Защо са им на кучетата мустаци

куче Снимка: iStock

М устаците на домашните ни любимци безспорно са едно от най-милите и комични неща в тях! Те винаги докосват лицето ни, когато целуваме косматия ни приятел и задължително за леко мокри, щом те пият вода. 

Ако се загледате в лицето на кучето си, ще забележите, че мустаците му не са разположени равномерно, а сякаш са „разхвърляни“ хаотично по бузите и муцуната му... Или изглеждат като големи вежди. Да, трудно бихме могли да открием какво е предназначението на мустаците на кучетата, тъй като повече изглеждат като чаровна, но безсмислена черта на лицето им. Нещо като човешките лунички, например. 

кучеСнимка: iStock

Мустаците при кучетата обаче, не са просто още едно уникално нещо, заради което толкова обичаме домашните ни любимци. Те са важна и отличителна част от анатомията на четириногите, гарантираща, че животните могат да се ориентират успешно в света около себе си. 

Dogsandcats.bg

За какво служат мустаците на кучето ни?

Дълги и най-често – бели, сиви или черни на цвят, мустаците – известни още като вибриси – са по-дебели косми, които излизат от муцуната на кучето или над очите му. Фоликулите им са с висока концентрация на нервни окончания, които изпращат сензорни съобщения до мозъка на животното. Тези фоликули са изключително чувствителни и реагират дори на промените във въздушните течения. 

кучеСнимка: iStock

Защо кучетата се нуждаят от мустаци?

Абсолютна истина е, че кучетата ни не биха били същите без тези сладки и малки образувания на лицето си. Но мустаците са нещо повече – те са функционални и помагат на домашните ни любимци да се ориентират около себе си. Така те могат да гарантират безопасността си. Нека заедно разгледаме 3 основни причини, поради които кучетата наистина имат нужда от мустаците си:

  • Мустаците помагат на кучетата да виждат

Може да ви звучи странно, но всъщност е самата истина. Знаем, че домашните ни любимци забелязват неща, за които ние често забравяме. Но всъщност те не виждат всичко…само с очите си.  

Мустаците са ключов инструмент за четириногите ни приятели и им помагат да възприемат заобикалящия ги свят по начини, много по-нюансирани от това, което можем да си представим. Или видим. 

Ще ви дадем един пример. Някога случвало ли ви се е да хвърлите лакомство към кучето си и то сякаш „кацва“ точно пред лицето му, но някакси животното не реагира достатъчно бързо, за да го открие? Изглежда комично и дори – малко глупаво, как четириногото обикаля напред-назад в търсене на „съкровището“, което (поне за вас) е точно под носа му. Тази ситуация е показателна за това, че зрението на косматите ни спътници е по-различно фокусирано от човешкото. Тоест – четириногите ни приятели виждат по-добре надалеч и изпитват известна трудност да се съсредоточат върху неща, които сякаш са „под носа им“. 

кучеСнимка: iStock

Очите на кучетата са еволюирали, за да им помагат да забелязват и проследяват бързите движения на неща като плячка, например. Космите по лицето им са това, което служи, за да интерпретира размера, формата, вибрациите и скоростта на движещите се обекти. Докато се движи, въздухът се „удря“ и отскача от различните повърхности около животното. Това кара вибрисите (мустаците) леко да се огъват, създавайки невронна реакция, която казва на животното да се отдръпне, за да не се сблъска с нещо или някого. 

  • Мустаците помагат на кучетата да покажат емоциите си

Невероятно е, че мустаците са това, което помага на домашния ви любимец да изрази чувствата си по време на комуникация с други себеподобни!Когато косматият ви приятел се чувства притеснен или застрашен, мустаците му рефлекторно реагират и променят посоката си надолу. Това обикновено е съчетано със специфичен език на тялото и сигнали като ръмжене, оголване на зъбите и венците и „китово око“ – така нареченият твърд поглед, чрез който кучето съобщава, че се чувства заплашено и е готово да се защити. 

кучеСнимка: iStock

Винаги наблюдавайте позицията на цялото тяло на кучето си, обръщайки внимание на муцуната и мустаците му. Това може да ви помогне да определите кога се чувства неудобно и се нуждае от вас. 

  • Мустаците помагат на кучетата да ловуват

В зависимост от породата на кучето, размерът и броят на мустаците по лицето му се различава. Това е най-очевидно при четириногите, които да селектирани и отглеждани за лов – като Грейхаунд, Ирландски вълкодав и други видове хрътки. Ако се загледате ще забележите, че тези кучета имат огромни мустаци, които изглеждат пропорционални на тялото им, дълги и груби. 

възрастно кучеСнимка: iStock

Ирландският вълкодав, например, първоначално е бил отглеждан за лов на едър дивеч като лосове. По време на бързия лов през гъсти гори или обрасни полета, мустаците са това, което е помогнало на кучето в навигацията. Днес е далеч по-малко вероятно да видите тези кучета в действие, но техните мустаци все още играят жизненоважна роля, давайки им знак откъде да минат (дори да се касае за това да не се блъснат в стъклената ви холна масичка).

Всички тези прекрасни и функционални ползи от мустаците на кучето ви трябва да ви уверят, че никога не бива да ги режете или подрязвате. Ако го сторите, рискувате да попречите на способността на четириногия си приятел да се справя и взаимодейства адекватно със заобикалящата го среда. Неминуемо ще навредите и на комуникацията му с други кучета, за това – оставете мустаците и просто вземете кърпа, с която да ги подсушите следващия път, когато животното пие вода!

 

 

 

 

Виж още