Как да изградим доверие със срамежливо куче

срамежливо куче Снимка: iStock

Н а всички ни се иска нашите кучета да се чувстват уверени и в безопасност, особено при срещи с нови хора. За съжаление обаче, невинаги се получава точно така. Независимо на какво се дължи – дали е поради лоша генетика или травматичен опит, някои четириноги са много притеснителни и срамежливи. На тях са им необходими време и точен подход, за да изградят доверие към хората. И въпреки че това не е непременно нещо лошо или проблематично, ако собствениците се опитат да принудят питомците си да се отпуснат, поставяйки ги в условия на стресова ситуация, това може да влоши, вместо да подобри социалните им умения.

дизайнерски породи кучетаСнимка: iStock

Срамежливите кучета обикновено са тези, които нападат или хапят от страх. Важно е да знаете, че това не са злобни животни – те просто са притеснени или уплашени. Добрата новина е, че има какво да направите, за да помогнете на косматия си другар да не бъде толкова стресиран покрай непознати. Да, ще отнеме време и ще са необходими усилия, но изграждайки увереността на животното, вие ще му помогнете да се чувства по-комфортно в различните ежедневни ситуации. 

Защо някои кучета са сякаш срамежливи по природа?

Всички кучета могат да бъдат плахи и срамежливи, но това се среща една идея по-често при осиновени четириноги с тежко минало. Ако наскоро сте се сдобили с домашен любимец от приют, то може да сте попаднали именно на по-плахо животно, което да има нужда от време, за да се отпусне пред вас. Помнете – отнема време, за да се изгради доверие, но случи ли се веднъж, резултатите ще стоплят сърцето ви!

Dogsandcats.bg

Предлагаме ви няколко начина, по които можете да създадете връзка с вашето срамежливо куче, без то да излиза от зоната си на комфорт.

срамежливо кучеСнимка: iStock

  • Бъдете търпеливи

Както вече споменахме, работата със срамежливо куче отнема време и усилия. Тук търпението е основна добродетел, защото не бива да притискате животното за неща, за които не е готово – резултатите от този подход могат да бъдат катастрофални. Така не само, че ще забавите напредъка му, но може и да влошите ситуацията.

Мислете за това като вид фобия – противно на общоприетото схващане, няма как да проработи ако просто потопите даден човек в най-лошия му кошмар, за да го преодолее магически той. Правете малки стъпки и празнувайте всяка победа! Опитайте се да не се обезсърчавате, защото това само допълнително ще стресира домашния ви любимец. Вие сте човекът, когото той познава най-добре, така че ако се разстроите, това ще повлияе негативно на настроението и на питомеца ви. 

  • Избягвайте зрителен контакт

При хората зрителният контакт се счита за учтив, но в кучешкия свят нещата стоят по-различно. Много животни виждат в това заплаха, така че четириного, което не е запознато с човешкото поведение, може да се изнерви, ако погледът ви постоянно търси неговия. За това, когато си взаимодействате с по-притеснително или нервно куче, най-добре е да гледате леко в страни, като най-добре е да се приближите с гръб или отстрани, а не директно към него.

срамежливо кучеСнимка: iStock

  • Зачитайте границите на кучето

Всяко куче е различно, така че обръщайте внимание на поведението и реакциите на домашния си любимец, за да спечелите доверието му. Например, някои кучета обичат да им се говори „като на бебе“, докато други просто не свързват човешките гласове с положителни спомени. За това и те предпочитат да си почиват в тишина.

Хората често са склонни да смятат, че всички четириноги обичат да бъдат галени, но срамежливите кучета обикновено са безразлични или се страхуват от физически контакт – поне в началото. Ако четириногото показва признаци, че не му е приятно да го докосвате, като хленчене, треперене, отклоняване на поглед или ръмжене – оставете му малко пространство.

  • Слезте на нивото на кучето си

Ако всички се извисяват над вас, вероятно и вие щяхте да се чувствате леко дискомфортно, нали? При общуването със срамежливо куче, добра тактика е да слезете до неговото ниво – колкото е възможно повече. Приклекнете или седнете близо до животното, като му предложите обич, играчки или лакомства. Кучето може да се отпусне по-лесно, ако не ви възприема като гигант!

срамежливо кучеСнимка: iStock

  • Осигурете комфортна среда

По време на първите дни на вашето срамежливо куче у дома, поддържайте пространството възможно най-спокойно и тихо. Обособете зона, която да е предназначена само за четириногото. Идеята е то да може да се оттегли там, ако се почувства претоварено или му дойде в повече. Изберете някой ъгъл във възможно най-тихата стая на дома ви и поставете там легълцето, и играчките на кучето. 

Когато домашният ви любимец отиде, за да се скрие на своето местенце, оставете го на мира и му дайте време да се декомпресира. Ако животното иска внимание, то само ще дойде при вас. Имайте предвид, че ако сте твърде настоятелни, това може да предизвика агресивно поведение, основано на страх.

Знаем, че може да е трудно да не галите и гушкате очарователното си кученце, но срамежливите четириноги се приспособяват по-добре, ако ги оставите на мира, докато не се научат да ви се доверяват. 

Допълнителен съвет: Пускането на музика може да помогне на кучетата да се отпуснат. Според проучванията, най-добре действат софт рок и реге.

срамежливо кучеСнимка: iStock

  • Ходете много!

Много кучета са срамежливи, защото не са били изложени достатъчно на света. Разбира се, не ви препоръчваме да водите подобно четириного на най-оживената улица или парк в града, но можете да започнете с разходки в райони, където то ще се чувства спокойно. Като начало – вашия квартал, след това – направете разклонение към съседния, градинката пред блока ви или парк, който посещавате... В крайна сметка навсякъде, където можете!

Колкото повече кучето ви излиза и вижда света, толкова по-уверено ще става то. В началото – избягвайте случайни запознанства с други домашни любимци, тъй като този вид взаимодействия могат да бъдат травматични, а и няма как да предвидите с точност как ще завършат. 

кучеСнимка: iStock

Не забравяйте също да не глезите кучето си твърде много по време на тези разходки. Вървете уверено и целенасочено, показвайки на животното, че няма за какво да се тревожи. Колкото повече демонстрирате, че няма нищо страшно и се наслаждавате на разходката си, толкова повече вашата увереност ще се разпространи надолу по каишката към вашия питомец.

  • Бавни и премерени запознанства с нови хора

Много срамежливи кучета се страхуват от определени хора, като мъже с дълбоки гласове или бради, например. Понякога това може би означава, че в миналото животното е било малтретирано от някой с това описание, но друг път – просто не са срещали такива хора до сега. Повечето доброволци в приютите също са жени, което е и възможна причина за плахото поведение на животните към представителите на силния пол.

кучеСнимка: iStock

Така че, след като вашето срамежливо куче започне да се чувства по-удобно да излиза на обществени места, можете да се опитате да го запознаете с различни хора. Започнете, като го разхождате близо до непознати, но не се приближавайте толкова, че да тревожите животното. И не забравяйте – само, защото някой иска да погали кучето ви, това далеч не означава, че трябва да му позволите да го направи. Обърнете внимание на езика на тялото на животното – това ще ви помогне да решите дали взаимодействието е желано или не. 

  • Започнете дресурата

Обучението на вашето куче е отличен начин да укрепите връзката си и да изградите увереност. Посещаването на забавен клас, където животното да усвои основни команди за послушание, ловкост и увереност е добра идея. Уверете се, че се прилагат само методи на базата на положително подсилване, тъй като твърде много наказания или отрицателна обратна връзка ще стресират ненужно животното. 

Същото се отнася и ако смятате сами да се заемете с обучението на животното. Работата заедно ще помогне за укрепване на връзката, която имате с домашния си любимец!

кучеСнимка: iStock

Защо си заслужава да положим усилия, за да се сближим със срамежливото си куче?

Осиновяването на срамежливо куче е смело решение, за което заслужавате да ви поздравим! Тези четириноги, обикновено преживели недотам добри неща, могат да бъдат страхотни другари. А чувството, когато най-накрая помогнете на животното да се отърси от всичко лошо и да се отпусне пред вас – това е истински стоплящо сърцето!

Има доста работа, необходимо е да бъдете търпеливи и да преминете през различни етапи. Понякога са нужни месеци, дори години, докато едно силно срамежливо куче започне да се държи толкова спокойно и непринудено, както е обичайно за други домашни любимци. Срамежливите кучета не са за всеки, но те могат да изградят най-добрите връзки с човеците си, когато имат подходяща среда!

куче хранаСнимка: iStock

Вижте още: 

Въпросите, които да (си) зададете при осиновяване на куче

5 грешки при осиновяването на куче, които да избегнете

Виж още