Четири лапи кастрират улични кучета и котки в община Елин Пелин през април - Полезно да знаеш -

бездомно куче Снимка: Четири лапи

О рганизация Четири лапи извършва кастрацията на безстопанствените кучета и котки на територията на общината по предварителен график. Всички обработени животни ще бъдат обезпаразитени и ваксинирани срещу бяс. Кучетата ще бъдат маркирани със синя ушна марка, ще имат поставен микрочип и ще им бъде издаден паспорт, съгласно изискванията на българското законодателство. 

бездомни кучетаСнимка: Четири лапи

Екипът на Четири лапи се състои от двама ветеринарни лекари, един техник и двама хващачи на животните, които пристигат със свои оборудван бус за транспорт на животни и мобилна амбулатория, която е разположена на територията на държавната ветеринарна лечебница на бул. “Никола Петков” № 39 в гр. Елин Пелин. 

бездомни кучетаСнимка: Четири лапи

Телефон за връзка с екипа: 0882 755 159.

Акцията обхваща и дворните кучета и котки, които се отглеждат от жители на общината в затруднено финансово състояние. Кастрирането на домашните животни за тези граждани е безплатно. Стопаните, които отговарят на тези условия и искат домашният им любимец да бъде кастриран, могат да запишат час на тел. 0878 463 370 - Ива Рельовска-Андреева от отдел „Общински инспекторат и Екология".

бездомни кучетаСнимка: Четири лапи

Проектът за кастрация на бездомните животни в общината е в рамките на първия съвместен проект по Обществена ангажираност между Четири лапи и община Елин Пелин. През юли 2021 г. Община Елин Пелин и Фондация Четири лапи имат договор за стартиране на общ пилотен проект за ангажиране на общността, свързан с разработването на хуманен, ефективен и устойчив план за действие за управление на популацията на кучета в общината. 🐶🐾

бездомни кучетаСнимка: Четири лапи

Чрез съвместната си работа участниците заедно дефинират първоизточниците на проблема и нужните действия за неговото решаване. Това води не само до по-малко и по-здрави бездомни животни, но и до по-сплотена общност.