Как да се справим с незаконната търговия с кученца в Европа? - Полезно да знаеш -

кученце Снимка: Four Paws

И змамните онлайн рекламодатели и безскрупулните търговци на кученца вече могат да бъдат възпрепятствани да достигат до потенциални клиенти в Швейцария, в резултат на съвместна инициатива между международната организация за хуманно отношение към животните Четири лапи, европейския регистър Европетнет, националната база данни за кучета Amicus и онлайн платформата за обяви anibis.ch.

Системата „VeriPet“ (с предходно наименование PetSAFE), стартирана за първи път в Ирландия през август 2021 г., а сега и в Швейцария, позволява само на регистрирани и проверени продавачи да рекламират своите кученца на anibis.ch. Тя ще допринесе значително за намаляване на незаконната търговия с кученца и страданията, които причинява на милиони кученца в Европа всяка година. 

Системата VeriPet е предназначена да възпира престъпниците, които печелят от страданията на кучета, както и да защитава хората, които купуват кученца онлайн. Всеки, който публикува реклама за регистрирано в Швейцария куче в сайта anibis.ch, трябва да е преминал успешно проверка на данните за собственост, чрез националната база данни за микрочипове за домашни любимци Amicus. Но това означава и че всеки, който не е регистрирал своето куче или кученце, няма да има право да рекламира животното за продажба. 

Почти 2,4 милиона кучета се търгуват всяка година в трите основни европейски сайта за обяви, които рекламират кучета. Чeтири лапи изчислява, че онлайн търговията с кученца в Европа е на стойност почти 1,5 милиарда евро годишно.  

Amicus, управлявана от доставчика на IT услуги Identitas AG, е единствената швейцарска национална база данни за регистрация на кучета и съдържа повече от половин милион регистрации на кучета. Anibis.ch е един от най-големите сайтове за обяви в Швейцария, с 20 000 обяви за кучета, публикувани всяка година. Заедно те ще реализират VeriPet, като пионери в нов начин за осигуряване на проследимост на онлайн търговията с кученца. 

VeriPet има за цел да сложи край на анонимния характер на търговията и да гарантира, че отговорните развъдчици на кучета могат да продължат да рекламират, докато тези, които заобикалят закона, ще загубят достъп до онлайн пазара. Специфични правила ще се прилагат за приюти, неродени кучила и кучета, регистрирани в други държави.  

„Горди сме, че Четири лапи значително допринесе за внедряването на това решение в тази среда с множество заинтересовани страни. Това демонстрира способността на организацията да си сътрудничи със съответната индустрия, за да осигури по-добра защита за животните. Очакваме с нетърпение да видим VeriPet да се разширява в цяла Европа, като все повече регистри за домашни любимци и сайтове за обяви се присъединяват.“, казва Джули Сандърс, Директор „Животни-компаньони“ в Четири лапи. 

“Надяваме се верификацията на микрочипа на кучето да бъде въведена като задължително условие за осъществяване на продажба на кучета и от платформите за обяви в България. Крайно време е пазарът да бъде регулиран и да стане недостъпен за всички, които развъждат и продават кученца, отгледани в лоши условия и в разрез със законодателството. Това е ключово условие, за да се спре масовото незаконно развъждане, което е много голям проблем у нас.“ казва Марина Атанасова, координатор „Програми“ в българския офис на Четири лапи.  

Като национална база данни за регистрация, Amicus гарантира проследимостта на кучетата в Швейцария. „За нас е удоволствие да допринесем за хуманното отношение към животните и да подкрепим Четири лапи като партньор в борбата срещу незаконната търговия с кученца.“, казва Изабел Хабегер, отговорен продуктов мениджър в Amicus, Identitas AG. 

„Осигуряването на качествен сайт за класифицирани обяви чрез предоставяне на максимална сигурност за нашите потребители е един от приоритетите на anibis.ch. В продължение на години бяхме убедени, че просто заличаването на категорията „животни“ не е решение. Anibis.ch се гордее, че е пионер в този холистичен проект, целящ да ограничи незаконната търговия с кученца.“  казва Алесия Куалия, управляващ директор на anibis.ch. 

VeriPet е пример за регулиране на онлайн търговията с домашни любимци, който може да бъде последван от платформи за обяви и правителства в международен план. Четири лапи и Европетнет се надяват, че скоро други страни и сайтове за обяви ще последват този пример и ще покажат, че безопасна онлайн търговия с домашни любимци е възможна.  

----------------------------------------------- 

КАК РАБОТИ ТЕХНИЧЕСКАТА СИСТЕМА VERIPET 

С приложения интерфейс за програмиране VeriPet само на регистрирания – и следователно проследяем – собственик на куче ще бъде разрешено да го продава. Когато публикува реклама на участващ сайт за обяви, продавачът ще трябва да предостави номера на микрочипа на кучето, заедно с номера на мобилния си телефон или имейл адрес. След това VeriPet ще извърши автоматична проверка в бази данни за регистрация на домашни любимци чрез Европетнет, за да види дали детайлите съвпадат. След това ще бъде изпратен еднократен код на регистрирания собственик на кучето и този код ще трябва да бъде добавен към рекламата, за да бъде публикувана. Това означава, че само на лицето, регистрирано на микрочипа на кучето, ще бъде разрешено да пусне реклама за продажба на това конкретно куче. Незаконните търговци на кученца, които не искат да бъдат проследими от контролните органи и затова не регистрират кучето, няма да могат да преминат през проверката и следователно ще загубят достъп до онлайн пазара. 

За anibis.ch 

Аnibis.ch е една от водещите онлайн платформи за безплатни обяви в Швейцария. Онлайн пазарът е известен със своите приблизително един милион реклами. Аnibis.ch е основан в Лозана през 2004 г. От 2021 г. anibis.ch е част от Swiss Marketplace Group SMG със седалище в Цюрих. 

За Identitas 

Identitas AG е швейцарският специалист по данни за здрави животни и безопасна храна. Компанията е базирана в Берн и разработва и управлява приложения за регистрация и проследяване на селскостопански животни и домашни любимци. 

За проекта 

През последните 10 години Четири лапи работи неуморно за изкореняване на незаконната търговия с кученца, с фокус върху регулирането на онлайн търговията. Моделното решение на организацията за пълно проследяване на онлайн търговията с кученца в ЕС е замислено през 2019 г., в отговор на нарастващото присъствие на незаконни онлайн търговци. 

Моделното решение, значителна част от което е техническата система VeriPet, е представено на множество конференции в цяла Европа и получи широка подкрепа от сайтове за обяви, регистри за домашни любимци, ветеринарни лекари, институции и политици.  

За да научите повече за работата на Четири лапи срещу незаконната търговия с кученца, посетете https://www.four-paws.bg/nashata-rabota-i-kampanii/kampanii/pomognete-ni-da-sprem-nezakonnata-tragoviya-s-kuchencza/proslediavane-na-trgoviiata-s-kucheta  

През май 2022 г. Четири лапи стартира „Малко. Бързо. Болно.” #Cute.Quick.Sick. – нова кампания за повишаване на осведомеността относно опасностите и сърцераздирателните последици от закупуването на кученце от незаконната търговия с кученца: https://bit.ly/fpbg-pokupka-na-kuchence