Защо женското ми куче вдига крак, когато уринира?

куче урина Снимка: iStock

З наем, че мъжките кучета повдигат един от задните си крака, когато уринират, докато женските приклякат леко, докато го правят. До толкова сме свикнали с това поведение на четириногите ни другари, че когато се случи да видим как женско куче също вдига крак, докато се облекчава, няма как да не се запитаме - дали това е нормално?

куче уринираСнимка: iStock

Бързаме да ви успокоим, ако това се случва с вашия домашен любимец, вероятно нямате причина за безпокойство. Като начало, всички четириноги уринират по две причини: защото им се налага да отидат до тоалетна и за маркиране на територия. Всеки път, когато кучето маркира територия, то почти винаги повдига заден крак. И

въпреки че мъжките животни са по-склонни да проявяват териториални претенции, това поведение се наблюдава и при женските, макар и по-рядко.

Dogsandcats.bg

3 възможни причини защо женското ви куче уринира като мъжко

  • Маркиране на територия

Ако женското ви куче вдига крак, когато уринира, това най-вероятно е, защото маркира територия. Четириногите маркират с урина, защото тя излъчва определени феромони, които другите животни могат да надушат. Всички кучета, без значение от пола им, са териториални до известна степен. Да, при мъжките това е по-изявено и по-често срещано. Именно поради тази причина повечето хора свързват повдигнатия заден крак именно с тях. Така че, ако вашата женска маркира територия, то няма за какво да се притеснявате. В крайна сметка, тя си остава куче, нали?

куче пикаенеСнимка: iStock

  • Типично за работните породи

Някои породи са по-склонни да маркират територия, без значение дали става въпрос за мъжките или женските кучета. Това се отнася най-вече за работните четириноги, които са отглеждани с определена цел. Селскостопански кучета, пазачи или ловни помощници – това са все примери за работни породи. 

  • По-малките кучета са по-териториални

Въпреки че работните породи често са по-склонни да маркират територия, малките женски също го правят сравнително често. Като цяло, по-дребните четириноги се стремят да изглеждат по-големи и именно за това вдигат крак при уриниране. Те правят това, водени от желанието си да респектират останалите животни в района. Защото, колкото по-голямо е кучето, толкова по-малка е вероятността друго животно да се опита да завземе територията му.

куче уринираСнимка: iStock

Любопитен факт е, че някои малки кученца повдигат задния си крак дори и само, за да отидат до тоалетната. Причината за това вероятно е, че уринирането като цяло е уязвим момент за повечето четириноги. За това и дребосъците ще се опитат да изглеждат по-големи, за да изплашат потенциалните хищници, а повдигането на задния крак им помага в това начинание.

Кога имаме причини за притеснение?

Ако вашето женско куче понякога уринира като мъжко, няма за какво да се тревожите. Вероятно домашният ви любимец просто маркира територията си, както всяко друго четириного. Не е необходимо да се свързвате с ветеринарния си лекар в случай, че питомецът ви не показва признаци на болка или дискомфорт.

куче уринираСнимка: iStock

Има обаче някои случаи, при които това поведение може да е индикация за по-дълбок проблем. Ако, например, кучето ви винаги е клякало, когато е уринирало и внезапно започне да повдига задния си крак, когато отива до тоалетна, може да се касае за основен проблем. В този случай ще има и други симптоми, за които е добре да следите. Обичайните неща, за които трябва да внимавате, са: хленчене, раздразнителност и летаргия. Като цяло, винаги, когато има рязка промяна в навиците на едно куче, то вероятно нещо не е наред и си струва да проверите заедно с ветеринарния си лекар.

 

Вижте още: 

Какво значи цветът на урината на вашето куче

Колко често кучетата имат нужда да отидат до тоалетна

Защо кучетата миришат урината на други четириноги

 

Виж още