10 неща, в които кучетата са по-добри от хората

куче тича Снимка: iStock

К учетата са животни, отличаващи се с много качества, инстинкти и реакции, различни от тези, които ние, хората, притежаваме. Фактът, че живеем по-дълго, но и ни отнема повече време да съзреем, предполага, че животните може би имат определени предимства пред нас. И все пак, все още твърде много хора смятат, че кучетата са далеч „по-нисши“ от нас. Ако и вие като нас виждате нещата по малко по-различен начин, то класацията ни по-долу определено ще ви заинтригува. Защото тя включва всички неща, в които косматите ни другари са по-добри от нас. Да, факт е, че има много неща, които ние можем да правим, а те не. Но и обратното също е валидно.

куче тичаСнимка: iStock

С помощна на AnimalWised ви представяме кратък списък с 10 неща, с които смятаме, че кучетата са по-добри от хората. Надяваме се, че всеки, който има определено мнение, свързано с комплекс на превъзходство над четириногите, ще прочете това. И може би ще се замисли, че възгледите му до определена степен са неоснователни. Различни – да, по-нисши – в никакъв случай.

  • Обоняние 

Ако има едно нещо, с което кучетата категорично превъзхождат хората, това е тяхното обоняние. Всъщност, то е в пъти по-мощно от това на повечето животни. Причината за това е физиологична и засяга обонятелната и дихателната им система, както и част от мозъка, която е предназначена за разпознаване на различните аромати.

Dogsandcats.bg

куче душиСнимка: iStock

Човешкият нос има около 5 милиона обонятелни клетки, докато при домашните ни любимци той е между 200 и 300 милиона. Освен това, зоната в мозъка на четириногите, свързана с обонянието, е с 40% по-голяма от тази, предназначена за същата цел в човешкия мозък. Всички тези физиологични предимства гарантират, че обонянието на средното куче е между 10 000 и 100 000 пъти по-мощно от това на хората. 

  • Слух

Слухът също е много по-развит при кучетата, отколкото при хората. При нас слуховият честотен диапазон е от 20 до 20 000 Hz (херца). За сравнение, при кучетата слуховият спектър е между 20 и 65 000 Hz, като най-чувствителната честота е между 500 и 16 000 Hz.

куче носСнимка: iStock

Кучетата разполагат със 17 мускула в ушите си, за да се ориентират откъде идва даден шум. При хората те са само 9, а използваме главно 1 или 2 от тях. Като се има предвид техният широк слухов спектър, не е чудно, че четириногите могат да чуят ултразвуци, които ние не можем да доловим. 

  • Желание за обучение

Подчинението при кучетата може да бъде постигнато по различни начини, но положителното подсилване на желаното поведение е най-ефективният от тях. Но самата способност на кучето да бъде тренирано и обучено на нещо – това е фундамент на неговото същество. 

Инстинктът за подчинение при четириногите е вродено чувство, останало им от техните диви вълчи предци, за да им служи при оцеляването в сурови условия и среда. Това е ключов фактор за тяхната социализация, който им позволява да продължат дори, когато ресурсите са оскъдни. За съжаление, този инстинкт е толкова силен, че има и своята отрицателна страна. Можем да я видим в лицето на малтретираните кучета, които все пак остават привързани към своите настойници. 

  • Скорост на тичане

Скоростта, с която кучето може да бяга, дори да не е специално обучено за това, е в пъти по-висока от тази на човека. Все пак тичане на четири крака и с толкова нисък център на тежестта е далеч по-удобно, отколкото да се прави на два крака и с висок център на тежестта, нали?

куче тичаСнимка: iStock

Едно куче със среден размер може да тича три или четири минути с 40 км/ч (24,8 мили/ч), докато обикновен човек може да тича с 20 км/ч (12,4 мили/ч) за подобно време. Елитните атлети, разбира се, се справят по-добре, но дори и те ще бъдат победени от куче. 

  • Плуване

Плуването е вродено умение у повечето кучета, въпреки че има много четириноги, които се страхуват от вода. Често това се дължи на тяхната физиология. При човешките бебета инстинктът за плуване продължава едва няколко месеца, като в повечето случаи се губи с времето. Всички четириноги имат инстинкт да движат краката си, за да останат на повърхността, независимо от породата. Има обаче някои кучета, чиято способност за плуване е особено изострена. Сред тях са: Нюфаундленд, Голдън ретривър, Лабрадор ретривър, Португалско водно куче и тн. 

куче водаСнимка: iStock

От друга страна брахицефалните кучета (Мопс, Боксер, Английски и Френски булдог и др.) не са добри плувци. 

  • Винаги нащрек – бдителност

Кучетата могат да пазят дори, докато спят. При хората тази дейност е малко по-трудна. Мощното обоняние на кучетата е това, което им позволява да останат бдителни дори в състояние на покой. Нещо, невъзможно за човек. Всяка странна миризма веднага предупреждава четириногите, активирайки незабавно всичките им сетива.

куче спиСнимка: iStock

  • Постоянна охрана

Присъща способност на кучетата са техните умения за наблюдение и охрана. Четириногите са смели и са готови незабавно да защитят семейството (глутницата си), дома си (територията) и малките (дори човешките бебета). Всъщност, дори най-малките кученца без колебание са готови да се изправят срещу натрапници, използвайки силен лай, за да предупредят всеки в близост. 

  • Без следа от притеснение

Кучетата имат своите лоши моменти, като хората и всяко живо същество на планетата. Те дори могат да изпаднат в депресия. За тяхно щастие обаче (в процентно измерение) има много по-малко случаи на депресия, отколкото при хората. 

кучеСнимка: iStock

Кучешкият ум е по-освободен от човешкия, тъй като не е толкова сложно устроен или склонен към отегчение. Четириногите не мислят за ежедневни грижи като сметки, не си правят планове за околосветско пътешествие и не се чудят дали да инвестират спестяванията си в акции. Всичко, от което се нуждае едно куче, за да бъде щастливо, е далеч по-просто и по-лесно постижимо. 

  • Своевременни реакции

Инстинктивните реакции на кучетата са в пъти по-бързи и по-точни от тези, които ние имаме, когато биваме изправени пред непредвидена трудност. Това обстоятелство е свързано с краткия, но интензивен жизнен опит на домашните ни любимци. Тъй като водят по-свободен и прост живот спрямо човешкото съществуване, техните реакции са по-бързи и като цяло – по-точни от това, което се случва с нас, хората.

  • Не се боят да покажат обич

Когато едно куче реши да ви се довери, то ще ви покаже привързаност за цял живот. Това може да се случи дори, когато сте му дали причина да не ви харесва. Все пак, четириногите са си спечелили прозвището „най-добрите приятели на хората“ неслучайно! Можете да сте сигурни, че четириногият ви другар ще ви поздрави развълнувано винаги, когато се приберете у дома, ще се гушне с радост до вас на дивана или просто ще бъде наоколо – в добри или лоши моменти. 

куче човекСнимка: iStock

Хората твърде лесно губим приятелства, ставаме самовлюбени, вечно „прави“ и не показваме привързаността, която трябва. Любовта на кучетата не познава граници. И можем само да се поучим от тях за това!

:

Виж още