Защо носът на кучето ни става по-сух през зимата

куче нос Снимка: iStock

М оже би сте чували максимата, че хладък, мокър нос означава, че кучето ви е здраво. Това може и да е вярно, но има причини носът на домашния ви любимец да е сух. И те не са непременно свързани със здравословни проблеми. През зимата, например, носовете на голяма част от четириногите стават по-сухи от обикновено.

Сухият, напукан и понякога – кървящ нос, може да бъде много болезнен за вашето куче.

Добрата новина е, че това може да бъде лесно предотвратено с правилния подход и грижи.

Dogsandcats.bg

Защо носът на кучето ми става по-сух през зимата?

През зимата във въздуха няма толкова много влага. Това, съчетано с допълнителната топлина в дома ви, може да доведе до изсушаване на носа на домашния ви любимец. Нещо, подобно на причината, поради която хората страдаме от напукани устни през зимните месеци. 

куче носСнимка: iStock

Кучетата (както и хората) често застават до различни източници на топлина през мразовитите месеци, което също допълнително изсушава носната лигавица. 

куче носСнимка: iStock

Как да предотвратим изсъхването на носа на кучето си при студено време

Ако кучето ви прекарва много време пред парното, конвектора или камината, преместете леглото му на по-далечно място. Топлият въздух от тези вътрешни нагреватели може да изсуши носа на домашния ви любимец. Освен това:

  • Ограничете времето на открито

Ако кучето ви прекарва много време навън, дръжте го преобладаващо вътре. 

  • Осигурете му одеяло

Това ще помогне на питомеца ви да се стопли, без да се налага да се свива в близост до нещо, което излъчва допълнителна топлина. 

куче душиСнимка: iStock

  • Използвайте балсам

Използвайте балсам или друг крем на основа на кокосово масло. Това ще помогне за предпазване на носа на кучето ви от сухото време. 

  • Използвайте масло от сьомга

Маслото от сьомга може да се използва при суха кожа на носа, а бонусът е, че няма нужда да се притеснявате, че домашният ви любимец ще хапне от него! 

  • Поддържайте добрата хидратация

Когато кучето ви е добре хидратирано, това ще помогне за поддържане на носа му мокър за по-дълго. За това, уверете се, че питомецът ви винаги има достъп до прясна вода. 

куче душиСнимка: iStock

Как да излекуваме сухия и напукан нос на кучето си

Ако носът на домашния ви любимец е сух и напукан, ще трябва да го хидратирате, за да му помогнете да заздравее. Първо трябва да го почистите – ако по носът на животното има мръсотия и остатъци, той няма да заздравее правилно. 

След като е почистен, можете да нанесете овлажняващ крем. Имайте предвид, че може да се наложи да направите това няколко пъти, тъй като четириногите постоянно облизват носовете си. Когато избирате хидратиращ продукт, уверете се, че съставките му са безопасни за домашния ви любимец. Често използвани са кокосово масло, масло от сьомга или рибено масло. Те са безопасни за консумация от кучетата, а имат и много големи предимства. 

В заключение, носът на кучето ви може да е сух и напукат поради различни причини. След като разберете какви са те, ще можете да коригирате основния проблем, а това ще ви помогне да запазите носа на животното здрав и да го предпазите от болка в бъдеще. 

куче носСнимка: iStock

И макар старата поговорка, че студеният и мокър нос е запазена марка на здравите кучета, да е така популярна, тя невинаги е напълно вярна. Има много причини защо носът на косматия ви другар е сух. Ако изглежда, че питомецът ви не се чувства добре, уговорете час за преглед при ветеринарния си лекар, за да сте сигурни, че всичко с четириногия ви другар е наред. 

Виж още