10 лесни начина станете (още) по-добър стопанин на кучето си

куче човек Снимка: iStock

К учетата са до нас само за част от живота ни, но за тях ние сме целият им живот! Домашните ни любимци разчитат на нас за всичко – от ежедневното си физическо и психическо благополучие до цялостното здраве и безопасност. А ние сме богато възнаградени с тяхната безкрайна обич и отдаденост, да не говорим за приятелството им, което е ненадминато!

куче дресураСнимка: iStock

Понякога обаче, улисани с ежедневните си задачи, можем лесно да превърнем грижата за домашния си любимец в рутина, вместо да работим активно върху подобряването на живота му. Ако и вие сте заседнали в този коловоз, то предлагаме ви няколко лесни начина да станете още по-добър стопанин на домашния си любимец. Защото, вярваме, всеки от нас би искал да даде най-доброто, на което е способен, за да бъде питомеца му щастлив, нали? 

10 начина да станете (още) по-добър стопанин на кучето си

  • Изградете връзката си чрез обучение

Независимо дали току-що сте се сдобили с домашен любимец, имате кутре или сте осиновили по-възрастно куче от приют, инвестирайте в основно обучение за послушание, за да помогнете на новия си спътник да се превърне в добре възпитан член на семейството ви. 

Dogsandcats.bg

куче дресураСнимка: iStock

Тренирайте го на основни команди като „седни“, „стани“ и „пусни“ и бъдете последователни за постигане на оптимално добри резултати. Прекарването на време в дресура помага на четириногите да изразходват излишната енергия, така че след това ще имате повече време за себе си, докато животното дремва. 

  • Участвайте активно в ежедневните разходки

Често ни се иска да имаше начин да пропуснем ежедневните разходки на кучето си, особено ако сме имали натоварен ден. Но независимо дали имате Ши Тцу или Санбернар, вашият домашен любимец се нуждае от дозата си движение и упражнения, за да бъде физически и психически здрав. Въпреки че по-малките породи не изискват толкова продължителни разходки, те все пак се наслаждават на обогатяването, което идва с излизането на чист въздух и поемането на всички свежи аромати. 

куче разходкаСнимка: iStock

  • Опитвайте нови физически дейности заедно

Ако кучето ви е активно и обича да учи нови трикове, курсовете по аджилити могат да укрепят мускулите му, да го поддържат във форма и да подобрят цялостното качество на живота му. Посещаването на подобен курс заедно може да заздрави връзката ви и да се превърне в дейност, която и двамата очаквате с нетърпение.

куче разходкаСнимка: iStock

  • Поддържайте ума му бистър с игри

Кучетата са умни животни, които се нуждаят от ментална стимулация. Поддържайте ума на питомеца си остър и дните му – по-интересни, като въведете различни игри или интерактивни играчки (със скрито вътре лакомство) в рутината му. Обръщайте се към естествените инстинкти на кучето си и нуждата му да ловува/ходи по следа, като въведете игри като криеница, например.

куче играчкиСнимка: iStock

  • Бъдете внимателни и присъстващи

Дори и да работите от вкъщи, намерете малко време през деня, което да концентрирате изцяло върху домашния си любимец – било то в разтриване на коремчето или игра на донасяне. Бъдете присъстващи, а не просто компания за фон, оставете мобилния си телефон, таблета и просто се позабавлявайте в компанията на кучето си. Бъдете сигурни, че питомецът ви ще оцени допълнителното внимание, а самите вие ще намерите облекчение на стреса. 

  • Поддържайте комфорта му на първо място

Независимо от жизнения етап на вашето куче, комфортната домашна среда за него е мястото, което то трябва да чувства като свой дом – сигурен и уютен. Всяко четириного има нужда от свое кътче, независимо дали ще е клетка или легло. Кучетата са животни, които предпочитат да имат убежище, където да се отпуснат или скрият, когато искат да релаксират. 

куче грумингСнимка: iStock

  • Направете контролен списък за безопасност

Не подценявайте важността на безопасността. Изготвянето на контролен списък с неща, които трябва да направите, както и опасни храни/продукти, които да държите далеч от лапите на домашния си любимец може да ви помогне да го защитите от потенциални опасности.

  • Поглезете домашния си любимец

Редовния груминг на всеки четири до шест седмици ще накара домашния ви любимец да изглежда и мирише страхотно! Освен това ще предотврати сплъстяване на козината/космите, което може да причини болка и дискомфорт. Четкането помага на кожата на четириногото да диша и намалява омазняването, което причинява кожни проблеми. А подрязването на нотките на питомеца ви му помага да се движи по-удобно. 

куче грумингСнимка: iStock

  • Посещавайте ветеринарния си лекар редовно

Здравото куче е щастливо куче. Не пропускайте годишния профилактичен преглед при ветеринарния си лекар, следете ваксинациите и обезпаразитявайте редовно питомеца си. Когато домашният ви любимец остарее, посещенията на всеки половин година могат да помогнат за откриването и проактивното справяне с потенциални здравословни проблеми. 

  • Отидете заедно на ваканция

Точно като хората, повечето кучета обичат промяната на обстановката. Вземането на кучето ви по време на пътуване или къмпинг може да помогне за облекчаване на стреса или скуката, които животното може да изпитва. Това ще го сблъска с нови аромати и ще му помогне да създаде нови приятелства. 

кучеСнимка: iStock

Вижте още:

Ползите от живота с куче

6 неща, които само кучето ви знае за вас

Виж още