Колко за бездомните котки в София? Старт на инициатива по преброяване на ЧЕТИРИ ЛАПИ и Столична община - Полезно да знаеш -

бездомно коте Снимка: Pixabay

С ъс сигурност много от нас можем да потвърдим, че в квартала ни се навъртат много котета, на които се радваме с най-голямо удоволствие, храним и галим във всеки един момент, а може би дори сме им дали различни имена.

Хората, които обичаме  животните или сме обсебени конкретно от мяукащите такива със сигурност сме щастливи да се грижим за някое мъниче, което се навърта пред блока ни, но не можем да приберем у дома дали защото нямаме тази възможност или защото самото животинче не иска, както е типично за повечето мъркащи представители, които са израстнали на улицата.

Въпреки това, популацията на бездомни котки в София расте главоломно, а това поставя следните проблеми:

  • Котки жертват на насилие на недоброжелатили по най-различни начини като отравяне.
  • Жертва на нападения от кучета.
  • Около 70% от новородените на улицата котета умират.
  • Смърт поради болест, прегазване от коли или борба за територия.

Инициатива на ЧЕТИРИ ЛАПИ и Столична община за преброяване на бездомните котки в София

Четири лапи и перброяване на бездомните коткиСнимка: Четири лапи, Hristo Vladev

След като 70 % от сигналите за кастрация на животни, които получава фондация ЧЕТИРИ ЛАПИ са за котки, те решават да започнат да работят по проблема като стартират първо с преброяване на бездомните мяукащи приятели в София.

Според фондацията, програмите за кастриране на бездомните мъркащи животни са ефективни, но могат да бъдат много по-устойчиви, ако в тях взимат участие местните власти и гражадани. А бройката на котешката популация играе съществена роля, за да се предвидят ресурси колко голям точно е броят на бездомните котки в София.

Затова фондацията, съвместно със Столична община започва пилотен проект по преброяване на бездомните гальовни приятели като стартира с кв. „Яворов“. Целта на програмата е да се преброят котките, да се кастрират и да се анализира динамиката на популацията. След като се преброят бездомните мъркащи приятели, следващите стъпки са:

  • Залавяне, кастрация, ваксинация срещу бяс, обезпаразитяване и връщане на котките в квартала, където живеят.
  • Провеждане на ново преброяване след 4-5 месеца, за да се установи динамиката на размножаване.
  • Адаптиране на програмата, бъдещи действия и разширяване на програмата.
 

Бездомните котки и кучета в София през последните години

Четири лапи и перброяване на бездомните коткиСнимка: Четири лапи, Hristo Vladev

Наблюдава се, че популацията на мъркащите приятели расте значително, като една от причините за това е намаляване на броя на бездомни кучета. По-малкият брой кучета по улиците, осигурява ресурси и пространство за размножаване на котките, а това при тях се случва много бързо.

Една котка в зряла възраст може да роди два пъти годишно по 4-5 малки или само две некастрирани котки могат да се възпроизведат до 54 000 за 10 години.

Цифрата е огромна и стряскаща, а още по-лошото е, че около 70% от новородените котета не оцеляват.

От друга страна тези животни са малки, не пречат, не заемат място, не нападат хора, което води до не толкова голяма ангажираност на гражданите за тях извън това да им се радваме, да ги галим (ако ни позволят) и да храним някое и друго квартално коте.

Следете нашия сайт или ЧЕТИРИ ЛАПИ за допълнителна информация по темата. Ако искате да осиновите вашия нов най-добър приятел - куче или коте - можете да го направите ТУК.