10 издайнически признака, че кучето ви има бълхи

куче бълхи Снимка: iStock

Е два ли има две мнения по въпроса: бълхите са вредители във всеки смисъл на думата! Те предизвикват сърбеж, дискомфорт и може би най-лошото от всичко – размножават се изключително бързо! Един от най-добрите начини да предотвратите проникването на тези паразити в дома си и да предпазите домашния си любимец от страданията, които присъствието им ще му донесе, е да познавате най-честите признаци на бълхите при кучетата.

куче бълхиСнимка: iStock

Честите признаци, че кучето ви има бълхи 

Ако прекарвате много време с кучето си, а ние сме сигурни в това, то знаете кое е нормално за вашето куче и кое не. Много заразени с бълхи четириноги показват физически и поведенчески промени, които подсказват, че нещо не е наред. И така – дали вашият домашен любимец има бълхи? 

Ето 10 класически признака, по които да познаете и за които трябва да внимавате.

Dogsandcats.bg
  • Интензивно и неистово драскане или хапане

Ухапванията от бълхи винаги причиняват силен сърбеж по кожата на кучетата, което им причинява явен дискомфорт. Ако домашният ви любимец изведнъж започне да чеше тялото си с лапи или да дъвче кожата си в опит да намери някакво облекчение, то това е един от симптомите, че то е заразено с паразитите. 

куче бълхиСнимка: iStock

  • Прекомерно близане и загуба на козина

Кучетата обичат да се почистват редовно, но когато бълхите започнат да хапят, това може да засили близането и чесането на вашето четириного приятелче. Особено внимание домашният ви любимец ще обърне на задните крака, врата и основата на опашката. В някои случаи домашните любимци може да ближат и дъвчат някои места от тялото си толкова много, че това да причини области на косопад и малки рани.

  • Кучето избягва определени части от дома ви

Бълхите предпочитат топла и тъмна среда. Това включва килими и мебели, а понякога те се настаняват в пукнатините на подовата настилка от твърда дървесина или плочки. Ако вашето куче започне да избягва определени зони, това може да е знак, че избягва бълхите, заселили се там. 

куче бълхиСнимка: iStock

  • Възбуда, нервност и безпокойство

Дразненето, причинено от бълхите, може да предизвика промени в поведението на домашния ви любимец. Вашето, иначе мило и сладко приятелче, може да стане мрачно, заядливо, раздразнително, депресирано или дори направо – развълнувано. Може да забележите епизоди на прекомерна енергичност, докато животното се опитва да намери облекчение и да се справи с дискомфорта си. 

  • Има възпалени области

Някои кучета са толкова чувствителни към слюнката на бълхите, че когато бълха ги ухапе, кожата им се зачервява силно, а в последствие се възпалява. Тези горещи точки - които обикновено се появяват на врата, хълбоците или около основата на опашката на вашето кученце - са изключително сърбящи. Дори по-лошо, ако кучето ви започне да ги дъвче, състоянието им може да се влоши. Това състояние се нарича алергичен дерматит от бълхи.

куче бълхиСнимка: iStock
 

  • Загуба на мускули, бледи венци или летаргия

Ако кучето ви започне да губи тегло, има бледи венци или като цяло стане летаргично, това може да означава анемия. Може и да не ви се вярва, но при домашните ни любимци анемията може да възникне, когато голям брой бълхи консумират кръвта на вашето кученце. Това състояние се наблюдава по-често при кутрета, болни или възрастни кучета.

  • Виждате малки, подобни на пипер петна по козината на вашето куче

Друг признак за наличие на бълхи при кучетата е „мръсотията от бълхи“. Тези тъмнокафяви петна всъщност са изпражненията на паразитите. Знаем какво си мислите: бля, отвратително! И сте прави! Можете да видите някои от тези петна по гребена или четката на вашето куче. Един трик, как да определите дали кафявите петна действително са изпражнения от бълхи, е да поставите малко от тях върху хартиена кърпа. След това – да ги напръскате с вода. Ако се зачервят, то значи са фекалии от бълхи. Това се случва, защото изпражненията се състоят от смляна кръв. 

куче бълхиСнимка: iStock

  • Забелязвате тъмни петна в спалното бельо на вашето куче

Виждате ли някакви тъмни петна в леглото на кучето си? Ако подозирате, че то има бълхи, тези петна вероятно са мръсотия от паразитите, паднала от козината на домашния ви любимец. 

  • Има малки черни/червеникаво-кафяви насекоми по козината на вашето куче

И така, как изглеждат бълхите при кучетата? Нещо като това, което сте очаквали: малки черни или червеникаво-кафяви насекоми. Малки, но достатъчно големи, за да се видят с просто око. 

Ако има силно заразяване, то има голям шанс да видите бълхите лесно. В някои случаи може дори да различите и яйцата им, макар че това е една идея по-трудно. Бълхите са склонни да гравитират към задницата и областта на опашката при кучетата, така че първо проверете тези области.

куче бълхиСнимка: iStock

  • Виждате „оризови зърна“ върху постелката на кучето си или около ануса/изпражненията му

Ако видите нещо, което прилича на оризови зърна върху леглото на кучето ви, около ануса му или дори – в изпражненията му, то има голям шанс кучето ви да има тения. Оризовите зърна всъщност са яйчените пакети, които тенията освобождава. Бълхите са част от жизнения цикъл на тениите. Повечето кучета развиват тении от случайно поглъщане на заразена бълха. Ако видите тении, има голям шанс кучето да има и бълхи.

Бълхите са риск, който поемате, когато имате куче. Ако сте забелязали някой от признаците по-горе, лошата новина е, че има голям шанс домашният ви любимец да е заразен с бълхи. Но добрата е, че е с подходящо лечение и почистване на дома ви, можете да премахнете проблема с бълхите – какво от вашето куче, така и от дома си.

куче бълхиСнимка: iStock

Вижте още: 

10 ежедневни съвета в борбата с бълхи и кърлежи при кучетата

Как да проверим кучето си за бълхи у дома

Виж още