Защо някои кучета имат плешивина на опашката си

куче опашка Снимка: iStock

Г рижата за едно куче изисква търпение, време, усилия и да, изисква и известни финансови средства. Стопаните на четириноги по целия свят обаче, са съгласни за едно нещо: всичко си струва, стига да видим домашния си любимец здрав и щастлив. Така че, е съвсем естествено да се разтревожите, когато откриете плешиво място някъде по тялото на любимия си космат другар. Какво означава това? И необходимо ли е веднага да запишем час при ветеринарен лекар? Предлагаме ви заедно да потърсим отговори на тези въпроси.

Защо кучето ми губи козина?

В зависимост от породата на вашия домашен любимец, той може да линее по-малко или повече. Въпреки това, ако наскоро сте забелязали, че кученцето ви губи повече козина от обикновено, това може да е знак, че нещо с него не е наред. Ето и някои от най-честите причини за косопад при кучетата.

куче козинаСнимка: iStock

  • Алергии

Сезонните алергии са една от най-честите причини за загуба на козина при домашните любимци. Подобно на нас, четириногите ни другари могат да получат алергични реакции, дължащи се на фактори от околната среда (прахови акари, цветен прашец и мухъл), както и хранителни или химически алергии.

Dogsandcats.bg
  • Инфекции

Всички гъбични, бактериални и паразитни инфекции могат да причинят падане на козината на кучето. Тъй като някои от тях изискват специфично лечение, най-добре е да се консултирате с ветеринарния си лекар. В допълнение към плешивите петна по тялото на животното, кучето може да има и странна миризма, да страда от удебелена кожа, да има постули или да се чеше непрекъснато.

четка за кучеСнимка: iStock

  • Болест на Кушинг

Ако вашето куче има косопад, съчетан с летаргия, повишено уриниране, жажда и апетит, то може да има болест на Кушинг. Причинено от свръхпроизводство на кортизол от надбъбречните жлези, това заболяване може да се превърне в животозастрашаващ ендокринен проблем, ако ситуацията не бъде овладяна. За това е необходимо е да заведете животното на ветеринарен лекар възможно най-бързо.

  • Рани от залежаване

Точно като възрастните хора, старите кучета са склонни да прекарват много време в мързелуване на любимото си място. Въпреки че домашният ви любимец, достигнал „златните си години“ със сигурност е заслужил правото си на почивка и релакс, понякога заседналият начин на живот води до рани от залежаване. 

куче опашкаСнимка: iStock

Както подсказва и името, декубитусът се причинява от неравномерно разпределение на телесното тегло (т.е. свръхналягане) върху определени места по тялото, което води до загуба на козина и отворени рани.

  • Ухапвания от насекоми

Сърбеж, подуване, обриви и копривна треска са често срещани реакции на организма към ухапвания от насекоми. Но при домашните любимци всичко това може да е съпътствано и от косопад. И докато някои кучета се раждат с чувствителност към определени насекоми, други развиват подобна чувствителност в по-късен етап от живота си. Какъвто и да е случаят, вие (и вашият питомец) ще се почувствате много по-добре, след като се консултирате с ветеринарния си лекар.

Ако забележите симптоми на подуване на муцуната, силен сърбеж, широко разпространено зачервяване или затруднено дишане, незабавно заведете животното на ветеринарен лекар. Кучето може да страда от анафилаксия, потенциално фатална алергична реакция, която изисква бърза ветеринарна помощ.

куче козинаСнимка: iStock

Вижте още: По колко козина е нормално да губи кучето ни

Какво означава плешивина?

Алопеция е официалният термин за частично или пълно оплешивяване в дадена област, където растежът на космите е стандартен. Тя обикновено се появява по главата, ушите, стомаха и гърба на кучето. 

Вижте още: Алопеция при кучетата: Защо домашният ми любимец губи козина?

Когато плешивите петна са съсредоточени по опашката на четириногото, това обикновено е знак, че то страда от основно здравословно състояние, а не от рани от залежаване. Ако домашният ви любимец губи козина от опашката си, това може да е знак, че има болест на Кушинг. Но причина за паника няма – има още няколко други причини защо косматият ви другар има плешиви участъци по опашката си:

  • Поведенчески проблеми

Страда ли домашният ви любимец от тревожност? Независимо дали кучето ви се крие в килера по време на гръмотевична буря или изпитва безпокойство при раздяла, когато напускате дома си, плешивите петна по опашката му невинаги са индикация, че има проблем от физическо естество. 

куче опашкаСнимка: iStock

Четириноги, които страдат от тревожност и депресия, са склонни към прояви на компулсивно поведение, често включващо непрекъснат лай или дъвчене на опашката. Вгледайте се – ако тя е постоянно влажна или разрошена, много вероятно е животното да я е дъвчело, докато ви е нямало.

  • Заразяване с бълхи

Вашето иначе спокойно куче внезапно започва често да хапе опашката или лапите си? Забелязвате и малки кафяви петънца по козината му? Изглежда, че бълхите са вероятният виновник.

Вижте още: 10 ежедневни съвета в борбата с бълхи и кърлежи при кучетата

Вашето куче е член на семейството ви и разчита на вас да бъдете неговият глас, когато му е лошо или не се чувства добре. Възможно е плешивите петна по тялото на животното да се дължат на лека хранителна алергия, но понякога може да е индикация за по-сериозно здравословно състояние. 

куче опашкаСнимка: iStock

И макар да не искаме да ви тревожим, винаги бихме препоръчали посещение при ветеринарен лекар, ако забележите необичайни симптоми. 

 

 

Виж още