Защо витамин Е е важен за кучетата

куче Снимка: iStock

В итамин Е е съществена част от диетата на кучетата. Замисляли ли сте се защо това е така? За да разберем ролята му в организма и ползите, които носи на косматите ни приятели, трябва да се задълбочим във взаимодействията между свободните радикали и антиоксидантите в тялото на домашните ни любимци. 

витамин ЕСнимка: iStock

Свободните радикали са група от атоми, съдържащи кислород и електрони, които могат да увредят клетъчните мембрани, протеини, ДНК и други части от тялото на косматите ни спътници. Te се образуват като нормална и естествена част от метаболитните процеси, които произвеждат енергия в тялото на кучето. Когато животното е болно, изложено на токсини или с напредване на възрастта, те могат да започнат да се произвеждат с по-голяма скорост. Проблемът идва, когато те започнат да „крадат“ електрони от близките молекули – така могат да нанесат клетъчни увреждания. 

Уврежданията, причинени от свободните радикали, могат да бъдат фактор, допринасящ за сърдечни заболявания, рак и артрит при четириногите. За разлика от тях, антиоксидантите са молекули, които могат да предават електрони на свободните радикали, без да се превръщат в такива. А това спира цикъла на клетъчно нараняване. 

Dogsandcats.bg

Витамин Е е не само мощен антиоксидант, но също така играе и други роли в тялото на кучето, като образуване на клетъчни мембрани. И макар дефицитът на това вещество в организма на четириногите да се среща доста рядко, ако се развие, типичните му симптоми включват лошо зрение, неврологични аномалии, репродуктивна дисфункция и нарушения в имунната система.

куче ядеСнимка: iStock

Витамин Е в диетата на вашето куче

Витамин Е може да се открие в съставките на повечето търговски храни за домашни любимци. В природата той се среща главно в зеленолистните зеленчуци, растителни масла - включително кокос, коноп, маслини, шафран.  

Витамин Е може да се приема и като добавка. Ако искате да увеличите приема му от вашия домашен любимец, най-добре е първо да се консултирате с вашия ветеринарен лекар относно подходяща дозировка и честота на приложение.

Кучетата имат ли нужда от добавки с витамин Е?

Въпреки че витамин Е е сред основните и най-полезни витамини, може да не е необходимо да давате допълнително от него на домашния си любимец. 

кучеСнимка: iStock

Повечето качествени марки храни за домашни любимци имат поне минималното препоръчително количество витамин Е. Така че – няма реална причина да го добавяте към диетата на животното, освен ако не страда от недостиг или има специфични здравословни проблеми, които го изискват.

Могат ли добавките с витамин Е да бъдат опасни?

Витамин Е е един от четирите основни (освен A, D и K), които са мастноразтворими както за хората, така и за домашните ни любимци. Това значи, че те се съхраняват в мазнините на черния ни дроб, така че е възможно предозиране. С всички други водоразтворими витамини това не е възможно, тъй като те се отделят от бъбреците и е по-малко вероятно да причинят проблеми ако са в излишък. 

витамин ЕСнимка: iStock

Прекомерното количество на витамин Е в организма на кучето може да повлияе на съсирването на кръвта като инхибира нормалната агрегация на тромбоцитите (слепване). Този ефект се забелязва при пациенти, приемащи добавки с витамин Е, които консумират и храна, която е богата на него. 

За това – консултацията с ветеринарен лекар, който да предпише подходящата доза и честота, подходяща за телесното тегло и нужди на животното, е много важна. И макар че добавките с витамин Е са нещо, което е добре да имате предвид – в зависимост от здравето и начина на живот на вашето куче, те със сигурност не са заместител на здравословната диета, съдържаща всички необходими му хранителни вещества.

 

Вижте още:

Как да изберем подходяща кучешка храна

10 ежедневни грижи за здравето на кучето ни

Виж още