10 начина как кучето ни утешава, когато сме тъжни

тъжен човек и куче Снимка: iStock

Н аричат кучетата най-добрите приятели на хората и за това си има основателна причина! Те не само са верни спътници, но имат и уникалната способност да усещат и реагират на човешките емоции. Така че, ако сте имали лош ден, то има голям шанс вашият домашен любимец да е дошъл да ви утеши по свой начин. За съжаление, някои от тези способи могат да останат скрити или недотам разбираеми за стопаните. 

Как кучетата възприемат нашите емоции и какво поведение показват, за да ни покажат, че ги е грижа? 

Според проучване, публикувано в Animal Cognition, кучетата могат да открият емоционалните сигнали, които стопанинът им предава, чрез изражението на лицето му, вокализациите и езика на тялото. Косматите ни другари засичат и промените в хормоните и реагират с различни видове кучешка комуникация, за да ни помогнат. 

куче човекСнимка: iStock

Учените са категорични, че четириногите ни другари имат висока емоционална интелигентност, което ги прави изключително умели да разчитат настроенията ни. Кучетата са еволюирали заедно с хората в продължение на хиляди години и в резултат на това са придобили уникално разбиране за чувствата, които изпитваме. Включително са развили и умения, които да им помогнат да оценят кога сме тъжни и имаме нужда от подкрепа. За да ни я предоставят, както само те могат! 

Dogsandcats.bg

10 начина как кучетата утешават хората, когато са тъжни

  • Физическа близост

Един от най-стоплящите сърцето начини, по които кучетата утешават тъжните си стопани, е чрез нежно докосване. Желанието им за физическа близост е жест на обич и увереност. Четириногите инстинктивно разбират, че това действие може да ни помогне за облекчаване на стреса и безпокойството. 

куче човек кракаСнимка: iStock

  • Взиране с обич в очите

За разлика от взаимодействието им с други кучета, с които избягват да влизат в директен зрителен контакт, продължителното взиране в очите на любимия им човек е израз на обич и доверие от страна на питомеца ви. Когато ни гледат в очите, това създава дълбока връзка, която надхвърля езика. И нуждата му. Защото „мекият поглед“, съчетан с леко отпуснато изражение на лицето, включително веждите, е начинът на косматия ви другар да ни съобщи, че той е на разположение за подкрепа, когато сте тъжни, плачете или сте разстроени. 

  • Облизване на лицето ви

Въпреки че не допада на всеки, нежното близване на кучето по лицето ви е безпогрешна проява на обич и загриженост. Когато ни облизват, четириногите ни другари имитират поведение, зададено им непосредствено след раждането им от страна на майка им. Този акт е техният начин да ни осигурят комфорта, от който смятат, че имаме нужда, предават ни готовността си да ни защитят и да се грижат за нас безусловно. 

куче човек щастиеСнимка: iStock

  • Поставят глава или лапа върху вас

Когато домашният ви любимец постави главата или лапата си върху вас, той търси близост, като същевременно ви осигурява успокояващо докосване. Това поведение показва желанието на косматия ви другар да предложи подкрепа и съпричастност, тъй като инстинктивно усеща, че сте в беда или се чувствате подтиснати. Простото му присъствие, съчетано с този успокояващ жест, може да направи чудеса за облекчаване на емоционалното ни бреме. 

  • Предупреждават останалите, че не сте във форма

Когато разпознават признаци, че нещо не е наред, кучетата лаят, хленчат или проявяват друг вид вокализация, за да ни гарантират, че ще получим помощта, от която се нуждаем. Замислете се – защо иначе домашният ви любимец ще се разстройва толкова, когато бебето ви плаче? 

куче човекСнимка: iStock

Вижте още: Защо бебешкият плач разстройва кучетата

  • Притискат тяло към вас 

Инстинктивна реакция на кучето, свързана с желанието му да ни утеши, е да притисне тяло в нашето. Този физически контакт му осигурява усещане за сигурност и топлина, укрепвайки същевременно връзката със стопанина му. По този начин четириногите създават осезаема бариера между нас и потенциалните заплахи, сигнализирайки за тяхната отдаденост относно нашето благополучие и ангажимент да ни осигурят комфорт по всякакъв възможен начин. 

  • Дават ни приоритет преди всички останало

Кучетата имат изключителната способност да дават приоритет на своите стопани над всичко останало. Проучванията показват, че когато сме тъжни, косматият ни другар винаги ще предпочете да стои до нас пред всяко друго занимание. Това включва игнориране на играчките, лакомствата или храната му!

куче човекСнимка: iStock

  • Повишени признаци на стрес

Когато кучетата чувстват, че подкрепата им не е достатъчна, за да ни донесе утехата, от която имаме нужда, те често показват повишени признаци на стрес. Изследванията показват, че четириногите имат ускорен пулс, когато чуят стопаните си да плачат или да изразяват тъга. Тази физиологична реакция показва тяхната истинска загриженост и вроден стремеж да ни подкрепят в труден момент.

  • Инстинктивна нужда от утеха

Кучетата притежават естествен инстинкт да търсят близост със стопаните си и да им осигуряват комфорт, когато усетят, че не се чувстват добре. Когато не могат физически да помогнат на любимите си хора, те проявяват признаци на общо безпокойство, вокализация или повишена тревожност. Тези поведения произтичат от дълбоко вкорененото им желание да облекчат страданието ни. 

тъжен човек и кучеСнимка: iStock

  • Търсене на емоционална близост

Различни наблюдения показват, че кучетата инстинктивно искат да ни помогнат, когато усещат, че сме в беда. Тяхната силна връзка с нас ги води, посочвайки им да дадат приоритет на емоционалната близост, да се опитат да ни осигурят комфорт чрез физически контакт и емпатия. Техните действия показват наличие на дълбоки разбирания спрямо нашите емоционални нужди и истинско желание да ни утешат в трудните моменти. 

Как кучетата могат да подобрят настроението ни, когато сме тъжни?

Научно доказано е, че кучетата са в състояние да повишат настроението и благосъстоянието ни, когато се чувстваме подтиснати, чрез няколко механизма. Първо – общуването с четириногия ви другар предизвиква освобождаване на хормони, свързани с доброто настроение като окситоцин, серотонин и допамин. Те насърчават доверието, създават усещане за комфорт и емоционално благополучие.

куче човекСнимка: iStock

Освен това, кучетата са верни спътници в борбата срещу самотата – емоция, която често изпитваме в периоди на тъга. Самотата и чувството на изолация могат да имат вредно въздействие върху психичното ни здраве и благополучие. А с кучето до себе си, можем да разчитаме на безусловна обич и вярна компания. 

Вижте още: 

Какви емоции могат да изпитват кучетата

7 ежедневни грешки, с които натъжавате кучето си

 

 

Виж още