10 идеи как кучето ви да се забавлява, докато сте на работа

куче само вкъщи Снимка: iStock

„Кучето ми е само вкъщи, какво ли прави?“, „Ох, дали свърши всичките си работи по време на сутрешната разходка?“, „В какво състояние ще намеря дома си, когато се прибера вечерта?“. Това са все въпроси, които минават през ума на всеки собственик на домашен любимец минути, след като заеме работното си място. На всеки от нас се е случвало – лаптопът е пред вас, но не можете да се съсредоточите върху задачите си, защото мислите ви са насочени към заниманията на скъпоценния ви Пудел…

С по-натоварения живот, работа и социални ангажименти, често на собствениците на домашни любимци не им е възможно да стоят у дома през цялото време. Добрата новина е, че не е нужно да започвате всеки свой ден с вина, че сте оставили косматия си другар сам вкъщи. Всъщност, има различни начини кучетата ни да се забавляват, докато ние сме на работа. 

куче само вкъщиСнимка: iStock

Защо кучетата ни имат нужда да са заети с нещо?

Липсата на умствена стимулация, в съчетание с вашето отсъствие, могат да накарат иначе кроткия ви четириног другар да прибегне до различни, по-алтернативни начини, за да се позабавлява. И в по-голямата си част, подозираме, те никак няма да ви допаднат!

Dogsandcats.bg

Тангото на разрушението

Повечето кучета не знаят какво да правят и как да се разнообразят, когато любимият им човек не е наоколо. Отегчените домашни любимци могат да превърнат дома ви в истинско бойно поле, като ви отворят допълнителна работа в чистене, когато се приберете.

Освен това, много четириноги се справят с безпокойството при раздяла именно чрез разрушително поведение, насочено към предметите или интериора на дома си. Натрупаната енергия и скуката могат да доведат до прекомерно лаене, дъвчене, копаене и други разрушителни дейности. За да избегнете всичко това, би било полезно да държите ума на косматия си другар зает.

куче лошо поведениеСнимка: iStock

Развлечения и забавни дейности

Независимо дали имате малко кученце или по-възрастен домашен любимец, забавлението и игрите са необходими, за да поддържате физическата и психическата му форма. Така ще държите поведението на питомеца си под контрол, като същевременно ще можете спокойно да продължите с останалите си дейности.

Как да помогнем на кучето си да се забавлява, докато ни няма?

Предлагаме ви някои идеи, които ще ангажират (поне за известно време) ума на косматия ви другар, докато вие сте на работа. 

  • Пуснете телевизора!

Понякога телевизорът ви може да бъде ваш спасител, докато сте на работа. Звукът и постоянното движение на картините ще занимават домашния ви любимец поне за известно време.

Всъщност, според някои специалисти, гледането на на Animal Planet или слушането на класическа музика дори действа успокояващо и може да предразположи тревожното ви приятелче да се успокои по-бързо. 

куче само вкъщиСнимка: iStock

  • Сложете камера

Независимо дали кучето ви подскача по дивана или играе на дърпане с килима ви – всичко може да бъде записано. Буквално! Щом поставите камера в дома си, всичко е под ваше наблюдение. Разбира се, няма какво да направите, предвид, че не се намирате у дома, но можете да потърсите помощ от член на семейството ви, съсед или приятел, който живее наблизо, ако възникне спешна ситуация.

куче само вкъщиСнимка: iStock

  • Уверете се, че основните му нужди са покрити

След като излезете от дома си, кучето ви няма как да ви информира от какво има нужда. Уверете се, че косматият ви другар разполага с купичка с прясна вода и ако ви предстои да отсъствате цял ден – с малко от любимите си лакомства, така че да засити признаците на глад във ваше отсъствие. 

куче лошо поведениеСнимка: iStock

  • Интерактивни играчки

Независимо дали имате кутре, което търси нещо за дъвчене, или неспокойно четириного у дома, интерактивните играчки тип конг (със скрито вътре лакомство) са чудесен начин да занимавате домашния си любимец. Има много страхотни идеи, които можете да опитате – от това да държите замразен конг или да играете на криеница с любимите лакомства на косматия ви спътник. 

  • Погрижете се за социалния живот на кучето си

Единственото взаимодействие, което кучето ви има, не трябва да бъде с вас. Четириногите имат нужда от социализация, ето защо среща с приятели с домашни любимци в близкия парк ще помогне за облекчаване на безпокойството.

куче само вкъщиСнимка: iStock

  • Не е срамно да поискаш помощ!

Ако ви се налага да отсъствате дълго, то погрижете се домашният ви любимец да получи компания, след като е прекарал известно време сам. За целта можете да наемете човек, който да прави компания, да разходи, да нахрани и да поиграе с кучето ви. Така ще помогнете на питомеца си да получи желаната и необходима външна стимулация, за да се отпусне и позабавлява. 

  • Въртете играчките му

Един прост трик, с който кучето ви ще има усещането, че всяка седмица разполага с нова играчка! Всичко, което трябва да направите, е да приберете част от любимите му предмети за седем дни. В последствие, щом ги дадете на животното, то ще е толкова развълнувано да играе с тях, сякаш са „нови“.

куче само вкъщиСнимка: iStock

  • Раздвижете ума с играчка-пъзел

Пъзелите са чудесен начин за ангажиране на вниманието на домашния ви любимец, но е добре първо да сте ги изпробвали заедно. Може да отнеме известно време на четириногия ви другар, за да разбере какво се иска от него, но щом това се случи, ще се забавлява искрено!

  • Бъдете креативни с новите играчки

Независимо дали става въпрос за лакомства с лед или криеница, след известно време всяка игра става скучна. Ще имате нужда от вълнуващи идеи, за да поддържате косматия си другар достатъчно стимулиран. Бъдете креативни – често най-забавните играчки могат да се направят от съвсем обикновени материали.

куче само вкъщиСнимка: iStock

  • Научете кучето си да релаксира!

Важно е да обърнете внимание на начина, по който кучето ви приема вашето отсъствие. И ако се налага – да наблегнете на обучение, което помага на животното да бъде спокойно, когато остава само. Като добавка към дресурата, можете да дадете на питомеца си играчки за дъвчене, специално предназначени да намалят безпокойството.

Знаем, че да занимавате кучето си и да го поддържате заето може да бъде известно предизвикателство. Задачата става още по-сложна, щом напуснете пределите на дома си. Разбира се, можете да оставите играчки, но е необходим нещо повече от определен предмет, за да забавлявате кучето си. С редовни тренировки и иновативни идеи постепенно ще започнете да оставяте питомеца си сам вкъщи, без да изпитвате вина.

Вижте още:

Защо кучетата харесват пискливи играчки

Защо кучето ми не носи топката, след като му я хвърля

Кучето ви се е отегчило от играчките си – опитайте тези трикове

Виж още