Знаците, че кучето ви няма доверие

куче страх Снимка: iStock

Д оверието е основен компонент във връзката човек-куче. Домашен любимец, който не вярва на стопанина си, е малко вероятно да напредне в обучението, да се привърже или действително да се усети като член на семейството ви. 

Четириноги, които показват признаци на липса на доверие не само към собствениците си, но и към хората като цяло, обикновено е и малко вероятно да се подчиняват на команди. Те са по-скоро недружелюбни и неподлежащи на обучение, което, за съжаление, може доведе до необходимостта да сменят дома си. А това, от своя страна, насърчава поведенческия проблем. 

куче страхСнимка: iStock

Причини за липсата на доверие

Има много причини едно куче да не вярва на хората. Четириногото може да е било в дом, в който е отглеждано с физическо насилие, а наказанията са били норма. А може да е било изоставено и да е живяло на улицата, където да са го малтретирали или игнорирали, или и двете. Ако човек е причинил болка на животното, то може да прехвърли това травматично преживяване към всеки свой собственик в бъдеще, а това да се прояви и като липса на доверие.  

Dogsandcats.bg

Физически знаци

Куче, което не ви вярва, може да се свие при докосването ви или дори – когато чуе гласа ви. То може да игнорира командите ви и да не ви разпознава като водач на глутницата си. Животното може да е агресивно или да отбранява територията си, особено леглото, храната или някоя от играчките си, водено от убедеността, че те ще му бъдат отнети. 

куче страхСнимка: iStock

А в случай, че повишите глас, четириногото може да се опита да се скрие, да свие опашка и уши, и дори да се опита да се измъкне от вас. 

Емоционални знаци

Кучета, които нямат доверие на стопаните си, е малко вероятно да проявят и прекомерно количество привързаност, поне в началото. Те може да избягват физически жестове, да не желаят да си играят и дори – да не демонстрират обичайното си, развълнувано махане с опашка или друг вид ентусиазирани поздрави, които повечето домашни любимци показват, когато видят своите човешки другари. 

Куче, което няма доверие към вас, може да изглежда срамежливо, затворено и/или нежелаещо да се ангажира. 

куче страхСнимка: iStock

Как да изградим доверие

Необходимо е да бъдете много търпеливи с куче, което явно няма доверие към вас. Бъдете мили и нежни. Научете колкото можете повече за миналото на животното, за да разберете на какво се дължат трудностите, които срещате във взаимодействието си с него. Създайте график, в който надеждно да му осигурявате храна, обич и внимание. Опитайте се да защитите питомеца си от непознати ситуации, които могат да го изплашат или да предизвикат безпокойство. 

Изграждането на доверие е процес, който може да отнеме време, но колкото по-последователни и разбиращи сте спрямо домашния си любимец, толкова по-вероятно е тези важни връзки да се формират и да започнат да растат. И ще видите как постепенно, ден след ден, животното ще започне все повече да разчита на вас.

куче човек щастиеСнимка: iStock

Вижте още: 

Как да изградим доверие със срамежливо кучею

5 начина да направим кучето си щастливо

Виж още