7 митове и факти за палтата и зимните дрешки за кучета

куче зима Снимка: iStock

З имните палта за кучета са сладки, но имат ли действително нужда четириногите от тях? Нека разгледаме заедно различните аспекти на този въпрос, който вълнува все повече собственици на четириноги с настъпването на по-хладното време. 

Безспорно кучешката мода е особено популярна напоследък, а разнообразието от палтенца, якета с качулки и пуловерчета е толкова голямо, че всеки собственик на домашен любимец може да се обърка. За това и решихме да разгледаме 7 популярни твърдения за зимните тоалети за четириноги, като отделим фактите от измислиците.  

куче зимаСнимка: iStock

 • Измислица

Всички кучета трябва да носят палта, за да ги предпазят от студа

Dogsandcats.bg
 • Факт

Не всички домашни любимци имат нужда от палто или пуловер, за да се стоплят, когато излизат навън през зимата, но късокосместите породи, възрастните четириноги, кутретата и животните, диагностицирани с определено заболяване могат да се възползват от малко допълнителна топлина. Когато избирате дрешка за тях, търсете облекло, което покрива адекватно вратлето и корема на животното.

 • Измислица

Всяко куче може да свикне да носи палто

 • Факт

Много четириноги се чувства неудобно да носят дрешки и никога не бива да бъдат принуждавани да го правят на сила. Ако искате домашният ви любимец да свикне по-бързо с дрешката, оставете го да я поноси вкъщи. Ако животното не реагира или заеме известната поза „замръзване на място“ – по-добре е да го оставите без допълнителни аксесоари тази зима.

куче зимаСнимка: iStock

 • Измислица

По-големите кучета нямат нужда от зимно палто или пуловер

 • Факт

Много хора автоматично изключват големите породи кучета, смятайки че те със сигурност нямат нужда от палто през зимата. И да, факт е, че някои от тях са развъждани с цел да издържат на по-ниски температури и се отличават с по-дебела или по-гъста козина (вкл. Сибирско хъски, Самоед и Аляски маламут), хрътките, например, са по-чувствителни към по-студеното време и задължително се нуждаят от дрешка за зимата.

Вижте още: Кои големи породи кучета са най-чувствителни към студа

 • Измислица

Ако нещо „изглежда като пуловер и се държи като пуловер“, то вероятно ще стопли кучето ми.

 • Факт

Макар да звучи забавно, това не е съвсем вярно. Пуловерчетата може би не са най-добрият избор за снежните дни, за сметка на водоустойчиви дрешки, които ще запазят козината на животното суха по време на зимните разходи в парка, например. 

куче зимаСнимка: iStock

В допълнение, водоустойчивото облекло предпазва и от покрити с роса храсти и по-високи треви. 

 • Измислица

Палтото трябва да е плътно прилепнало към козината на кучето, за да му държи възможно най-топло

 • Факт

Един от най-често срещаните въпроси (заедно с този дали действително кучетата имат нужда от палта), е как да изберем точната дрешка за домашния си любимец. Или по-точно – мнозина смятат, че за да държи максимално топло, тя трябва да е плътно прилепнала по тялото на кучето. Замислете се обаче – дали вие бихте се чувствали удобно да се движите, „опаковани“ по този начин? 

куче зимаСнимка: iStock

Помислете за мобилността на вашия домашен любимец. Както вие имате нужда от свобода на движенията, когато носите зимно яке или палто, така това се отнася и за косматия ви другар. Плътно, но не стегнато – това е добър ориентир, който да следвате.

Уверете се и, че няма допълнителни висящи ципове, щипки или части, които могат да се търкат в тялото и да раздразнят кучето ви. Обърнете внимание и къде велкро лентите или закопчалките прилягат върху козината му. 

 • Измислица

Кучето си има възглавнички на лапите и те ще го предпазят от вредните природни елементи.

 • Факт

Химикалите, които се разпръскват по улиците в големите градове през зимата, могат да бъдат особено болезнени за домашните любимци, тъй като се абсорбират през чувствителните подложки на лапите им. На свой ред, тези соли могат да попаднат в тялото на питомеца ви и чрез облизване, което може да му причини сериозни проблеми. 

куче зимаСнимка: iStock

Някои собственици избират кучешки обувки, което е добра идея през зимните месеци, но не всяко четириного успява да ги изтърпи. За тези случаи – препоръчваме ви да се снабдите с балсам за лапи, с които да третирате възглавничките преди и след разходка. 

 • Художествена измислица

Палтата за кучета трябва да са тежки, за да ги предпазват адекватно

 • Факт

Технологиите на пазара за облекло не само за хора, но и за домашни любимци, се развиват всеки ден. Няма да сгрешим, ако кажем, че тънкото е новото дебело – поне що се отнася до връхните дрехи. Отделете време, за да направите проучване, преди да инвестирате и помнете – това, че една дрешка тежи повече не значи, че ще пази по-топло. 

куче зимаСнимка: iStock

Как да изберем точното палто

Измерването на вашия домашен любимец или взимането му с вас в магазина за проба – това са двата начина, чрез които можете да сте сигурни, че ще изберете точната дрешка за косматия си другар. А ако сте решили да поръчвате персонализирано яке или пуловер за косматия си спътник – проверете условията на онлайн магазина, на много места има упоменат срок за връщане в случай на несъответствие, с които ще трябва да се съобразите.

куче зимаСнимка: iStock

Вижте още: 

Как да изберем точната дрешка за кучето

Нуждае ли се кучето ми от зимна дрешка?

Колко дълго да разхождаме кучето си, когато навън е студено

 

Виж още