Защо ушите на кучето ми са горещи

куче уши Снимка: iStock

Aко сте усетили, че ушите на кучето ви са по-топли, отколкото трябва, тогава може би се питате дали имате причина за безпокойство? 

И така, защо ушите на кучето ми са горещи?

Ушите на четириногите ни другари са основен орган за регулиране на телесната им температура. Така че, когато те са необичайно топли, това може да е индикация, че нещо не е наред. Макар че те са естествено по-топли от нашите, фактори като треска и инфекция могат да ги направят дори по-горещи при допир. И не само. Нека разгледаме 10 причини защо ушите на кучето ви са по-топли.

куче ушиСнимка: iStock

 • Треска

Здравословният температурен диапазон при кучетата обикновено е между 38°C и 39,2°C (100,4°F и 102,5°F). Ако температурата на животното се повиши над горната граница, първото място, където можете да почувствате треската, е като докоснете ушите на четириногото. Точно, както слагаме ръка на челото на човек, за да усетим дали е топло или не. 

Dogsandcats.bg

Треската обикновено е отговор на основна инфекция, възпаление или други физиологични смущения. Повишаването на телесната температура влияе върху цялостната циркулация на кръвта в тялото. Това включва кръвоносните съдове в ушите на животното, които се разширяват. Увеличения приток на кръв ги прави забележимо по-топли при допир.

куче ушиСнимка: iStock

 • Възпаление

Когато възникне възпаление в ухото на кучето, то предизвиква серия от биологични реакции, които могат да направят ушите му по-горещи при допир. Това включва сложна каскада от имунни клетки, химикали и увеличен приток на кръв към засегнатата област. 

В случай на възпалено ухо, кръвоносните съдове в близост до проблемното място се разширяват, позволявайки на повече кръв да се концентрира в областта. Може да забележите и други признаци като зачервяване, подуване и топлина. 

куче ушиСнимка: iStock

 • Паразити

Паразити като ушни акари, кърлежи или бълхи могат да допринесат за горещи уши при кучетата, тъй като наличието им – храненето и репродуктивната им дейност, предизвикват възпалителен отговор в ушната тъкан.

 • Ухапвания от насекоми

Ухапване от комар, муха или друго насекомо може да доведе до локализирани реакции, които от своя страна да причинят усещане за горещо ухо. 

куче ушиСнимка: iStock

Когато насекомо ухапе ухото на домашния ви любимец, то пробива кожата и освобождава слюнка или отрова като част от своя механизъм за хранене или защита. Имунната система на животното разпознава тези чужди вещества като потенциална заплаха и реагира чрез освобождаване на възпалителни химикали, за да им противодейства.

 • Топлинен удар

Топлинният удар е тежко състояние, което се случва, когато телесната температура на кучето се повишава опасно високо. Често се дължи на продължително излагане на високи температури, пренапрежение или неадекватна вентилация. 

Когато е прегряло, тялото на животното се бори да разсее топлината ефективно, което води до различни физиологични проблеми, включително горещи уши. 

 • Гъбична или бактериална инфекция

Когато ухото на кучето е засегнато от гъбична или бактериална инфекция, това може да доведе до възпаление и последващо затопляне в ухото. Тези инфекции често се появяват във външния ушен канал или околната кожа. Обикновено те възникват, когато се наблюдава свръхрастеж или дисбаланс на микроорганизми, които естествено обитават ушите на животните. 

куче ушиСнимка: iStock

Фактори като влага, алергии, кожни заболявания или наранявания могат да създадат среда, благоприятна за развитие на инфекции. 

 • Рани и наранявания

Рани и наранявания, като ухапвания по ушите на кучето, могат да доведат до локализирано възпаление и в последствие да накарат засегнатата област да се затопли. Когато кожата на ушите е наранена, тялото започва лечебен отговор. Понякога раната може да доведе и до вторична инфекция, която да причини рани, зачервяване и допълнителна топлина в ушите.

 • Алергии

Алергиите могат да допринесат за горещите уши на кучето ви поради възпалителния отговор, предизвикан от имунната му система. Когато организмът на домашния ви любимец е изложен на алергени, тялото му е чувствително към него и това може да доведе до реакция. По време на нея имунната система на животното реагира, освобождавайки каскада от химикали, включително хитамини. Те карат кръвоносните съдове в близост до мястото на реакцията, включително ушите, да се разширяват, което води и до повишаване на температурата в ушите на животното.

куче ушиСнимка: iStock

Възпалителните химикали, освободен по време на тази алергична реакция, могат да причинят сърбеж, зачервяване и подуване на ухото.

 • Контактен дерматит

Контактният дерматит е състояние, което възниква, когато кожата на кучето ви влезе в пряк контакт с дразнещо вещество или алерген. Когато засяга ушите на домашния ви любимец, това се изразява в локализирано възпаление и усещане за топлина в засегнатата област. Ухото или ушната мида могат да се зачервят и подуят, да се получат обриви и подутини. 

 • Имуномедиирани заболявания

Свързани с имунитета заболявания могат да допринесат за топлите уши при кучетата, като това се дължи на основните възпалителни процеси, свързани с тези състояния. 

куче ушиСнимка: iStock

По-често срещаните автоимунни заболявания, които могат да засегнат ушите, включват:

 • Пемфигус фолиацеус
 • Пемфигус еритематозус
 • Токсична епидермална некролиза
 • Васкулит
 • Някои лекарствени реакции

Колко гореща трябва да бъде вътрешността на ушите на кучето?

Температурата на ушите на кучетата варира от 36,6° до 39,4° по Целзий. Средната температура зависи и от размера и породата на питомеца си, но всичко значително по-високо от посочената горна граница, е знак, че нещо не е наред. 

куче ушиСнимка: iStock

Ушите на кучето ми са горещи, значи ли това, че има температура?

Не е задължително. Температурата на ушите на кучето може да варира по много причини, за това е важно да се разбере разликата между систематизирана топлина и системна треска. 

Локализираната топлина в ухото може да възникне в следствие на повишен кръвен поток, възпаление, редовна физическа активност и реакция на възбуда. Тя не е непременно индикация за треска. От друга страна, треската е повишаване на телесната температура, обикновено причинено от основна инфекция, възпаление или друго медицинско състояние. 

Разбирането защо ушите на кучето ви са по-горещи от обикновено, е от решаващо значение за да съумеете да определите дали това е нормално или имате причина за безпокойство. Въпреки че те като цяло са с по-висока температура спрямо човешките, ако ви се струва, че са по-горещи от нормалното, не се колебайте да се консултирате с ветеринарния си лекар. 

кучеСнимка: iStock

Вижте още: 

Ушни инфекции при кучетата

Колко действително е добър слухът на кучетата

Виж още