5 интересни факта за кучетата, които е добре да имате предвид

куче Снимка: iStock

М ожете да попитате всеки любител или собственик на куче „кое е това, което прави домашният му любимец специален“ и той ще ви предостави дълъг списък! Да, всеки, който споделя живота си с четириног другар, може да говори безкрайно за различните умения, таланти, безусловна обич, непоклатима лоялност и щури трикове, които превръщат неговия космат спътник в най-уникалното куче на света. И ще е прав за абсолютно всичко! 

кучеСнимка: iStock

За да допълним цветната картинка и да ви покажем (за сетен път!), колко пъстрота има в света на домашните ни любимци, предлагаме ви 5 неща, които може би не знаете за питомеца си. И които, повярвайте ни, е добре да имате предвид! 

  • „Моля, без прегръдки за мен!“

Хората показваме искрена обич и привързаност, като прегръщаме тези, които обичаме. Това е универсален знак за близост и голяма част от представителите на животинското царство имат някакво подобие на прегръдка. За едно куче обаче, нещата стоят малко по-различно. Всъщност, не би било пресилено да кажем, че косматите ни другари рядко оценяват изкуството на прегръщането. Въпреки че повечето четириноги го толерират, за едно куче прегръщането (и притискането) са по-скоро форма на господство, отколкото мил жест. 

Dogsandcats.bg

кучеСнимка: iStock

  • Кажи здравей… На моето малко куче!

Едва ли има човек, който да не е чувал за Сун Дзъ и неговото „Изкуство на войната“ – най-доброто ръководство за военна бойна стратегия. Високопоставен генерал в брилянтен стратегически ум, никъде в този известен том не се споменава за „тайното му оръжие“ – малкият Пекинез, скрит в ръкава му! Буквално в ръкава, за да бъде пуснат като последна защитна линия срещу нападателите.

кучеСнимка: iStock

  • Нашийниците с шипове и тяхното предназначение

Нашийниците с шипове обичайно са избор на стопаните на едри, силни кучета. Всъщност обаче, те съществуват още от Древна Гърция, където първоначално са били предназначени да предпазват гърлата на кучетата от атаки на хищници. Разбира се, обърнати с шиповете навън.

  • Ммммм! Помиришете тези лапи!

Ако допрете нос до долната част на лапите на кучето си, то мигновено ще ви лъхне миризма на царевица! Точно така, опитайте сами, ако не ни вярвате!

кучеСнимка: iStock

Специфичната миризма всъщност идва от бактериите, които възглавничките на лапите на питомеца ви улавят при ходене. Хиляди микроорганизми живеят там необезпокоявано, а съчетани с потните жлези, концентрирани в подложките на краката им, сместа от пот и бактерии създава този „аромат“ на чипс. 

  • Кучешки рекордьори на Гинес

Към момента Санбернар на име Мочи държи един от най-странните рекорди на Гинес – за най-дълъг език – цели 15,4 см (7,3 инча). 

Оги, 8-годишен Голдън ретривър пък, държи рекорда за най-много топки за тенис, хванати наведнъж в уста. Колко мислите, че са те? Точно пет, ни повече, ни по-малко.

кучеСнимка: iStock

Най-високото куче според Гинес пък, е Немският дог Зевс, който е записан с рекорда си от 44 инча или почти 112 см. 

Виж още