10 ежедневни съвета в борбата с бълхи и кърлежи при кучетата

куче Снимка: iStock

О тново е пролет, неслучайно наричана сред собствениците на домашни любимци и „сезонът на кърлежите“. Отговорните стопани на четириноги добре знаят, че топлото и влажно време, съчетано с меката козина и любопитен нрав на питомците им, привличат като магнит не само кърлежи, но и бълхи. Всъщност, не би било никак пресилено да кажем, че през пролетта всички външни паразити, които ходят по кучетата са в стихията си.

куче бълхиСнимка: iStock

И дори да не искате да си представите какво се случва, ще ви обрисуваме само няколко щрихи – щом се „закачи“ за косматия ви другар, паразитът започва да се храни с кръвта му. Да не говорим, че кърлежите и бълхите могат да причинят освен дискомфорт и широк спектър от здравословни проблеми на вашия домашен любимец, вариращи от кожни инфекции до лаймска болест.

Най-добрият ви залог през пролетта е да се консултирате с ветеринарния си лекар, който да ви насочи за най-актуалните и проверени превантивни средства, които да използвате срещу външни паразити при кучето си. 

Dogsandcats.bg

Вижте още: Външно обезпаразитяване на кучето - как да изберем най-подходящата защита

Освен задължителното външно обезпаразитяване обаче, предлагаме ви още 10 съвета, които да се опитате да включите в ежедневието си и да следвате в борбата за превенция срещу бълхи и кърлежи. 

  • Изберете правилния метод за обезпаразитяване

Малко по-горе споменахме, но нямаме нищо против да се повторим, защото е факт, че превенцията си остава най-добрият начин за борба с външни и вътрешни паразити при домашните любимци. Говорете с ветеринарния си лекар, за да намерите най-добрия и най-подходящ продукт, с който да третирате кучето си срещу бълхи и кърлежи. Има различни видове – нашийници, капки, пипета, хапчета и тн. За това – отделете време да се запознаете с всички тях. 

куче с бълхиСнимка: iStock

  • Четете внимателно етикетите

Никога не прилагайте медикаменти срещу бълхи, направени за котки – върху кучета и обратно. Освен, разбира се, в случаите, когато на етикета пише, че даденият продукт е предназначени и за двата вида домашни любимци.

куче с бълхиСнимка: iStock

  • Проверявайте редовно кучето си след разходка

Дори да е външно обезпаразитено. И дори да живеете в града. Наблегнете на стъпалата (и между пръстите), подмишниците, корема, гушката, бузите, устните, около очите и ушите (плюс вътрешната им част), около ануса и под опашката. 

  • Не губете време в паника

Колкото по-бързо премахнете кърлеж, толкова по-малко вероятно е вашето куче да получи вторично заболяване, свързано с ухапването му. Знаем, че не е приятно, но имате две възможности: или да водите животното до близката клиника всеки път, щом откриете кърлеж, или да се научите да го премахвате сами. 

кучеСнимка: iStock

  • На разходка – само на безопасни места

Ако сте решили да се раздвижите с домашния си любимец сред природата, то най-добре е да изберете еко пътека или маршрут, където тревата е утъпкана и пътят се вижда добре. Не пускайте кучето си да се отдалечава твърде и следете за висока трева. 

  • Инвестирайте във външно легло 

Ако домашният ви любимец прекарва много време на открито в двора ви, може би е добра идея да се замислите за легло или вид постелка, които да поставите навън, за да може животното да не се отпуска директно на земята. 

  • Поддържайте тревата в двора си

Кърлежите обичат висока трева и гъста растителност. Не ги улеснявайте и косете редовно тревата в двора си. 

кучеСнимка: iStock

  • Научете се къде да търсите паразитите

Ако проверявате домашния си любимец за бълхи, потърсете ги на местата, където козината на животното е тънка и рядка. Това най-често се отнася за корема, вътрешната страна на задните крайници и подмишниците. Бълхите са много малки, с меден цвят и се движат много бързо по кожата на кучето. Следете и за „мръсотия от бълхи“ – така се наричат изпражненията на паразитите, които представляват малки тъмни петна, които стават черни заради кръвта.  

  • Ако имате няколко кучета – правете всичко едновременно

В случай, че отглеждате повече от един домашен любимец, лекувайте всички едновременно. Това ще помогне за предотвратяване на така нареченото кръстосано заразяване. Дръжте животните си далеч от други кучета по време на сезона на бълхите, за да се намали риска да хванат паразити отново.

кучеСнимка: iStock

  • Не забравяйте и за околната среда

Ако кучето ви има бълхи, освен него следва да третирате и заобикалящата го среда срещу паразитите. Пуснете цялото спално бельо и играчки (които позволяват) на кучето за пране, почистете диваните и килимите с прахосмукачка. И когато приключите, не забравяйте да изпразните вакуумните контейнери. 

куче бълхиСнимка: iStock

Вижте още:

Как да защитим кучето си от бълхи

7 любими места на кърлежите по вашето куче

Виж още