токсична за домашния ни любимец и да причини алкохолно отравяне.

кучеСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Защо НЕ бива да даваме бира на кучето си

Бирата е на челно място в списъците за храни и напитки, които са любими на хората, но могат да бъдат опасни за домашните им любимци. Това важи с пълна сила и ако кучето оближе чашата, пяната и дори – разлята бира по пода.

По време на ферментационния процес на бирата се отделя етанол или друг вид житен алкохол. Той именно дава онова замаяно, леко замъглено и леко забавено състояние на ума, което изпитваме, когато изпием няколко бири. Но нашият организъм може да се справи с алкохола далеч по-добре, отколкото този на малкото ни куче. 

Необходимо е съвсем малко количество алкохол при домашните ни любимци, за да се получи отравяне. Това могат да бъдат няколко облизвания – при най-дребните породи – за да изглеждат те „пияни“. 

кучеСнимка: iStock

Какво се случва, ако кучето пие бира или друг вид алкохол?

Когато куче пие малко бира (отново – съвсем малко количество е достатъчно – понякога, дори само едно близване), то може да изглежда объркано, да има затруднение при ходене и стоене, да стане дезориентирано или мудно (летаргично).

Допълнителните, по-сериозни признаци на алкохолно отравяне при кучетата могат да включват намалена честота на дишане (пулса), ниска телесна температура и аномалии в електролитите в следствие на дехидратацията. Често кръвната захар на животното се понижава, а това може да доведе до треперене и гърчове.

Бързата ви реакция при отравяне в следствие на поглъщане на определени токсични храни или алкохол, може да бъде животоспасяваща за домашния ви любимец

Какво да правим ако кучето ни е получило алкохолно отравяне?

Ако домашният ви любимец изглежда „пиян“ след като е пил малко бира или друг алкохол, незабавно трябва да го заведете на преглед при ветеринарния си лекар. Предизвиквайте повръщане у дома, когато кучето е отровено, само ако ветеринарен лекар ви инструктира да го направите.

Никога не бива да се позволява на куче, което е пило алкохол да заспива. В болницата ветеринарният лекар ще се погрижи да хидратира домашния ви любимец, да регулира нивата на кръвната захар и телесната температура на кучето ви. 

кучеСнимка: iStock

Най-добрият начин да предотвратите алкохолно натравяне е да държите бирата и останалия алкохол в дома си далеч от обсега на животното. Не бива да му давате да пие само, защото след това поведението му ви изглежда „забавно“, нито да предлагате алкохол под формата на лакомство. 

Макар да не е толкова „весело“, колкото споделянето на чаша бира, пиенето на вода си остава най-добрият и универсален източник на хидратация за кучето ви. И е най-добрият избор за животното, докато вие се наслаждавате на студеното си пиво. 

 

Вижте още:

Добре ли е да даваме на кучето хляб

Усеща ли кучето, когато стопанинът му е пиян

Виж още