Могат ли кучетата да ходят насън

куче спи Снимка: iStock

С помняте ли си онзи съквартирант по време на студентските ви години, който бродеше из апартамента в 3 сутринта, ядеше каквото намери, а след това нямаше спомен за действията си на следващия ден? Е, вероятно знаете, че е бил жертва на сомнамбулизъм. Ходенето насън е често срещано явление при хората, но могат ли и домашните ни любимци да го правят?

Кучетата ходят ли насън?

Може би ще се изненадате, но краткият отговор на този въпрос е: може би!

куче спиСнимка: iStock

Кучетата може да имат способността да ходят насън, но не по същия начин, както хората. Когато един човек е сомнамбул, поведението му може да изглежда съвсем нормално за страничен наблюдател. Дори и в това състояние, ние можем да се движим с нормална координация и често – дори да изпълняваме задачи, които бихме направили и, докато сме будни. 

Dogsandcats.bg

Домашните ни любимци имат произволни, резки движения, докато спят. Те могат да движат бързо крака сякаш гребат или бягат, могат рязко да станат (сякаш се сепват) и след това да се отпуснат рязко на земята… И всичко това се случва, докато спят! 

Какво ли сънуват кучетата ни?

Някои специалисти твърдят, че това, което изглежда като сомнамбулизъм, всъщност е просто куче, което има доста интензивен сън. Знаем, че когато кучетата сънуват, те могат да покажат поведение, подобно на това, което може да се възприеме като ходене насън – да ръмжат, потрепват, скимтят или да се задъхват, сякаш се намират по средата на преследване. 

куче спиСнимка: iStock

Подобно на хората, кучетата ни сънуват по време на фазата на бързо движение на очите под клепачите (REM). Проучванията показват, че домашните любимци действат не само по инстинкт, те се учат, изпитват определени емоции, а и физиологията на очите им е много подобна на човешката. Именно тези прилики карат учени като д-р Брайън Хеър от университета Duke да вярват, че както мозъчната, така и очната дейност на четириногите отразява случили им се дейности – точно, както е и при хората. 

Нарушения на съня

Полезно за всеки собственик на домашен любимец е да наблюдава питомеца си, за да съумее да разпознае необичайни модели на съня. Ако животното се движи много или скита напред-назад из дома ви, например, то може да не ходи насън, а по-скоро да страна от нарушения на съня. 

куче спиСнимка: iStock

Застаряващите кучета често могат да изпитват сенилност (намаляване на познавателните способности), което води до това да се движат безцелно. Сънят на четириногите може да бъде повлиян и от нарколепсия, както и от катаплексия. Тъй като домашните ни любимци може да не проявят обичайното поведение, което хората свързваме с ходене насън, може да е по-вероятно животното да има нарушение на съня, което да налага неврологични прегледи.

Припадъци при кучета

Припадъците са резултат от химични реакции в мозъка, които предизвикват сложни електрически реакции, водещи до необичайно и неконтролируемо поведение. Често пъти това, което изглежда като привидна сънливост при едно куче, всъщност може да е припадък. След по-тревожните признаци, за които да следите, са:

  • Замаяно и дезориентирано поведение
  • Рязко свличане на пода
  • Лигавене
  • Потрепване
  • Кръгови движения
  • Блъскане в неща

куче спиСнимка: iStock

Изводи

Може да се окаже по-трудно, отколкото си мислите, за да определите дали кучето ви ходи насън, сънува или има припадък. Колкото по-добре познавате четириногия си другар, толкова по-лесно ще ви бъде да установите кога проявява необичайно поведение. Ако забележите някакви симптоми, които приличат на сънливост, консултирайте се с ветеринарния си лекар за допълнителни инструкции. Припадъците при четириногите трябва да се лекуват незабавно, но ако животното просто сънува или ходи насън, най-добре е да го оставите без да се намесвате. Точно както е при хората, може да бъде опасно да събудите куче-сомнамбул, тъй като може да го стреснете и то да атакува. 

Вижте още: 

Как да накараме кучето да спи до по-късно

От колко часа сън се нуждае кучето

Защо кучетата понякога заспиват прави

Виж още