Защо ушите на кучето ми са студени?

куче разходка зима Снимка: iStock

К огато си представяме щастливо, здраво куче, в съзнанието ни често изникват определени образи: махаща опашка, греещи очи и, разбира се, меки и топли уши. Какво обаче се случва, когато ушите на домашния ни любимец са студени на допир? Значи ли това, че нещо не е наред? И ако е така, какво можем да направим по въпроса?

куче зимаСнимка: iStock

Предлагаме ви да разгледаме заедно причините, поради които ушите на питомеца ви са студени, както и какво можете да направите, за да му помогнете. 

  • Навън е студено

Една от възможните причини, поради която ушите на кучето ви са студени, е просто, че навън е хладно. Това важи особено силно за кучетата с къса и тънка козина, тъй като те не са така добре изолирани от студа в сравнение с другите породи. 

Dogsandcats.bg

Ако питомеца ви е особено чувствителен при студено време, можете да инвестирате в палто или пуловер, за да му осигурите допълнителна изолация срещу мразовитите условия. Уверете се и, че косматият ви другар има топла постелка и одеялце, където да се сгуши. 

куче зимаСнимка: iStock

Вместо да ходите на дълги разходки сутрин и вечер, когато навън е най-мразовито, заложете на по-кратки излизания през целия ден (ако има слънце – още по-добре!). 

  • Кучето ви е болно

Една от потенциалните причини, поради които ушите на кучето ви може да са студени е, че страда от определено заболяване, като настинка или вирус. Ако случаят е такъв, тогава не губете време, за да заведете питомеца си на ветеринарен лекар. Междувременно можете да му помогнете, като му осигурите топло и сухо място за сън. Уверете се и, че животното получава достатъчно почивка, има на разположение прясна вода и питателна храна.

куче снягСнимка: iStock

  • Температурата на кучето ви е по-ниска от обичайната

Доста вероятно е на кучето ви да му е студено като цяло. Когато времето е хладно и има мразовит вятър, това неминуемо се отразява на телесната температура на четириногия ви другар. Ако имате съмнения, че тя е по-висока или по-ниска от нормалното (което е между 38 и 39 градуса по Целзий), свържете се с ветеринарния си лекар за съвет. 

  • Кучето ви има лоша циркулация

Студените уши на кучето ви може да са пряк резултат от лошо кръвообращение, въпреки че това е по-рядко срещан и необичаен сценарий. Няколко са факторите, които спомагат за това състояние, включително възраст, нараняване или основно медицинско състояние.

куче снягСнимка: iStock

Ако студените уши са придружени от други симптоми като умора, треперене или липса на апетит, препоръчваме ви да не губите време, а да посетите близката ветеринарна клиника.

В случай, че настинката не е придружена от други признаци, има няколко неща, които можете да направите, за да затоплите ушите на кучето си. 

  • Опитайте лек масаж с топла кърпа, за да стимулирате кръвообращението на ушите;
  • Уверете се, че основните нужди на кучето са задоволени – топло легло, храна, вода и дрешка (при нужда);

Полезно би било да поддържате козината около ушите на кучето си късо подстригана, така че да няма излишни дълги косми, които да блокират ушите му и да пречат на навлизането на по-топъл въздух. Почиствайте ги редовно, за да избегнете инфекция и следете за признаци на възпаление като зачервяване, подуване или секреция. 

куче зимаСнимка: iStock

Вижте още:

7 митове и факти за палтата и зимните дрешки за кучета

3 начина да поглезите кучето си тази зима

Виж още