Знаете ли кой е подходящият за вас домашен любимец?

Куче котка домашен любимец Снимка: iStock

В ръзката с домашния ни любимец е способна да направи живота ни много по-цветен, по-забавен и по-смислен. Рано или късно, той се превръща в равноправен член на семейството и най-добър приятел. 

Разбира се, независимо че обичаме животните, нямаме гаранция, че съвместният ни живот ще бъде прекрасен и безоблачен. При избора на домашен любимец е важно да се съобразим дали нуждите на животното съвпадат с нашите възможности и начин на живот

Затова преди да си вземем куче или котка, трябва добре да се информираме коя порода би паснала най-добре в нашия живот.

Защо е важно да изберем подходящата за начина ни на живот порода? 

Куче навънСнимка: Purina Pro Plan

Към избора на домашен любимец трябва да подходим със същата отговорност, с която подхождаме и при неговото отглеждане. Необходимо е да вземем предвид много неща – с какво поведение можем да се справим, какъв външен вид търсим, както и за какъв размер четириног приятел имаме място у дома. Не бива да пропускаме неговия характер и ниво на активност. 

За някои породи кучета е необходимо да имаме предишен опит като стопани. В това отношение котките не са така претенциозни, но противно на очакванията - някои от тях могат да бъдат много социални и комуникативни.

Говорейки за това, когато избираме бъдещия си домашен любимец, не бива да забравяме децата около нас и хората, които страдат от алергии към тях. 

Някои от нас вече имат домашен любимец и решават да си сформират цял отбор, като си вземат още животинки. Опитът в отглеждането на четириноги няма да е достатъчен. Трябва да сме наясно, че не всяка порода се спогажда с други представители на своя вид – особено при кучетата. 

Как да открием подходящия домашен любимец?

Куче и собственикСнимка: Purina Pro Plan

Да, процесът по избор на домашен любимец има своите особености и изисква определено време. Както знаем, хубавите неща се случват бавно. Особено когато става въпрос за нещо толкова деликатно като връзката между човек и неговия бъдещ другар. 

Въпреки това има начин да се съкрати този важен процес. Селекторът на породи на Purina може чувствително да намали времето, необходимо в намирането на подходящото за нас куче или коте.

Селекторът на породи на Purina е много интуитивен - с него се работи бързо и лесно. Само трябва да попълним в кратката анкета какво е нашето ежедневие, с какви възможности разполагаме за неговото отглеждане – време за грижи и разходки, например. След това селекторът ще ни предложи тези породи, които отговарят на зададените от нас критерии. 

Какво следва, ако вече знаем каква порода куче или котка искаме?

Котка у домаСнимка: Purina Pro Plan

Дори и да сме наясно какво търсим, необходимо е все пак да направим проверка доколко нашият избор е удачен. Ако много искаме голяма порода куче, каквато например е Немската овчарка, трябва да преценим дали имаме място в нашето жилище и не само - дали можем да отделяме достатъчно време за разходки. 

В допълнение - трябва да проверим дали някой член на семейството не е алергичен към кучета. Да, Немската овчарка не е хипоалергенна порода, но изисква много внимание и дълги разходки. 

Информация като тази за Немската овчарка лесно можем да намерим в сайта на Purina. В него има библиотека за кучешки породи и котешки породи. В тях можем да открием богата и добре синтезирана информация за тези, които ни вълнуват.

Информираният избор – първата стъпка към щастлива връзка с домашния любимец

Да имаме домашен любимец е едно от най-прекрасните неща, които могат да ни се случат. Всеки собственик може да потвърди, че кучетата и котките са щастието, което озарява живота ни и ни прави по-добри хора. 

За да избегнем предпоставките, които могат да нарушат идилията, за която мечтаем, е необходимо да се информираме предварително. Само така можем да вземем правилното решение – за един прекрасен живот с много щастливо мъркане и весело помахване на опашка.  

Виж още