11 от най-предизвикателните породи кучета

Чау Чау Снимка: iStock

Н есъмнено кучетата са любими и верни спътници, които внасят ежедневна радост и приятелство в живота ни. Някои породи обаче са по-предизвикателни за отглеждане от други. Тези специфични характеристики произтичат от различни фактори, включително високи нива на енергия, интелигентност (която води до скука и разрушително поведение), волеви темперамент или нужда от по-специализирани грижи. Както може би се досещате, тези породи не са идеалния избор за стопани без опит, но ако все пак се решите да вземете някое от тези кучета у дома, важно е да сте наясно и да разбирате ангажимента, който поемате. 

Чау ЧауСнимка: iStock

Породите, изброени по-долу, често са определяни като по-трудни за отглеждане, но не, защото им липсва обич към стопанина или не са верни другари на семейството си, а защото изискват повече време, търпение и разбиране от страна на собствениците си. 

От необходимостта от интензивни упражнения през изискване за последователно обучение до по-сложни груминг процедури, тези четириноги имат някои уникални предизвикателства, с които бъдещите им собственици ще се наложи да се съобразят. Предлагаме ви заедно да разгледаме 11 от най-предизвикателните породи кучета, хвърляйки светлина върху чертите, които ги правят такива, каквито са. 

Dogsandcats.bg

Бордър колитата се отличават със своята забележителна интелигентност и енергия. Първоначално отглеждани за овчарска работа, тези четириноги се нуждаят от значителна умствена и физическа стимулация, за да са щастливи и във форма. Без достатъчно упражнения и дейности, които да предизвикват ума им, те могат да се отегчат и да развият деструктивно поведение. Бордър колитата се чувстват най-добре в среда, където им се предоставя възможност да работят (да са заети с нещо) или да участват в различни спортове като аджилити или дресура за ловкост. 

Бордър колиСнимка: iStock

Чувствителната личност и интелигентна натура на тези кучета означават, че те реагират добре на дресура, но могат да станат неуправляеми без последователен и разбиращ подход. Те са подходящи за активни собственици, които могат да отделят време, за да се занимаят с тях и физически, и психически. 

Австралийският кетълдог е енергично и интелигентно куче, отглеждано за лов на говеда на дълги разстояния. Тези четириноги притежават силна работна етика и изискват достатъчно физически упражнения и умствена стимулация, за да се предотвратят скуката и разрушителното поведение. Независимият характер на тези четириноги може да направи обучението предизвикателство, което налага търпение и последователност. Австралийският кетълдог е лоялно и защитно куче, което може да бъде предпазливо около непознати и се отличава със силен териториален инстинкт. 

Австралийски кетълдогСнимка: iStock

Породата е подходяща за стопани с опит, които водят активен начин на живот и могат да осигурят необходимата структура на кучето. 

Джак Ръселите са малки по размер, но притежават безгранична енергия и смела, безстрашна личност. Те са невероятно интелигентни и се нуждаят от постоянна умствена стимулация, за да се предотврати скуката. Първоначално отглеждани за лов на лисици, силният им хищнически инстинкт може да ги накара да преследват малки животни, а безграничната им енергия да бъде разрушителна без подходящ отдушник.

Джак Ръсел териерСнимка: iStock

Джаковете могат да бъдат упорити и трудни за обучение, изисквайки собственик, който може да им осигури твърдо и последователно обучение. Тяхната издръжливост и интензивност ги правят по-малко подходящи за начинаещи стопани, както и за такива, които нямат време да се посветят на строги упражнения и дресура.

Хъскитата са известни със зашеметяващия си външен вид и приятелски нрав, но също са и една от най-предизвикателните породи поради високите си нива на енергия и независим характер. Отглеждани за теглене на шейни на дълги разстояния, тези четириноги изискват значителни физически упражнения, за да останат във форма. Силният им хищнически инстинкт и склонност към бягства се съчетават с вокалната им натура. Обучението им може да се усложни от факта, че имат независима жилка, изискваща търпение и последователност. 

хъски виеСнимка: iStock

Аляските маламути са мощни, независими кучета, отглеждани за теглене на тежки товари като впрегатни животни. Те притежават невероятна сила и издръжливост, изискващи достатъчно упражнения, за да се предотвратят скуката и разрушителното поведение.

Маламутите имат силен стремеж към плячка и желание да бродят. Те са известни с това, че са упорити и превръщат обучението в задача, която изисква от собственика им търпение и последователност. Гъстата им козина има нужда от редовно разресване. Породата е най-подходяща за опитни собственици на четириноги, които могат да осигурят упражненията, обучението и вниманието, от което тези величествени кучета се нуждаят. 

Аляски маламутСнимка: iStock

Ротвайлерите са мощни кучета, които са невероятно лоялни към семейството си и могат да бъдат защитни, което изисква внимателно социализиране и обучение от ранна възраст. Това са четириноги, които се нуждаят от уверен собственик, който може да установи лидерство и да създаде структура, човек, който да се ангажира с техните нужди от дресура и упражнения.

ротвайлерСнимка: iStock

Ваймаранерите са високоенергийни кучета, отглеждани за лов, изискващи много физически упражнения и умствена стимулация. Известни като „сивите призраци“ заради отличителната си козина, те формират силна привързаност към собствениците си и могат да страдат от безпокойство при раздяла, ако остават сами за твърде дълго. Тяхната интелигентност и енергия могат да доведат до прояви на разрушително поведение, особено ако се отегчат. Ваймаранерите могат да бъдат упорити и предизвикателни за обучение, което изисква последователен и търпелив стопанин.

ВаймаранерСнимка: iStock

Далматинците са енергични и интелигентни кучета с легендарна история. Те изискват значителни упражнения, за да се предотвратят скуката и разрушителното поведение. Известни със своята издръжливост и бързина, Далматинците могат да бъдат резервирани към непознати и да защитават семейството си безрезервно, което изисква ранна социализация. Обучението им може да бъде предизвикателство най-вече поради тяхната независима жилка, изискваща търпение и последователност от страна на собствениците. 

ДалматинецСнимка: iStock

Чау Чау са известни със своя отличителен външен вид, подобен на малко лъвче и леко дистанцирано поведение. Те са независими и упорити, което прави обучението им предизвикателно дори за опитни собственици на четириноги. Чау Чау се нуждаят от ранна социализация, за да се предотврати агресия и твърде мнително поведение към непознати. 

Представителите на породата са най-подходящи за стопани, които разбират техните уникални нужди и са ангажирани с осигуряването на обучението, социализацията и грижите, от които се нуждаят.

Чау ЧауСнимка: iStock

Белгийската Малиноа е изключително интелигентно и енергично куче, често използвано за полицейска и военна работа поради своята работна етика и възможност за дресура. Въпреки това, високите си енергийни нужди и необходимостта от постоянна умствена и физическа стимулация, могат да се окажат непосилни за някои стопани. А ако не им бъде предоставена възможност да канализират енергията си, Малиноа могат да станат разрушителни и трудни за управление. Тези овчарки без съмнение изискват опитни собственици, които могат да им осигурят стриктно обучение, достатъчно упражнения и умствена стимулация. Те са лоялни защитници, което ги прави отлични работни кучета, но са предизвикателни за тези, които не са подготвени за тяхната интензивност. 

Белгийска овчарка малиноаСнимка: iStock

Акита са големи, мощни кучета със силна воля и независим характер. Те са лоялни и са готови на всичко, за да защитят семейството си, но могат да бъдат дистанцирани и дори агресивни към непознати и други животни, ако не са правилно социализирани.

АкитаСнимка: iStock

Акита изискват собственик, който може да установи ясно лидерство и да заложи на последователно обучение и социализация. Тези четириноги са най-подходящи за опитни стопани, които могат да отговорят на нуждите им от лидерство, упражнения и компания. 

 

 

Виж още