Защо някои кучета дъвчат камъни

куче Снимка: iStock

Д омашните ни любимци обичат да хапват неща, които от наша гледна точка са в най-добрия случай – съмнителни. И дори и да разбираме до някъде, чисто теоретично, защо кучетата ни са привлечени от миризмата на изпражненията на други четириноги, то понякога желанието им да слагат в уста неорганични вещества като камъни, буквално може да ни остави без думи.

Камъчетата и парчетата от скали са сред най-честите предмети, които кучетата ни дъвчат, особено през лятото, когато прекарваме повече време навън сред природата.

Понякога това поведение се дължи на ПИКА – терминът, използван за описване на хранително разстройство, характеризиращо се с поглъщане на нехранителни продукти.

Dogsandcats.bg

Дъвченето на камъни може да е опасно за зъбите и венците на кучето ви, може да доведе до запушване на червата, повръщане, диария и задавяне – ако скалата е достатъчно голяма – може да блокира гърлото на вашето куче.

Защо кучетата обичат да дъвчат камъни?

Има няколко възможности, които обясняват поведението на кучетата, свързано с потребността им да дъвчат камъни. Те варират от медицински до поведенчески. 

Ако домашното ви животно изпитва недостиг на внимание и иска да бъде забелязано – това може да е един от начините му на действие. Сред останалите поведенчески проблеми са: скука, безпокойство, разочарование или депресия.

Медицински причини кучетата да дъвчат камъни

Сред най-честите медицински причини, които стоят зад желанието на четириногите да дъвчат камъчета са:

  • Нарушения на чревния тракт
  • Дефицит на някои жизненоважни хранителни вещества като желязо
  • Захарен диабет

Важно е първо да изключите медицинските причини за поведението на животното, а в последствие – да се заемете с поведенческите такива. Консултирайте се с ветеринарния си лекар и заедно измислете стратегия за действие.

кучеСнимка: iStock

Да поговорим за ПИКА (PICA)

Поведението, при което домашните животни ядат неща, които не са с хранителна стойност и не би трябвало да консумират, не се ограничава само до камъни, пръст и скали. Тук са включени всякакви несмилаеми предмети като: ластици, влакна от килими и черги, дърво, конци и др. Стопирането на това поведение е трудно и не може в никой случай да се постигне чрез наказания. 

Как да спрем кучето ни да яде камъни?

Ако се касае за ПИКА, една от стратегиите е да държите под ръка голям брой играчки за дъвчене, които да криете, а след това – „изненадващо“ да вадите през няколко дни. Така ще задържите вниманието на любимеца си и той ще си мисли, че винаги има нещо „ново“ за игра.

В случай, че хванете кучето си да яде камъни, важно е да реагирате на момента. Можете да му се скарате, а когато пусне предмета – да го похвалите и наградите. Помнете – наказанието учи кучето само как да избегне наказание. По-добре е да награждавате животното, когато е постъпило правилно, отколкото да го мъмрите, че е сгрешило.

Погледнете собствения си график

Кучето ви прекарва ли твърде много време само? Дали опитите му да яде камъни, за да компенсира липсата ви? Ако отговорите на тези въпроси са положителни, то решението е да се опитате да обръщате повече внимание на домашния си любимец.

По време на разходка водете кучето винаги на повод, за да имате възможност да го контролирате. Това може да се окаже трудна задача, за това и често при наличие на установено хранително разстройство някои стопани прибягват до помощта на намордник.

 

Вижте още:

Защо кучетата обичат да копаят дупки

Защо кучето рита с крак след като се изходи

Виж още