Защо носът на кучето ми е топъл и сух?

куче сух нос Снимка: iStock

А ко при поредното пъхане на носа на кучето в лицето ви сте усетили, че той е топъл и сух, а не влажен и леко хладен, то може би у вас се прокрадва известно притеснение. Да, действително топлият и сух нос е нещо необичайно за четириногите ни другари, но не е непременно причина за паника. Причините за него могат да включват дехидратация, метеорологични условия, скорошно събуждане или леки състояния като сухота в очите, слънчево изгаряне или треска.

Ако обаче забележите, че топлият и сух нос е постоянен, а заедно с него вървят и други симптоми, то може да се наложи да отскочите до ветеринарния си лекар за преглед. 

Защо носът на кучето ми е сух?

Както щрихирахме по-горе, има различни причини, поради които носът на едно куче става топъл и сух. Някои от по-честите от тях включват:

  • Дехидратация

Когато домашният ви любимец искрено се е забавлявал навън и е тичал на воля, той вероятно се е дехидратирал, дори без да усети. Ако се случи да докоснете носа му, преди да е имал възможност да пие вода, то ще забележите, че е топъл и сух. 

Dogsandcats.bg

куче сух носСнимка: iStock

  • Времето/външни фактори

Ако кучето ви прекарва времето си главно навън през зимата, когато е ветровито и хладно, това ще се отрази на състоянието на носа му и той ще стане сух и доста често топъл.

  • Току-що се е събудило

Когато си дремва спокойно, кучето ви не ближе регулярно носа си. За това и, когато току що се е събудило, носът му ще бъде топъл и сух. Тъй като много четириноги рефлексивно се облизват малко след като се събудят, повечето от нас не осъзнават, че за тях това е ежедневие. 

куче сух носСнимка: iStock

  • Слънчево изгаряне

Кучетата получават слънчеви изгаряния точно толкова често, колкото и хората! Тъй като носът им не е покрит с козина, той може да пострада много по-бързо, отколкото повечето хора осъзнават. Изгореният от слънцето нос ще бъде топъл, сух и често ще се лющи, докато избледнява и кожата зараства отново.

  • Сухо око

Ако кучето ви се бори със сухо око (кератоконюнктивит), то може да откриете, че и носът му също е сух. Това се случва често и при хората, макар че при нас изсъхват устните. 

куче сух носСнимка: iStock

Разбираемо е, че сте загрижени за привидно случайната и внезапна промяна в температурата на носа на кучето си. Само по себе си обаче, това рядко е нещо лошо. Следете поведението на домашния си любимец през целия ден в продължение на седмица и ще установите, че с него всичко е наред. 

В редки случаи постоянно топлият нос, който сякаш не изглежда да се променя, може да бъде проблем. Макар да не се случва рядко, в някои случаи това може да е симптом на автоимунно заболяване.

Болно ли е кучето, когато носът му е топъл?

Това е мит, в който много добронамерени стопани на кучета вярват. Както установихме по-горе, има различни причини за промяната в температурата и влажността на носа на домашните любимци. И докато хората често се борят с нещо, когато имат топло чело, то трябва да знаете, че носът на кучето не работи по същия начин.

куче сух носСнимка: iStock

Кога имаме причини за притеснение от топлия и сух нос на кучето си?

Ако искате да сте спокойни, че сте подготвени за всяка възможност (отлична идея за отговорни собственици на домашни любимци), ето някои от симптомите, за които да следите, когато питомецът ви има необичайно сух и топъл нос:

  • Треска/втрисане
  • Липса на апетит
  • Цветна слуз
  • Бели венци/клепачи/уши

Ако забележите някои или всички от тези признаци при домашния си любимец, добре е да го заведете на ветеринарен лекар. Това са симптоми на инфекция, кучешки грип или дори нещо по-тежко като хронично заболяване. 

куче носСнимка: iStock

В заключение, сухият и топъл нос на кучето ви не е причина за незабавно безпокойство, но е добре да сте запознати с възможностите какво го причинява, за да направите всичко възможно, за да помогнете на косматия си другар да се почувства по-добре. 

Вижте още: 

10 неща, в които кучетата са по-добри от хората

5 интересни факта за кучетата, които е добре да имате предвид

Виж още