10 безопасни за кучетата растения за балкона и градината ви

куче Снимка: iStock

И скате да украсите градината или балкона си, но не сте сигурни кои растения са безопасни за домашния ви любимец? За да ви улесним в избора, селектирахме за вас 10 красиви, уханни и цветни решения, с които ще придадете чар и свежест на различните пространства в дома или двора си. При това – без да е необходимо да се притеснявате за сигурността на косматия си спътник.

Имайте предвид, че сортовете, изброени в този списък са специфични и се смятат за безопасни само за кучета, а не по принцип за всички домашни любимци. Ако, да кажем, отглеждате котка, то списъкът вероятно ще бъде малко по-различен. Много от тези растения са много популярни и можете да ги откриете в близкия цветарски или агро магазин – както като семена, така и директно в саксия. 

10 растения за балкона или градината ви, които са безопасни за домашния любимец

  • Камелия (Camellia)

Тези цъфтящи храсти изискват известно време, за да се адаптират, но след като се вкоренят здраво в градината ви и тръгнат безпроблемно, можете да разчитате на тяхното присъствие всяка година. Камелиите се чувстват най-добре на шарена сянка и са в състояние да оцелеят с малко поливане. 

кучеСнимка: iStock

Dogsandcats.bg
  • Копър (Dill)

Очевидно е, че копърът, който използваме в кулинарията, е безопасен за хората. За щастие – той е напълно безвреден и за домашните ни любимци. Билката върви добре в кремообразни дресинги, супи и меса. Просто се уверете, че сте оставили на копъра достатъчно пространство за растеж – тези растения стават по-големи, отколкото повечето хора очакват!

кучеСнимка: iStock

  • Магнолия (Magnolia)

Повечето хора ги мислят за големи, величествени дървета, но истината е, че това безопасно за кучетата ни растение се среща и като храст. Не се тревожете – ефектните, ароматни и красиви цветове са си същите – можете да ги срещнете в розово, лилаво и бяло. Магнолиите обичат много слънце – ако можете, осигурете им го!

кучеСнимка: iStock

  • Пълзяща мащерка (Creeping Thyme)

Друга практична билка, която няма да навреди на домашните ви любимци, но ще допълни по чудесен начин пространството на балкона или в двора ви. Мащерката е многогодишно растение, което не се нуждае от особени грижи или внимание. За да се развива добре й трябват само малко вода и слънце. Съчетава се добре с печени зеленчуци, месо, супи и картофи.

кучеСнимка: iStock

  • Слънчоглед (Sunflower)

Слънчогледите са олицетворение на лятото. Това едногодишно растение се предлага в огромна гама от размери и цветове. Всички те са безопасни за домашния ви любимец. Можете да засадите един ред слънчогледи покрай оградата си – за повече ефект, сякаш се усмихвате на съседите си през цялото време! Излишно е да казваме, че обичат слънчеви места, а тъй като губят ярките си венчелистчета, семената узряват и привличат птици през есента.

кучеСнимка: iStock

  • Розмарин (Rosemary)

Растението е подходящо за кулинарна употреба и се счита за безопасно за домашни любимци. Тази любяща слънцето земна покривка, която образува розмарина, че пуска нотка аромат всеки път, щом кучето ви премине през нея.

кучеСнимка: iStock

  • Фенел (Fennel)

Отново красиво, но и полезно в кулинарията растение, което, въпреки че е безопасно за кучета, е дори по-полезно за стопаните им. Добавете фенел за аромат към скарата или салатата си, а семената му са страхотен освежител на дъха. От тях се прави и чудесен чай за релаксация и успокоение. 

кучеСнимка: iStock

  • Коралови камбани/звънчета (Coral Bells)

Можете да срещнете тези красиви цветя по ниски хълмове, където те блестят в различни нюанси – от зелено до оранжево и черно, с малки клончета и фини цветчета. Има много разновидности, между които да избирате, но кораловият е наистина зашеметяващ сорт!

цветеСнимка: iStock

  • Рози (Roses)

Макар да не е добра идея да оставяте домашния си любимец да се приближава твърде много до тях, тези красиви и ароматни цветя се считат за безопасни за четириногите ни спътници. А и са чудесно допълнение към градината на всеки любител. 

кучеСнимка: iStock

  • Жасмин (Jasmine)

Жасминът е красиво растение, което няма проблем да отглеждате ако имате у дома домашен любимец. То предпочита слънчеви места и по-високи температури, в съчетание с редовно и обилно поливане.

кучеСнимка: iStock

 

Виж още