10 неща, които само собствениците на Лабрадори ще разберат

Лабрадор ретривър Снимка: iStock

Л абрадор ретривърите са една от най-популярните породи в САЩ по данни на Американския киноложки клуб. За стопаните на тези четириноги вероятно това не е особена изненада! Лабрадорите са известни със своя приятен характер, лоялност и дружелюбна личност. Предпочитани семейни домашни любимци, не само в Америка, но и по цял свят, те имат умения и за търсене и спасяване, лов и риболов. Представителите на породата са предпочитани терапевтични животни и служебни кучета. 

От приятната им личност от очарователните им странности, ето 10 неща, които всеки собственик на Лабрадор добре знае относно питомеца си. И които ежедневно будят усмивки и искрена обич към косматия му другар!

Лабрадор ретривърСнимка: iStock

  • Какво хващане!

Добре, технически погледнато, донасянето е просто игра. За вашия Лабрадор обаче, това е много повече! Ако хвърляте пръчка или топка, тогава е по-добре да сте наясно, че кучето ще очаква да го направите отново и отново. А след това – още веднъж, докато то продължава ентусиазирано да ви я носи. Това, разбира се, не е твърде шокиращо, тъй като тези четириноги са развъждани, за да извличат всякакви неща. Така че, от тяхна гледна точка, те просто си вършат работата.

Dogsandcats.bg

лабрадор ретривърСнимка: iStock

  • Те са пълни с енергия и ентусиазъм

Лабрадорите обичат света и всичко в него! Те са идеален избор за всеки, който води активен начин на живот. И докато прекомерното вълнение и енергия несъмнено могат да бъдат забавни, това също означава, че са необходими достатъчно упражнения, за да бъде кучето щастливо и здраво. Пригответе се за минимум 1-2 часа на ден разходки, съчетани с игри, за да изразходва питомеца ви натрупаната през деня енергия. 

лабрадорСнимка: iStock

  • В природата им е да угаждат на стопаните си

Причината, поради която Лабрадорите са лесни за дресура е, че те изпитват вътрешна необходимост да угодят на стопаните си. Тези кучета просто искат да ви направят щастливи! Те обичат да работят с вас, за да научат нови трикове.

  • Обичат водата

Лабрадорите са водни кучета, първоначално развъждани в Нюфаундленд за извличане на отстреляни във водата птици. Техните козина, опашка и ципести крака ги улесняват в плуването. Но, което е по-важно – те обичат да са във водата! 

лабрадор ретривърСнимка: iStock

  • Те са истински спасители

Благодарение на мощното си обоняние, някои Лабрадори могат да бъдат обучени да надушват и идентифицират ранни стадии на рак. Кучетата могат да се научат да усещат миризмата на болестта, като работят с проби от ракови клетки. Нещо повече, Лабрадорите могат дори да засрамят Супермен, тъй като те могат да открият кога нивата на кръвната захар на човек са по-ниски и така да предупреждават за предстоящ епизод на диабет. Те могат и да разберат кога човек с епилепсия ще получи припадък.

ЛабрадорСнимка: iStock

  • Те са естествено мили и изключително приятелски настроени

Лабрадорите са добри, приятелски настроени, много социални и обичат да общуват с хора, други кучета и като цяло – с домашни любимци като цяло. Това ги прави идеален избор за стопани без опит. Можете да сте сигурни, че вашият Лабрадор ще оближе лицето ви, за да изрази обич и щастие винаги, когато се прибирате от работа. В допълнение, те са търпеливи и игриви, отлични качества за съжителство с деца. 

Лабрадор ретривърСнимка: iStock

  • Те са безнадеждни кучета-пазачи

Повечето Лабрадори се радват да видят всички – включително непознати! Разбира се, те ще лаят, когато някой звънне на вратата, но не са прекалено защитни по природа. Всъщност, точно обратното. Представителите на породата са дружелюбни и е по-вероятно да оближат натрапника до смърт! А ако им предложи и лакомства, не е изключено да го заведат директно до сейфа ви! Смешно или не съвсем, истината е, че дори с внимателно обучение единственото, което Лабрадорът ви може да усвои, е да ви предупреждава за всяка заплаха чрез лай. Но да се ангажира с нея... това си остава доста малко вероятно. 

Лабрадор ретривърСнимка: iStock

  • Косми, косми и пак косми

Лабрадорите оставят малка част от себе си навсякъде, където отидат. Това означава, че вие, мебелите ви и играчките им обикновено сте „маркирани“ с порядъчно косми. Тези четириноги имат гъста, водоустойчива двойна козина, която линее много. Необходимо е да разресвате и изчетквате старателно кучето поне 2-3 пъти седмично. Но не е само това. В допълнение към целогодишното линеене, Лабрадорите „издухват“ палтата си през есента и пролетта. Това означава, че освен рутинните груминг грижи, когато подкосъмът на кучето ви започне да пада, правейки път за новото му палто, ще са необходими допълнителни грижи. Добрата новина е, че като изключим значителното количество косми, които отделят, Лабрадорите са лесни за поддръжка, тъй като имат къса и гладка козина. Необходимо е да ги къпете веднъж на 2-3 месеца или ако имат належаща нужда от баня. 

Лабрадор ретривърСнимка: iStock

  • Слагат всичко в устата си

Ако имате Лабрадор или сте отглеждали такъв домашен любимец в миналото, то вероятно знаете, че тези кучета обичат да слагат неща в устата си. Това е донякъде инстинктивно – те са отглеждани, за да носят на стопаните си дивеч и риба, без да ги нараняват, когато им помагат при лов. Лабрадорите обичат да дъвчат, така че ще имате нужда от много и различни, подходящи за целта играчки.

лабрадор ретривърСнимка: iStock

  • Те са много повече от една прекрасна муцуна

Сякаш вечно усмихнати, със своите сладки очи и очарователен поглед – логично е да направим предположението, че Лабрадорите са отлични другари за гушкане и компания. Но те са много повече от това! Изключително интелигентни, тези четириноги лесно научават нови трикове и бързо възприемат рутината на средата, в която живеят. Сладки, умни, енергични кучета, Лабрадорите са чудесно допълнение към всеки дом и заслужават цялата обич, която можете да им дадете!

лабрадорСнимка: iStock

 

Виж още