Защо понякога кучетата лаят в съня си

куче спи Снимка: iStock

С лучвало ли ви се е да си почивате с хубава книга в ръка или епизод на любимия си сериал по телевизията, само, за да бъдете стреснати от домашния си любимец, който внезапно излайва, потрепва и/или „бяга“ в съня си? Ако ви звучи познато, то трябва да знаете, че не сте единствени – това е обичайно поведение на четириногите. 

куче спиСнимка: iStock

Защо кучето ми лае в съня си?

Най-честата причина кучетата да лаят в съня си е проста: те сънуват!

Домашните ни любимци преминават през различни етапи на сън, точно като хората. Когато косматият ви другар си легне да дремва, той e отпуснат и осъзнат за около 10 минути, преди да потъне в лек сън. През този период телесната му температура се понижава, пулсът спада, а очите дори могат да бъдат само частично затворени. След това четириногото влиза във фаза, наречена REM сън, когато тялото възстановява клетките и изгражда мускулите и костите. 

Dogsandcats.bg

куче спиСнимка: iStock

Именно по време на този период се случва сънуването, а това при домашните ни любимци често включва „бягане“ и лай. Разбира се, няма как да знаем какво точно се случва в главата на косматия ни другар, но ако трябва да предполагаме, то бихме казали, че сигурно се опитва да хване топка в парка, играе със съседното куче или дори – подиграва се на някоя котка!

куче спиСнимка: iStock

И докато някои кучета са активно спящи, има някои разлики, които варират между индивидите и дори породите. 

Малките кучета се редуват фазите на не-REM и REM сън по-често, отколкото големите породи. Така че те са по-склонни да имат и повече сънища. Съответно – да лаят повече. Според Стенли Корен, почетен професор по психология в Университета на Британска Колумбия и автор на книгата „Сънуват ли кучетата?“, четириногите от големи породи следват човешките цикли, влизайки във фазата на REM на всеки 90 минути, докато при дребосъците това се случва на всеки 10 минути.

Обичайно няма нищо притеснително или ненормално в това кучетата да се движат и лаят в съня си. Ако обаче това е ново поведение или изглежда, сякаш се случва по-често, добре е да го споменете на ветеринарния си лекар, за да изключи специалистът всички основни проблеми.

куче спиСнимка: iStock

Какво става, ако вашето куче лае само в съня си?

Повечето домашни любимци, които са вокални, докато са в будно състояние, обикновено издават звуци и през нощта. Но има и такива, които лаят само, когато спят. Не се знае точно защо това се случва, като специалистите смятат, че може да е свързано с конкретните им сънища. Може би във въображаемия свят на косматия ви другар, той е смел и безстрашен, а чрез лай всява респект у околните… Каквато и да е причината, това също се смята за нормално поведение и не бива да ви тревожи. 

Какво трябва да направите, ако кучето ви лае в съня си?

Препоръчително е да не правите нищо, ако кучето ви лае в съня си.Точно, както при хората, може да бъде много объркващо и дезориентиращо за животното, ако го събудите по време на дълбокия му сън. Дори и да ви изглежда като кошмар, вероятно е най-добре да го оставите да преживее нещата по свой си начин. Ако лаят му държи вас или членовете на семейството ви будни, най-доброто решение може да бъде да намерите място за спане на кучето, което да е далеч от спалнята ви или… да сложите тапи за уши!

В никой случай не давайте на животното лекарства за сън. Човешките медикаменти могат да бъдат опасни за четириногото. 

куче спиСнимка: iStock

А ако кучето плаче, скимти или вие в съня си?

Плачът, хленченето и виенето по време на сън могат да означават, че животното има кошмар или сън, в който тези поведения се считат за нормални – като да си представя, че се присъединява към глутница виещи койоти, например.

Въпреки че кучетата, които лаят и издават други звуци в съня си, могат да бъдат стряскащи и тревожни, в повечето случаи това е съвсем обичайно и нямате причини за притеснение. А и, не можем да отречем, че може да бъде много забавно да гледате и да се опитвате да разтълкувате какво точно мисли или прави домашният ви любимец насън, нали?

куче спиСнимка: iStock

Вижте още: 

Могат ли кучетата да ходят насън

Защо кучетата обичат да си дремват по гръб

Виж още