Трябва ли да се притеснявате, ако кучето ви спи цял ден?

куче спи Снимка: iStock

Т очно както при хората, смущенията в графика на съня при домашните ни любимци често са индикация за здравословни проблеми, пишат от PetMD. Един от въпросите, които много стопани на четириноги си задават, е: „Трябва ли да се притесняваме, ако кучето ни спи цял ден?”. А отговорът му, за съжаление, съвсем не е така прост. А именно – зависи. 

куче лапиСнимка: iStock

И тъй като всеки собственик на домашен любимец е готов да направи всичко възможно, за да бъде питомецът му в оптимално здраве, да се чувства добре и щастлив, предлагаме ви заедно да разберем кое кара някои кучета да спят по цял ден. И дали това е нормално?

График за сън

Първото нещо, което трябва да направите, е да се уверите, че кучето ви действително спи повече от обикновено. Четириногите имат различен график на сън от хората. Те се нуждаят от повече дрямка, а различните породи имат и своите предпочитания. По-мързеливите домашни любимци спят повече, а по-активните породи, като Белгийската Малиноа, например, обичайно прекарват по-малко време дремейки, а повече – в движение. 

Dogsandcats.bg

куче лапиСнимка: iStock

Средно кучетата спят между 12 и 14 часа на ден, така че е лесно да решим, че домашният ни любимец спи цял ден. Истината е, че ако прекарвате повече време у дома, то несъмнено ще забележите, че кучето ви спи доста. Това обаче е съвсем в реда на нещата. По-дългият график за сън е нещо, което трябва да очаквате от четириногия си другар и обикновено не е нещо, което следва да ви тревожи. 

А ето и някои от причините защо едно куче спи по-дълго от обикновено:

  • Възраст

Обикновено възрастните кучета са по-малко активни. За това и те предпочитат да прекарват времето си в дрямка, полегнали на уютно в леглото си или на дивана до вас. Кутретата също се нуждаят от повече почивка, като средно едно кученце спи до 18 часа на ден. Така че, не се изненадвайте, ако вашето приятелче спи цял ден.

куче спиСнимка: iStock

  • Порода

Някои кучета просто се нуждаят от повече сън спрямо други. Френските булдози, Мастифите, хрътките, Санбернарите и много други четириноги не са толкова активни по природа. Те предпочитат да водят по-спокоен начин на живот, който не включва твърде много дейности. И тъй като нямат причина да бъдат активни у дома, те се оставят на течението и сладко дремват. При това – по много!

  • Стимулация

Кучетата, които живеят в домакинства с по-малко стимулация, спят повече. Те просто нямат причина да бъдат активни. Не им е необходимо да търсят храна, партньор, подслон или вода. По-малкото стимулация означава и по-малко стрес. И когато едно четириного е отпуснато, то естествено иска да спи.

куче лапиСнимка: iStock

Здравословни проблеми

За съжаление, кучетата не са имунизирани срещу заболявания и здравословни проблеми, които могат да доведат до проблеми в режима на сън. В повечето случаи четириноги, които спят по цял ден, едва ли изпитват болка или някакъв вид дискомфорт. Ако обаче имате активна порода и кучето ви внезапно започне да дремва много повече при това – през частите от деня, в който обичайно е активно, това може да е тревожен знак. Ето някои от потенциалните здравословни проблеми, които могат да накарат кучето ви да спи по цял ден:

  • Хипотиреоидизъм

Кучетата с хипотиреоидизъм са по-сънливи и предпочитат да прекарват дните си в сън. Тъй като хормоналният дисбаланс обърква организма им, химическият дисбаланс ги прави уморени и лениви. Щитовидната жлеза при тези четириноги не произвежда достатъчно хормони, които да превръщат погълнатата храна в енергия (тироксин), което означава, че метаболизмът на животното се забавя. И тъй като е постоянно уморено и сънливо, естествената реакция на животното е да спи.

куче спиСнимка: iStock

  • Рак

Опасни заболявания като рак могат да накарат кучето ви да спи цял ден. Това се дължи на цялостното изтощение на организма на животното. Ракът може да окаже влияние върху цялото тяло на питомеца ви, така че ако забележите, че четириногото спи много повече от обикновено, необходимо е да го заведете на ветеринарен лекар за преглед.

Затлъстяване

Кучетата с наднормено тегло често имат проблеми с дишането, които влияят на качеството на съня им. Това може да ви изглежда странно, но затлъстелите четириноги всъщност не спят качествено, което води до постоянна умора. И макар да се опитват да компенсират цял ден, няма да го направят успешно. Ако домашният ви любимец е качил няколко килограма в повече, то трябва да промените диетата му, за да му помогнете да отслабне. 

куче спиСнимка: iStock

Други симптоми

Като цяло, рязката промяна в режима на сън на кучето ви обикновено означава, че нещо с него не е наред. За това е важно да следите внимателно питомеца си – за да сте сигурни, че ще забележите ако има нещо необичайно у него. Ако домашният ви любимец спи цял ден, това може да се дължи на стотици причини. И ако се касае за изолиран инцидент, които продължава ден или два, то вероятно животното е съвсем добре. Ако обаче това поведение продължи в продължение на няколко дни, необходимо е да се консултирате с ветеринарния си лекар.

Вижте още: 

Как да накараме кучето да спи до по-късно

От колко часа сън се нуждае кучето

Виж още