Как да проверим кучето си за бълхи у дома

куче Снимка: iStock

К учето ви се чеше повече от обикновено? Сякаш нещо го дразни и предизвиква прекомерен сърбеж? Подозирате, че косматият ви приятел е хванал бълхи, но не сте сигурни как да проверите? 

Ако ситуацията ви звучи позната – бързаме да ви успокоим – не сте единствени. За това ви предлагаме няколко прости начина, чрез които да проверите дали домашният ви любимец не е донесъл бълхи у дома. 

кучеСнимка: iStock

Мислите ли, че кучето ви има бълхи?

Ако косматият ви приятел дори и веднъж е имал бълхи през живота си, то вероятно сте от онези стопани на четириноги (също като нас), които буквално изтръпват щом видят животното да се чеше. За щастие, през повечето време това е просто обикновен сърбеж и няма за какво да се тревожим. 

Dogsandcats.bg

Редовната проверка на кожата и козината на домашния ви любимец е най-сигурният начин, по който можете да си гарантирате, че ще установите проблема с наличието на бълхи (или кърлежи) най-рано. 

Основното преимущество на домашните тестове за външни паразити, които ще ви предложим малко по-долу е, че лесно можете да ги интегрирате към ежедневната си рутина. Освен това – чрез тях ще уловите и други потенциални промени, козметични и здравословни. 

Ранното улавяне на бълхите при кучетата прави лечението по-лесно

Колкото по-рано установите нашествието на бълхи по козината на домашния си любимец, толкова по-добре. Тези кръвосмучещи паразити се размножават изключително бързо. Освен това – колкото по-дълго продължава заразяването, толкова по-голям дискомфорт причиняват на кучето ви те и толкова по-вероятно е да му причинят някои по-проблемни здравословни състояния като алергии, например. 

кучеСнимка: iStock

Ако отглеждате повече от едно куче, препоръчваме ви да преглеждате внимателно всеки един от домашните си любимци поотделно. Бълхите скачат редовно от един домакин на друг гостоприемник, така че ако единият ви домашен любимец ги има, вероятността да е заразил останалите е голяма. 

Как изглеждат бълхите по кучетата?

Когато става въпрос за проверка на домашния ви любимец за бълхи, първото нещо, което трябва да знаете, е как да ги идентифицирате. 

Възрастните бълхи са малки, плоски насекоми, които са в различни цветове – от червеникавокафяво до черно. Те са изключително малки с размери между 1 до 2,5 милиметра дължина. Бълхите са безкрили, въпреки че са известни с изключителната си способност да прескачат големи разстояния, благодарение на шестте си дълги крачета. 

Бързината е това, което прави бълхите толкова неприятни за домашните ни любимци – тя позволява на паразитите успешно да избегнат зъбите и ноктите на кучето ви. В зависимост от дължината на козината на вашия четириног приятел и цвета й, бълхите могат да бъдат много трудни за намиране с просто око. Това важи с пълна сила при кучета с по-дебела и тъмна козина. И тъй като те се движат и скачат много бързо – невинаги е лесно да ги забележите. 

кучеСнимка: iStock

3 прости начина да проверите кучето си за бълхи у дома

Колкото по-рано започнете лечение срещу бълхите, толкова по-добре. Оставени да се размножават, паразитите могат да се превърнат в тежко заразяване и да създават много проблеми и на вас, и на домашния ви любимец. 

През пролетта и началото на есента, кучетата ни са по-предразположени към прихващане на бълхи – особено ако прекарват много време навън. Така че – ако с радост споделяте топлите и приятни слънчеви дни с домашния си любимец, проверката за бълхи трябва да е част от ежедневието ви. Свикнете ли веднъж с процеса, това за вас ще се превърне в лесен и бърз навик!

Как да разберете дали косматият ви спътник има бълхи? Предлагаме ви три прости метода, които да използвате, за да проверите съмненията си сами:

  • Тест с бяла кърпа

Един от най-изпитаните и ефективни начини да проверите за бълхи домашния си любимец (особено ако е с тъмна и/или гъста козина) е като използвате бяла кърпа или чаршаф. Всичко, което трябва да направите е да поставите бялата кърпа под домашния си любимец, а след това добре да го „изчеткате“ с гребен със ситни зъбци. Ако видите частици мръсотия или тъмни петна, които да падат върху бялата подложка, значи имате проблем. 

кучеСнимка: iStock

Възрастните бълхи падат сравнително лесно и веднага ще ги забележите върху светлата кърпа. Малките петънца, подобни на тъмна прах, които най-вероятно ще забележите, са изпражненията на паразитите, известни още като „мръсотия от бълхи“. Това е смесица от кръв и екскременти. Ако навлажните тези петънца и те станат червеникавокафяви, можете да бъдете напълно сигурни, че си имате работа с бълхи. 

  • Визуална проверка

Както споменахме, възрастните бълхи са много малки и се движат изключително бързо. Ако домашният ви любимец е със светла козина (този тест е неприложим за животни с тъмна и гъста), можете да се опитате да направите визуална проверка за паразити. Това може да се окаже известно предизвикателство – за това бъдете подготвени. 

За да извършите визуален тест, накарайте домашния си любимец да легне настрани или по гръб. Започнете с корема. Ако забележите малки тъмни петънца, които приличат на мръсотия, вероятно наблюдавате какавидите на бълхите. Ако пък са изпражненията на възрастните – те приличат на петна от мръсотия или черен пипер. 

кучеСнимка: iStock

Ако забележите нещо подобно – вземете влажна хартиена кърпа и с нейна помощ разтрийте петънцата, за да видите дали променят цвета си. Изпражненията от бълхи ще станат червеникавокафяви, когато се намокрят. Бълхите – в пълния им жизнен цикъл, вариращ от 16 дни до 21 месеца, се срещат най-често по корема, основата на опашката и главата на кучето.

  • Как да използвате гребен за бълхи 

Гребенът за бълхи е много полезен уред, който ще ви спести много грижи и проблеми. Можете да си го набавите от почти всеки зоомагазин. Характерното за него е, че има много ситни зъбчета, с чиято помощ сравнително лесно можете да уловите паразитите по козината на четириногия си приятел. 

Преди да започнете разресването, уверете се, че имате наблизо купа с гореща вода, в която да топите гребена след всяко минаване през козината на кучето ви. Потапянето в гореща вода е най-лесният и ефективен начин да елиминирате бълхите. Излишно е да се опитвате да ги убиете сами – твърде бързи са и можете лесно да ги изпуснете. 

кучеСнимка: iStock

С тези три теста можете да откриете наличието на бълхи, но за да предприемете лечение, което да е съобразено с характерните особености на вашия домашен любимец, най-добре е да се консултирате с ветеринарния си лекар. Добре е да не губите време – не отнема много време на паразитите да се размножат, а при по-малки кученца това може да причини анемия, която – ако не се лекува, може да бъде фатална.

 

Вижте още: 

Как да защитим кучето си от бълхи

Колко често да перем леглото на кучето си

Виж още