Защитата на животните продължава дори по време на война - Полезно да знаеш -

бездомно куче Снимка: iStock

В ойната в Украйна до момента принуди близо милион души да напуснат домовете си и да търсят убежище в съседни държави. Този военен конфликт, обаче, не засегна само хората, но и техните домашни любимци, както и огромен брой животни в цялата страна. През последните няколко дни международната организация за хуманно отношение към животните Четири лапи, заедно с местни партньорски организации, полагат усилия и грижи за бягащите с своите домашни любимци украински бежанци, търсещи защита в съседни страни. 

Поставянето на липсващи ваксини и микрочипове, медицинското лечение и помощ с хранатаса най-важните дейности, които ще бъдат фокус за организациите и през следващите дни и седмици. 

Организацията Четири лапи има своята активна дейност в Украйна през последните десет години с офиса си в Киев и Парка за мечки Домажир, който се намира в западна Украйна. Той е дом на 29 спасени мечки. Поради повишената опасност от продължаващи конфликти всички дейности и регулярни кампании на организацията по грижата за бездомни животни в страната са временно преустановени. 

Въпреки трагичните събития, случващи се в Украйна, работата за хуманно отношение към животните не спира.

За да помогнат на хората да се евакуират по-лесно заедно с домашните си любимци, от организацията са установили сътрудничество с местните си партньори в съседна Румъния и Молдова.

бездомни животниСнимка: Bogdan Baraghin | FOUR PAWS

Клиниката за бездомни животни на Четири лапи в Банкя е на разположение, за да предостави безвъзмездна медицинска помощ на домашните любимци на бежанците в нужда. Там на място всеки желаещ може да постави чип на животното си и да получи основен медицински преглед. Организацията осигурява транспортни кутии за четириногите, храна, поводи и нашийници. Има и възможност за временно настаняване в случай на нужда.

Що се отнася до приютите за животни в Украйна, положението е крайно нестабилно, а заявките за дарения на храна се увеличават ежедневно. Четири работи по различни проекти за домашни любимци в Украйна от 2012 г., а екипът за грижа за бездомните животни е предоставил така необходимата ветеринарна помощ на над 30 000 бездомни кучета и котки в над 60 общини през последните 10 години. 

Допълнителна и важна информация

Въпреки че действащото Европейско законодателство за внос/транспорт на животни има строги правила и служи за защита на здравето на хората и животните в страните членки, Европейската комисия и някои държави-членки вече приеха изключения за облекчаване на процедурата за влизане на украински бежанци с техните домашни любимци. Държавите-членки вече могат да разработят специални договорености за издаването на временни разрешителни, които ще се прилагат за домашни любимци, пътуващи с бежанци, или да разрешат влизането им без предварително заявление. Понастоящем Унгария, Полша, Румъния, България и Словакия отвориха границите си за кучета, котки и други домашни любимци, дори ако не отговарят на критериите за задължително ваксиниране срещу бяс или поставен микрочип. 

Украински граждани, които вече са влезли на територията на България, могат да посетят клиниката на Четири лапи в Банкя, където безвъзмездно да получат за своите домашни любимци необходимите идентификация, ваксинация или кастрация.  

Ако имате желание да помогнете на организацията чрез дарение – вижте как можете да го направите ТУК.