Защо тренировките на кучето ви трябва да бъдат кратки

куче дресура Снимка: iStock

С тандартният клас за обучение на кучетата е с продължителност един час, веднъж седмично, в продължение на четири до шест седмици. Това позволява на инструктора да преговори с вас материала от миналата седмица, да надгради с нещо ново и да има време да работи индивидуално с всеки ученик, информират от Американския киноложки клуб. 

куче дресураСнимка: iStock

Ако сте посещавали с домашния си любимец подобен специализиран клас, то може да сте останали с впечатлението, че трябва да правите и сами едночасови тренировки с домашния си любимец. Действителността обаче е малко по-различна и вероятно бързо сте установили, че да задържите вниманието на животното в продължение на 60 минути, може да се окаже известно предизвикателство. Често - абсолютно непосилно! Като добавка, подобен подход бързо ще доведе до уморено и разочаровано куче. Нещо повече – обучението постепенно може да стане по-малко привлекателно за животното. А и, замислете се, ако сте уморени, един час може да ви се стори цяла вечност, нали?

По-дълго не означава по-добро

Спомняте ли си как по време на сесия сте учили цяла нощ за изпит само, за да осъзнаете в последствие, че сте отговорили правилно едва на половината въпроси? Понякога, ако работите усилено върху нещо толкова дълго, това всъщност може да навреди на представянето ви, а не да го подобри. 

Dogsandcats.bg

куче дресураСнимка: iStock

Е, вашето куче може да се чувства по същия начин относно обучението си. Да бъде съсредоточено и да използва максимално своите умствени и физически сили в продължение на час, може да му дойде твърде много. И резултатите, или по-скоро - липсата на такива, бързо ще ви докажат това. 

Вижте още: За заети стопани на кучета – идеи за кратки тренировки с добри резултати

Колко дълго е твърде дълго?

Ако забележите някой от следните поведенчески признаци, то значи домашният ви любимец е вече уморен или отегчен от тренировъчната сесия. За това - най-добре е да я прекратите.

  • Кучето спира да се вълнува от награди;
  • Започва да обръща повече внимание на другите неща около себе си (знак, че е физически или психически изтощено);
  • Отдалечава се от вас (вече няма интерес към заниманията ви);
  • Реагира по-бавно на команди;
  • Прави повече грешки;

Всичко това са странични ефекти или признаци, че тренировката продължава твърде дълго. В допълнение на всичко,

кратките сесии с почивка между тях дават време на вашето куче да обработи това, което току-що е научило.

А този подход ще му помогне да го затвърди и ще видите как напредвате много по-бързо, отколкото ако правите едночасови сесии.

куче дресураСнимка: iStock

Колко дълго трябва да тренирате?

Това зависи от вашето куче, но средно между 10 до 15 минути е най-добрият вариант. Можете да го правите на всяка разходка или веднъж на ден – във всички случаи ще бъдете много по-продуктивни.

Можете да работите върху едни и същи команди всеки път или да учите нещо ново – основното е да не прекалявате с повторенията. Заложете на разнообразието, за да не се отегчи косматият ви другар твърде бързо. 

Освен това, ако по време на кратката тренировка кучето ви покаже някакъв признак на умора, чувство на неудовлетвореност или друга негативна реакция, прекратете сесията. Важно е да завършите с положително чувство. Дайте почивка на питомеца си и опитайте отново след час. 

куче дресураСнимка: iStock

Основното при продължителността на тренировъчната сесия е да бъдете гъвкави и да обръщате внимание на сигналите на вашето куче.

Вижте още: 

5 малки кучета, които са и чудесни пазачи

Колко думи може да научи едно куче

Виж още