Колко дълго е добре да разхождаме кучето си

куче Снимка: iStock

Е жедневните разходки са полезни за вашето куче по редица причини, които се отнасят както до физическото, така и до психическото и емоционално здраве на домашния ви любимец. Регулярните излизания навън дават на косматия ви другар възможността да изразходи енергията, която е събрал през деня, да потича и да се освежи. Те са и психически стимулиращи, защото осигуряват на животното достъп до цяла палитра от нови миризми, които да подуши, следи, които да изследва, други хора и кучета, които да срещне по пътя си...

кучеСнимка: iStock

Дори и да е прекарало цял ден само у дома, една качествена разходка в компанията на любимия му човек може да облекчи скуката и да направи щастливо всяко куче. Освен това – това е чудесно раздвижване и за самите вас. Броят на кучетата, които нямат нужда или не трябва да излизат на разходка е много малък. В този списък най-често попадат домашни любимци, които имат здравословни или физически проблеми, които по някакъв начин им пречат да се наслаждават на излизанията навън.

Нека разгледаме заедно някои от най-често срещаните въпроси, свързани с разходката на домашните ни любимци. Включително един от тях, които вълнува почти всички стопани на четириноги – колко дълги трябва да са те и кое е най-доброто време от деня, когато да се случват?

Dogsandcats.bg

кучеСнимка: iStock

Колко дълго е добре да разхождате кучето си?

Отговорът на този въпрос зависи от възрастта, породата и някои други фактори, свързани с индивидуалните нужди на вашия питомец.

Малките кученца се нуждаят от по-кратки разходки в сравнение с възрастните си събратя. Факт е, че те имат повече енергия, но не са особено издръжливи, така че се уморяват лесно. За тях най-подходящи са честите, но кратки разходки – между 5-10 минути, съчетани с тренировъчни сесии за обучение. Добре е да се случват поне три – четири пъти на ден. 

Кучетата в зряла възраст обикновено могат да ходят по-дълго в сравнение с кутретата. Тук роля играе цялостното здравословно състояние на животното, но обикновено се препоръчват поне две разходки на ден, от поне 20-30 минути. Може и да са по-дълги, ако вашият домашен любимец е в добра форма. Всичко зависи от породата, типа на тялото и личността на вашето куче. Може би се досещате, но повечето домашни любимци ще излязат с вас толкова пъти, колкото решите!

кучеСнимка: iStock

При възрастните четириноги издръжливостта също постепенно намалява, за това се стремете темпото на разходките да е по-бавно, правете почивки и наблюдавайте животното. Главно от породата на животното зависи какъв ще бъде броят на излизанията на ден, но като цяло се придържайте към правилото за по-кратки разходки. 

Малките породи като Чихуахуа, Малтийска болонка, Папийон, Померан или Йоркширски териер обикновено се нуждаят от по-кратки разходки. Малките крачета на тези животни трябва да се движат много повече, за да изминат същото разстояние като по-голямо куче с по-дълги крака. 

Брахицефалните породи (късите муцуни) като Мопс, Боксер, Булдог или Пекинез, в общия случаи също нямат нужда от продължителни разходки. Това е така, защото очарователните им, но сплескани муцунки затрудняват дишането на животното – особено по време на физическо натоварване. 

кучеСнимка: iStock

Породите кучета с дълги гърбове и къси крака като Басет, Дакел, Уелско корги или Шотландски териер – също могат да минат с по-кратки разходки, макар че при тях това зависи от индивидуалния нрав и енергичност на животното. Някои късокраки кучета обичат много физическа активност и упражнения на открито. Ако вашия космат другар обича да се разхожда и изглежда щастлив да се движи по-дълго, можете постепенно да удължите дължината на разходките, като винаги спирате, преди кучето ви да се преумори.

кучеСнимка: iStock

При средните до големи породи – Гонче, Английски спрингер шпаньол, Голдън ретривър или Лабрадор ретривър, обикновено се препоръчват по-дълги разходки, при условие, че животното е в добро здраве и физическата му форма го позволява.

И накрая – атлетичните или работни породи като Австралийска овчарка, Бордър коли, Сибирско хъски, Унгарска визла или Ваймаранер, които са създадени за скорост и издърливост, имат нужда от по-голямо и продължително физическо натоварване. Тези кучета трябва да получават дълги разходки, съчетани с тренировки, игри и упражнения, за да бъдат спокойни и щастливи у дома. 

При тях разходките трябва да са две – между 30 до 60 минути. Не се притеснявайте да увеличите продължителността им толкова, колкото сметнете за добре според ситуацията. 

кучеСнимка: iStock

Кое време на деня е най-добро за разходка с кучето ми?

Ако можехме да попитаме самите кучета, то може би биха отговорили: всяко време от деня е подходящо за разходка! В общия случаи обаче, сутрин и вечер обикновено са най-добрите часови диапазони, през които да изведете домашния си любимец. Или иначе казано - преди да тръгнете от работа и след като се върнете. През лятото това са и по-хладните часове от деня, тъй като обедните горещини правят разходките на открито нежелателни. 

Безопасна разходка с кучето ни

Най-важното правило по време на разходка с домашния ви любимец е да се ръководите от индивидуалните нужди на животното. Съобразявайте се със здравословното му състояние и обсъдете всичко, което ви тревожи с ветеринарния си лекар. 

кучеСнимка: iStock

Старайте се винаги да приключвате разходките, малко преди кучето ви да се е уморило прекалено. Признаците, че е дошло време да се прибирате, включват: задъхване, изплезен език и лигавене или директен отказ на животното да върви повече. Ако това се случи – дайте време на четириногото да си почине и чак след това се приберете вкъщи с бавно темпо. 

Вижте още: 5 знака, че кучето ви се е преуморило

Избягвайте да разхождате домашния си любимец, когато температурите навън са твърде високи. Не забравяйте, че ходенето по горещия асфалт/тротоар може да нарани чувствителните подложки на лапите на животното, а твърде енергичните упражнения на задушното и жежко време, могат лесно да му докарат прегряване и дори – топлинен удар. 

кучеСнимка: iStock

Признаците на топлинен удар включват: прекомерно задъхване и/или слюноотделяне, яркочервен, син или лилав език и венци, треперене, повръщане, диария и колапс. 

Винаги носете вода за кучето си – особено ако имате намерение разходката да продължи повече от 30 минути. Дори при по-ниски температури кучето ви може да ожаднее и да прегрее, особено ако има дълга, дебела козина или не е свикнало да ходи на по-дълги разстояния.

Вижте още: 

Колко често трябва да разхождате кучето си

Защо кучето ни спира рязко по време на разходка

Виж още