Хачико: Историята зад най-лоялната Акита в Япония

Хачико Снимка: iStock

В случай, че имате нужда от напомняне, че кучетата са най-верните, отдадени и добри животни на планетата (не се притеснявайте, котки, обичаме и вас!), предлагаме ви да си припомним за Хачико. Преди да се впуснем заедно в тази разтапяща сърцата, предизвикваща ридания и сподавени сълзи история обаче, уверете се, че домашният ви любимец е наблизо. Защото, повярвайте ни, ще искате да гушнете най-добрия си приятел, щом прочетете редовете по-долу!

Кой е Хачико?

Хачико е Акита, родена в префектура Акита в Япония през 1923 г. Кучето е осиновено от Хидесабуро Уено, учен и професор по земеделие в Токийския университет. Двамата стават неразделни, а кучето се адаптира толкова добре към живота в града, че всяка сутрин придружава собственика си до гара Шибуя, за да го изпрати на работа. Вярната Акита е на мястото си на платформата и в края на всеки ден, за да посрещне най-добрия си приятел и заедно да се приберат у дома!

Следва тъжната част, така че пригответе кърпичките! Само две години след като професор Уено води своето обожавано куче в Токио, той получава фатален мозъчен кръвоизлив по време на работа. И никога повече не се прибира, за да бъде посрещнат от своя верен спътник на перона. 

ХачикоСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Ако не знаете много за Акита, то трябва да отбележим, че това са едни от най-лоялните кучета в света. И така, Хачико продължава да се появява на гарата по едно и също време всеки ден. И ако имаше шанс неговият човек да се появи, то четириногият му другар щеше да е там – с махаща къдрава опашка…

Това продължава цели девет години. Пътниците и служителите на гарата го хранят с лакомства и му правят компания, а Хачико постепенно се превръща в истинска знаменитост, вдъхновявайки книги, филми, изкуство и поезия. И дори присъства на откриването на собствената си бронзова статуя, която и до днес си остава популярно място за срещи на гара Шибуя.

Какво е наследството на Хачико?

Историята на Хачико докосва живота на толкова много хора, че историята му със сигурност ще бъде разказвана и преразказвана през следващите поколения. Затрогващата история стига до големия екран не веднъж, а два пъти. Първият филм е японски – от 1987 г. и се казва Hachiko Monogatari. Оригиналният филм е преработен за американска публика през 2009 г. с Ричърд Гиър в главната роля. 

ХачикоСнимка: iStock

Има и две детски книги за Хачико, като и двете двете подчертават непоколебимото търпение и любовта на това специално куче към неговия собственик.

Разкажете ни своята история за Хачико!

Историята на Хачико резонира и се предава сред любителите на кучета по целия свят именно защото лоялността и любовта на това куче са уникални. Но частица от тази безрезервна обич живее у всеки домашен любимец! Защото всеки от нас познава топлото и уютно усещане да се върнеш у дома при махащо с опашка, щастливо и развълнувано приятелче, което просто не може да сдържи щастието си, че сме отново у дома.

Така че, ако Хачико ви напомня за вашето куче, ще се радваме да чуем за него!

 

Виж още