Кучето ви се е отегчило от играчките си – опитайте тези трикове

куче Снимка: iStock

В даден момент, колкото и различни играчки да има едно куче, то се отегчава от тях. Без значение е колко са скъпи или качествени, ако поставите домашния си любимец пред избор – той винаги ще избере нещо ново пред добре познатото старо.

Преди да се отправите към близкия зоомагазин, за да му купите поредната топка, кокал или друг вид играчка, има някои неща, които можете да направите ако косматият ви приятел не е заинтересован вече от нещата си и няма желание да се забавлява с тях.

кучеСнимка: iStock

  • Въртете играчките на ротационен принцип

Всеки стопанин на куче обича да вижда вълнението и ентусиазма, изписани по лицето на домашния му любимец при вида на нова играчка. Проблемът е, че вълнението не трае дълго – обикновено в продължение на 5-10 минути.

Dogsandcats.bg

Ако искате кучето ви да се забавлява по-дълго с играчките си, опитайте да приберете за седмица-две някои от тях. А след това – отново да му ги дадете. Ще забележите, че радостта от „новостта“ сякаш се връща.

кучеСнимка: iStock

Защото – нека си го признаем,

домашният ни любимец има много повече играчки, отколкото би могъл да използва всеки ден. За това и въртенето на ротационен принцип е ефикасен метод, чрез който то ще „забрави“ за определен период някои от тях.

Оставете на разположение на животното 4-5, а останалите – запазете за следващата седмица. 

  • Направете играчките на кучето по-интерактивни

Ако косматият ви другар се е отегчил от играчките си, опитайте се да ги направите по-забавни и интересни в очите му. Или разнообразете игрите с тях. 

Намерете начини, чрез които да пробудите любопитството на животното към играчки, които приема за скучни. Целта е да станат по-ангажиращи – независимо дали става въпрос за човешко взаимодействие (игра на дърпане или гонене) или вкусни лакомства, които можете да скриете в тях. 

кучеСнимка: iStock

Обичайната топка, която кучето ви е свикнало да му хвърляте, може да стане по-забавна, ако подскача нагоре-надолу пред погледа на четириногото. А ако кучето има любима играчка за дъвчене, която обаче не докосва от известно време, защо не намажете малко натурално фъстъчено масло в единия й край?

Вземете тази плюшена играчка, която седи на земята от няколко дни и го предизвикайте на бърза игра на дърпане. Възможностите са много и всичко зависи от вашето въображение!

  • Разберете предпочитанията на вашето куче относно играчките 

Домашният ви любимец не приема всички играчки, които сте му осигурили за забавление по идентичен начин. Някои четириноги обичат повече залъгалки за дъвчене, докато други ги намират за скучни. За трети пък всичко, което подскача и/или издава звук са далеч по-вълнуващо от плюшени животни.

кучеСнимка: iStock

Разберете какъв вид играчки предпочита вашето куче и кои му се струват скучни. Така ще знаете какво да му купите, за да го зарадвате и кое ще задържи вниманието му за повече от 5 минути. Стратегията да купувате по 10 различни играчки за дъвчене, мислейки, че най-накрая ще намерите тази, която четириногият ви приятел наистина харесва, не е добра и невинаги работи.

Когато става въпрос за играчките на кучето ви – фокусирайте се върху качеството, а не върху количеството. Можете да направите вече познатите стари неща вълнуващи и „нови“ отново – с малко въображение и желание!

кучеСнимка: iStock

 

Вижте още:

Защо кучетата харесват пискливи играчки

Всяко куче ли си има любима играчка

Виж още