10 любопитни факти за лоялните Акита

Акита Снимка: iStock

А ко не знаете какво е Акита, то бързаме да ви успокоим – не сте сами! Може да звучи като изискана японска бира или деликатес, но всъщност е куче. Наистина уникално куче, при това!

АкитаСнимка: iStock

Малко e известно за тези четириноги, а те определено заслужават повече! За това, предлагаме ви заедно да разгледаме 10 любопитни факта за Акита, които може би не знаете. И които, сигурни сме, ще пробудят интереса ви към тази стара, лоялна и достолепна порода. 

  • Име с история

Акита получават името си от района на Япония, от които произхождат – заснежените планински земи на Одате, в префектура Акита.

Dogsandcats.bg
  • Една порода или две?

Има две различни разновидности на Акита, а именно – Акита ину (японската Акита) и американската – просто Акита. Съществува известен дебат дали те трябва да се считат за две различни породи. Според Американския киноложки клуб не би следвало, докато според Британския – те са. Може би най-явната разлика между двата вида е в големината - Американската Акита е по-едра и най-често - с черна или по-тъмна окраска на главата. 

АкитаСнимка: iStock

  • Жертва на война

Втората световна война почти унищожава Акита, тъй като строгите дажби в Япония затрудняват стопаните да хранят домашните си любимци. За щастие предани на породата животновъди успяват да запазят кръвната линия на четириногите.

  • Японският герой

Едва ли има любител на кучетата, който да не е чувал за Хачико – най-известното четириного в Япония. С история, която просълзява и респектира едновременно! Накратко, през 20-те години на миналия век Акитата Хачико изпраща стопанина си през гората до гарата всеки ден, след което се връща на перона, за да го изчака да се върне у дома в уречения час. След като собственикът на животното умира един ден на работа, лоялното куче продължава да чака търпеливо всеки ден на гарата в продължение на 10 години. 

АкитаСнимка: iStock

  • Символ на здраве

В японската си родина Акита са символ на добро здраве, щастие и дълголетие. Често малък талисман или статуетка на кучето се подарява за „скорошно оздравяване“ или на нови родители, за да се ориса бебето със здраве и благоденствие в бъдеще.

  • Чисти като котка

Акита са една от най-чистите породи кучета в света. Нещо повече, представителите на породата имат почти обсесивен интерес към това да поддържат козината си безупречна през цялото време. Поведение, характерно по-скоро за котките.

АкитаСнимка: iStock

  • Смяна на работата

Предците на Акита са използвани за лов на мечки, диви свине и елени в заснежените планини на Япония, както и за боеве с кучета. Днес тези четириноги най-често са в ролята си на кучета-компаньони, терапевтични животни или домашни любимци за лична защита. 

  • Аристократична порода

В продължение на около 200 години собствеността върху Акита е била ограничена от закона и единствено членове на японската аристокрация са можели да отглеждат представителите на породата у дома си. През онези години Акита е било символ на статус. Това се променя едва през 19 век с нов закон на император Тайшо, който гласи, че всеки гражданин може да притежава Акита. 

АкитаСнимка: iStock

  • Музей на кучето

Хората в Япония толкова обичат Акита, че дори има музей, посветен на породата. Той се намира в Одате и е основан от Обществото за опазване на породата. Вътре можете да откриете всичко за лоялните Акита, а посетителите често биват посрещнати на входа от кученца – доброволци. 

  • Късно пристигане

За първи път Акита пристига в Обединеното кралство едва през 1937 г., а година по-късно авторът и борец за правата на хората с увреждания Хелън Келър води две Акити в Америка, подарени й преди това от японското правителство. В Австралия породата се появява едва през 1982 г., а в Нова Зеландия – през 1986 г. 

АкитаСнимка: iStock

 

Виж още