Алопеция при кучетата: Защо домашният ми любимец губи козина?

куче козина Снимка: iStock

В сяко куче се скубе – някои повече, други по-малко, това е факт. Често можем да забележим повече косми в ръката си през пролетта или ранната есен, когато най-често се случват периодите на линеене при домашните ни любимци. Но не само годишното време оказва влияние над това колко козина губят четириногите ни другари – фактори на околната среда като температура, хранене и стрес също имат своето отражение, информират от Dogtime.com.

Но докато линеенето е сравнително рутинен и предвидим процес, свързан с цикъла на растеж на косъма на кучето, изтъняването на козината му, съчетано с появата на плешиви петна, които животното изпитва постоянна нужда да разчесва, могат да са индикация за състояние, наречено алопеция. 

куче козинаСнимка: iStock

Какво представлява алопецията при кучетата?

Алопецията, известна още като необичаен косопад или плешивост, е невъзможност за нормалното възстановяване на косата или когато тя пада частично или изцяло по тялото на кучето. Това се случва, когато тялото атакува собствените си космени фоликули, което води до падането на космите и засяга както хората, така и кучетата.

Dogsandcats.bg

Обикновено има модел на оплешивяването – то или се разпространява навсякъде, или изглежда симетричен (под формата на петна). Някои пристъпи на алопеция са временни и се подобряват с подходящо лечение, докато други са постоянни. И въпреки че плешивите петна по кожата на домашния ви любимец несъмнено не са приятни за гледане, алопецията не е животозастрашаваща и кучетата могат да живеят нормално със или без цялата си козина. 

куче козинаСнимка: iStock

Как изглежда алопецията при кучетата?

В допълнение към видимото изтъняване на космите и плешиви участъци, прекомерното облизване, драскане и линеене, другите признаци на алопеция включват:

  • Загуба на козина по хълбоците и бедрата на кучето
  • Потъмняла кожа
  • Суха или напукана кожа с корички
  • Зачервена, възпалена кожа, която може да изглежда удебелена или кървяща
  • Пърхот или лющеща се кожа
  • Червени петна по кожата със или без копривна треска/пъпки

Защо кучетата получават алопеция

Когато кучето се чеше непрекъснато, без да спира, това причинява стрес и безпокойство не само на самото животно, но и на собственика му. Нещата се влошават допълнително ако има разкъсване на кожата. За да осигурите известно облекчение и/или да подобрите състоянието на четириногото ще трябва като начало да определите основната причина за това поведение.

куче козинаСнимка: iStock

Кожните заболявания се появяват в следствие на редица фактори, включително наследственост и хормонални проблеми. Повечето от тях са лечими и управляеми. 

Домашният ви любимец може да се сдобие с алопеция и в следствие на паразитно заразяване с бълхи, въшки, комари и акари. Понякога ухапвания от паяк или ужилване от насекомо също може да причини кожни проблеми. Недобре балансираната диета, хранителни алергии или мръсна, влажна среда, отговорна за поява на гъбична или бактериална инфекция – всичко това може да доведе до причинят трихофития или кожни алергии. Ще забележите, че нещо не е наред по това, че кучето се ближе и чеше непрекъснато, за да облекчи раздразнението. 

Ендокринни заболявания като хипотиреоидизъм (нисък хормон на щитовидната жлеза), болест на Кушинг (висок кортизол) или реакции към ваксини срещу бяс и кортикостероиди също могат да причинят алопеция. Като добавка – установената гъбична инфекция по кожата отслабва имунната система и причинява храносмилателни проблеми, възпаление и сърбеж. А интензивното чесане – води до косопад. Понякога дори нормалното стареене на кучето ви може да доведе до алопеция. 

куче козинаСнимка: iStock

Сезонен косопад

Някои кучета могат да получат сезонна алопеция по хълбоците. Този невъзпалителен тип загуба на козина – частична или пълна, обикновено започва в ранна възраст и се проявява през студените зимни месеци, обхващайки зоната от двете страни на корема пред задните крака. 

„Виновници“ са това са по-кратките дни и липсата на слънчева светлина. Понякога плешиви петна могат да се появят и отстрани на гърдите на животното, в основата на опашката, носа и ушите. 

Този тип алопеция може да продължи до шест месеца – започвайки от късна есен и продължавайки до ранна пролет, когато козината започва да расте с нови темпове.

куче козинаСнимка: iStock

Диагностициране на алопеция при кучетата

В някои случаи загубата на козина може да сигнализира за сериозно основно заболяване. Едно посещение до кабинета на ветеринарния ви лекар би помогнало да се определи проблема. Специалистът може да извърши физически преглед и да изследва космените фоликули на животното за признаци на увреждане. Може да се наложи да направите и кръвни изследвания, както и биопсия, които да потвърдят или отхвърлят медицински причини. 

Някои видове алопеция са предвидими, докато други – не. Ако причината за падането на козината е генетична или се касае за автоимунно разстройство, за съжаление, няма начин да го предотвратите. 

Редовното обезпаразитяване, подходящата диета и елиминирането на обичайните хранителни алергени ще подобри допълнително състоянието на куче с алопеция. Има и широка гама от лекарства за лечение и повторна поява на заболяването, които включват прием на антибиотици, антихистамини, противогъбични средства и стероиди. За избор на най-доброто лечение на вашия домашен любимец – доверете се на ветеринарния си лекар.

 

Виж още