Защо някои мъжки кучета клякат при уриниране

куче уринира Снимка: iStock

А ко сте собственик на мъжко куче, което вместо да вдига крак, когато уринира, леко кляка, то може да се окажете в леко затруднено положение. Особено ако малко дете в парка ви попита съвсем невинно: „Това куче женско ли е?“.

Хората от всички възрасти свързват мъжките четириноги с вдигане на крак при уриниране. Всъщност обаче, много кучета не го правят, при това – без значение дали са кастрирани или не. Понякога няма общо и с възрастта, нито със здравословното състояние на животното, както мнозина биха си помислили на прима виста. Има много кучета, както мъжки, така и женски, които предпочитат да се облекчават в тази поза. И те не вдигат крак, водени от конкретна причина или затруднение, а на база личен избор.

кучеСнимка: iStock

Проучване от 70-те години, изследвало позите на уриниране на кучетата дори показва, че съществуват до 10 различни позиции на уриниране, които могат да се използват и от двата пола. Удивително, нали?

Dogsandcats.bg

Вижте още: 10 пози за уриниране при кучетата, които са съвсем нормални

Извинете, мъжко или женско куче имате?

Обичайно клякането при уриниране, което някои мъжки кучета предпочитат, е напълно нормално. Ако домашният ви любимец е още кутре или сега навлиза в юношеството си, то му е необходимо време, за да развие навика с вдигането на крак. Ако изобщо го развие. 

кучеСнимка: iStock

Въпреки че повечето мъжки предпочитат да вдигнат крак, ако животното кляка, за да уринира, то имате причина за притеснение само, ако това е ново поведение, което то не е демонстрирало до момента. В този случай е добре да се консултирате с ветеринарния си лекар. 

Уриниране и маркиране на миризми

Въпреки че безспорно е интересно да научим повече за това какво означава стилът на пикаене на кучето ни, не по-малко важно е да знаете, че при четириногите уринирането има различна цел. Освен елиминиране, то е свързано и с маркиране чрез аромат. 

куче уринираСнимка: iStock

И макар че и мъжките, и женските маркират, това е поведение, разпространено по-скоро при представителите на силния пол. Мъжко куче, което маркира територията си, обикновено ще използва популярната поза за уриниране, вдигайки крака си възможно най-високо върху вертикална повърхност така, че течността да се стече надолу. Целта е покриване на по-голяма площ, защото така се оставя и по-силно послание към всяко друго четириного, преминаващо в близост.

Маркирането с урина е форма на комуникация, която съдържа съобщения за възрастта, пола и ръста на подателя. Това поведение се среща при всички четириноги, без значение дали са кастрирани или не. 

Вижте още: Защо женското ми куче вдига крак, когато уринира?

Кастрацията води ли до клякане при уриниране?

Може би сте чували, че има връзка между кастрирането и клякането при мъжките кучета. Истината обаче е, че двете неща не са непременно свързани, пишат от VCA Hospitals. Кастрацията нито променя темперамента, нито личността на кучето. Това се оформя от генетиката и вашите грижи, възпитание и обучение. 

куче пикаенеСнимка: iStock

Както споменахме, повечето мъжки кучета, кастрирани или не, инстинктивно вдигат крак при уриниране. Кастрацията не рефлектира върху това поведение. Ако мъжкият ви домашен любимец кляка, за да се облекчи, това може да се дължи на факта, че не е бил около други мъжки и следователно не е получил възможността да моделира това поведение. Или е това, или питомецът ви просто обича да уринира по този начин. Все пак, това е негов избор, не мислите ли?

Вижте още: Защо кучетата вдигат крак, когато уринират

Виж още