За заети стопани на кучета – идеи за кратки тренировки с добри резултати

куче Снимка: iStock

Н ямате много време за тренировки с кучето си? И това ви кара да се чувствате виновни, че не отделяте достатъчно усилия в добрата дресура и обучение на домашния си любимец? Всичко е наред – с някои кратки и целенасочени тренировъчни сесии можете да постигнете голям напредък и бързи резултати!

Дори и да сте затрупани с ангажименти през деня, да имате много работа, домашни задължения или срещи с приятели, винаги можете да отделите няколко минути, за да работите с кучето си за постигане на целите на обучение. Ето как да го направите.

Възползвайте се максимално от времето, с което разполагате

Вместо да се разочаровате и самообвинявате за това колко малко време имате на разположение за тренировки с домашния си любимец, сменете подхода и извлечете максимума от ограничените ви моменти заедно. Практикувайте уменията, върху които работите с четириногия си приятел винаги, когато можете. 

кучеСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Отнема само няколко секунди, за да дадете определена команда на животното и да го похвалите/наградите за доброто му поведение. Независимо дали става въпрос за сядане или друг, по-сложен трик. Всяко взаимодействие, което имаме с нашите кучета, е възможност те да научат нещо ново. Не е необходимо да провеждате дълги и структурирани обучителни сесии, за да окажете голямо влияние върху начина, по който домашният ви любимец разбира нещата. 

Използвайте времето, докато се приготвяте за работа сутрин, между отговорите на два служебни имейла или докато гледате телевизия, за да практикувате някои кратки команди или трикове с кучето си. Това е чудесен начин да вплетете обучението на косматия си приятел в ежедневието си, без от вас да се изисква да планирате нещо предварително. 

Малки цели за големи резултати

За да се възползвате максимално от ограниченото време, което имате за обучение, е необходимо да имате ясна представа за това върху кои умения искате да се фокусирате и да работите с кучето си. В интернет можете да откриете различни видеа с тренировъчни сесии, които могат да ви помогнат да структурирате целите си за седмицата. А може да изберете да акцентирате върху една команда, за която знаете, че ще бъде от особена полза в живота с домашния ви любимец. 

Ако не сте сигурни върху какво да работите, изберете напътствия, които тренират основни умения за послушание/маниери, които сте пропуснали да усъвършенствате до момента. Самата цел няма такова значение – важен е процеса на определяне на такава. 

Необходим ви е план, който да ви помогне да бъдете последователни в обучението. Можете да включите целите в ежеседмичния си планер, в календара си или да ги напишете на лепкава бележка на хладилника си, така че да ви напомня върху какво имате да работите заедно с домашния си любимец. 

Поставянето на конкретни цели може да ви помогне да извлечете максимума от ограничените тренировъчни сесии, като ви държи мотивирани и организирани през няколкото свободни минути, които имате. 

кучеСнимка: iStock

Включете тренировките в ежедневието си

Вместо да се чувствате обезкуражени, че не ви остава достатъчно време, за да се справите добре с обучението на четириногия си другар, помислете как да се възползвате максимално от моментите, които можете да отделите и се възползвайте от тях. Вашето куче ще ви бъде благодарно за всяка минута, прекарана с него.

Предлагаме ви няколко идеи как да включите кратките тренировъчни сесии в ежедневната си рутина

  • Игри преди хранене

Една от най-добрите възможности да работите с кучето си, когато имате ограничено време, е да превърнете храненията във време за обучение.Докато приготвяте купичката с вечеря на домашния си любимец – отделете няколко минутки, за да практикувате някои умения. Можете да упражните команди, върху които сте работили, да освежите набързо затвърдени трикове или да започнете да упражнявате нови номера. 

кучеСнимка: iStock

  • Маниери около вратата

Лесен начин да включите кратки тренировъчни сесии за постигане на големи резултати в ежедневието си е, като използвате редовните разходки на кучето си като възможност да практикуване на желаното от вас поведение, свързано с влизане/излизане през вратата. Например, всеки път, когато тръгнете да извеждате домашния си любимец, когато се прибирате вкъщи и дори – когато получавате пощата си, работете върху учтивото държание на любимеца си. 

Вижте още: Как да спрем кучето да лае всеки път, щом се звънне на вратата

Можете да използвате този момент, за да практикувате сядане, лягане, стоене или други промени в позицията с кучето си, преди да излезете навън. Погрижете се да имате лакомства под ръка, с които да възнаградите животното за добре свършената работа.

  • Затвърждавайте вече научени команди

Едно от основните умения, върху които можете да работите в малкото свободни моменти с домашния си любимец, е припомнянето. Можете да започнете с викане на кучето по име – за негова безопасност е важно да идва всеки път, щом го направите

кучеСнимка: iStock

Практикуването на припомняне на името от различни стаи на дома ви, между служебните разговори, прането или готвенето на вечерята ще помогне на косматия ви приятел да започне да определя посоката на вашия глас по-бързо и да ви намира – където и да сте. Само не забравяйте да имате лакомства под ръка, за да го възнаградите!

  • Ходене на каишка без дърпане 

Всеки път, когато извеждате кучето си навън, е възможност да практикувате маниерите, свързани с разходката на каишка. Дори и да отглеждате домашния си любимец в къща с двор, можете да го вържете на повод и да направите няколко обиколки на заграденото пространство. Така можете да тренирате животното да не се дърпа при ходене на повод – дори да нямате време да го заведете в парка, например.

Вижте още: Как да привикнем кучето към каишка

Последователността е ключова

Ключът към успешното обучение на кучето ви е последователността. Дори и да имате цялото време на света или да посещавате треньор веднъж седмично, ако не тренирате между часовете за животното ще бъде трудно да затвърди наученото. 

Последователността означава да практикувате и тренирате редовно – като това не изисква непременно много време, което да съсредоточите върху обучението. 

кучеСнимка: iStock

Малките тренировки оказват голямо влияние

Може да ви изглежда така, сякаш всеки, когото познавате има повече време да работи върху поведението и дресурата на домашния си любимец, отколкото вие. И това, разбира се, може и да е вярно. Но и не значи, че моментите, които отделяте и прекарвате в работа с косматия си спътник, не са ценни. А и, не забравяйте – вашият четириног приятел не ви сравнява със собствениците на други кучета. За това – не го правете и вие!

Домашният ви любимец цени качествено прекараното време с вас – независимо дали е посветено на игри, обучение или забавления. И бъдете сигурни – животното ще се наслади на тези моменти, независимо колко много или колко малко са те през деня.  

Всъщност, понякога по-късите тренировки са по-успешни от по-дългите сесии. Може да бъде изкушаващо да работим с кучето си върху усвояването на дадено умение отново и отново, докато не бъдем напълно удовлетворени от резултата. Но тези продължителни тренировки могат да са изморителни за животното или в прекалената си настоятелност – да го отегчим. 

Помнете – когато обучаваме домашния си любимец, целта винаги е да приключваме сесиите положителна нотка и то преди той да се умори или разочарова. Кратките сесии, разпределени през целия ден, вместо една – дълга и изтощителна тренировка, естествено ви поддържат целенасочени, а вашето куче – ангажирано и ентусиазирано да усвои нови неща, с които да ви угоди и зарадва. 

 

Вижте още: 

8 начина да направите разходките с кучето по-забавни

Виж още