Защо кучето ми не носи топката, след като му я хвърля

куче Снимка: iStock

Е дна от любимите игри на много стопани на домашни любимци е хвърлянето и носенето на топка. Тя гарантира забавление и раздвижване на любимото ви куче, а като бонус – не изисква кой знае колко усилия от страна на стопанина. Нещо повече – ако сте научили четириногия си другар да я играе, то можете спокойно да се наслаждавате на разговор с приятел и студена напитка в едната ръка, докато с другата мятате топката на кучето си. Не звучи никак зле, нали?

Да,

някои домашни любимци искрено обичат тази игра. Но при други може да има малки усложнения – те ще се затичат след хвърления обект (топка или пръчка), но няма никакви изгледи да го донесат обратно при стопанина си. 

Dogsandcats.bg

Защо някои кучета не носят топката, след като им я хвърлим?

Истината е, че някои кучета са по-предразположени и се интересуват повече от играта на хвърляне и донасяне. За други четириноги е далеч по-вълнуващо да проследяват миризми, а трети се отличават с пастирските си качества. 

кучеСнимка: iStock

Едва ли е изненада за някого, че именно ретривърите са тези, които според Американския киноложки клуб, в миналото първоначално са били отглеждани с основната задача да помагат на ловците, носейки им отстреляната плячка – птици или друг дивеч, в уста, но без да го нараняват допълнително със зъби. 

И докато на някои кучета, особено различните ретривъри, им идва естествено да играят на „донеси топката“, то други четириноги просто не разбират какво се иска от тях. Това може да се дължи на факта, че никога не са били обучавани на играта. 

Според специалистите от Preventive Vet, някои домашни любимци – въпреки доброто желание и старание на стопаните им, може никога да не проявят реален интерес към този вид забавление. Други могат все пак да научат „правилата“ на тази игра, но това просто да бъде поредното умение, което ще изпълнят, но няма да им донесе същото удоволствие.

Ако се окажете с куче, което се отегчава бързо и щом веднъж достигне топката, вече няма желание за игра – не я носи изобщо или го прави няколко пъти, след което се разсейва и пренасочва вниманието си, може би трябва да помислите за други начини, по който да се забавлявате заедно. Опитайте интерактивни играчки и пъзели, за да поддържате ума на животното активен и до тренирайте чрез дълги разходки или туризъм в планината.

кучеСнимка: iStock

Как да научим кучето си да носи предмети

По същество не е сложно да научите домашния си любимец да прави повече от това да седи и да се взира след хвърлената от вас топка. Първата стъпка е да се уверите, че четириногото се чувства удобно и отговаря на основни команди като „стой“, „ела“ и „пусни“. След като ги овладее, изберете играчка, която смятате, че е сред любимите на домашния ви любимец. 

Да научиш куче как да носи хвърлена му топка или пръчка е еквивалентно на това да го тренирате на нов трик – не всяко куче автоматично знае какво да прави. 

Вижте стъпка по стъпка Как да научим кучето да носи предмети

Избягвайте да хвърляте твърде надалече

Ако не сте сигурни дали домашният ви любимец ще донесе топката обратно, по-добре е разстоянието, на което в хвърляте да не е толкова голямо, че самите вие да не можете да я видите. Някои четириноги обичат да тичат след предмета и след това да бягат с него още по-надалеч, сякаш карат стопаните си да го вземат от тях. 

кучеСнимка: iStock

Връщане на обекта

Понякога кучето може да се чувства объркано относно връщането на хвърления обект и да го изпусне, преди да е стигнало до вас. Ако това се случи, работете по команди като „донеси“. След като животното достигне до вас с топката в уста, похвалете го и го наградете, а след това – хвърлете я отново. Ако четириногото не иска да я пусне – покажете му лакомството – повечето кучета са силно мотивирани от храна, така че най-вероятно ще пусне от уста премета, за да получи любимата си бисквитка. 

 

Вижте още:

6 често срещани грешки при дресурата на куче

 

Виж още