Лабрадор ретривър

Лабрадор Ретривър Снимка: Istock

Други имена

Labrador Retriever

Научно име

Canis lupus familiaris

Размери

54 см. 57 см.

Тегло

25 - 38 кг.

Живот

10 - 12 г.

Произход

Канада

История

Едно от най-популярните и обичани кучета по цял свят. Лабрадор ретривъра, произхожда от остров Нюфаундленд. Още през 1822 година пътуващи в района описали, че са видели „симпатични малки водни кучета“ с къс и гладък косъм. 

Предполага се, че по това време тези ретривъри са били само черни и са наричани кучетата от остров Сейнт Джоунс. Постепенно, след кръстоски с Голдън ретивър се получават и днешните Лабрадор Ретривъри. Породата е призната от британския Кенел клуб през 1903 година.

Външен вид

Средно високо, но силно и много активно куче. Мъжките представители на породата достигат до 57 см и тегло от 38 кг, женските са малко по-дребни – високи са около 55 см и тежат около 34-35 кг. Главата е широка, с плавен стоп и масивна муцуна. Ушите са в V-образна форма, високо поставени и клепнали. Очите са средно големи, най-често жълти, кафяви или черни, като последните два цвята са предпочитани. Шията е средно дълга и здрава, гръдният кош – широк и дълбок, крайниците – прави, със здрави кости. Опашката е със средна дължина, дебела в основата си и постепенно стесняваща се към върха. Никога не се извива над гърба. Козината е къса, права и гъста, с добре развит подкосъм. Оцветяването е черно, жълто и шоколадово. 

Характер

Лабрадорите имат репутация на едни от най-милите и сладки породи. И тя е напълно заслужена! Те са дружелюбни, любвеобилни, обичат хората и компанията им, с весел нрав и винаги готови за игри. Лесно се сприятеляват с други животни, а към непознати са всичко друго, но не и агресивни. Все пак не са „най-лошите пазачи“ на света – преди да се зарадват искрено на гостите ви, познати или не, те ще се погрижат да ви предупредят със силен лай. 

Dogsandcats.bg

Силно привързан към стопанина си, Лабрадорът понася зле самотата и може дори да спре да се храни ако любимият му собственик отсъства. Ранната социализация е важна, за да разкрие породата цялата палитра на характера си.

Интелигентни и схватливи, с прекрасни ловни качества, тези кучета се поддават лесно на обучение. Добре е то да започне още през първите няколко месеца от живота на кутрето. Сами ще се уверите, че още при първите няколко тренировки, Лабрадорът вече ще се ориентира и знае добре какво се иска от него. Използвайте точни и ясни команди и никога не подхождайте с физическо насилие – това може да обиди любимеца ви и той не само да не иска да ви слуша, но да загуби интерес към разходките навън като цяло.

Здраве

Лабрадорът е сравнително здрава порода. Сред най-честите възможни заболявания са тазобедрена дисплазия, дисплазия на лакетната става, прогресивна атрофия на ретината, различни видове дерматити, епилепсия, катаракта, хранителни алергии, обръщане на клепачите и някои сърдечни проблеми.

Грижа

Активни, енергични и винаги готови за разходка, Лабрадорите имат нужда от много движение и игри, за да са в добра форма. Ако не се изморяват „качествено“ те могат да развият деструктивно поведение. Най-добре за тях е, ако живеят в къща с двор, където могат да са навън по цял ден. Ако ги отглеждате в апартамент, то трябва да им осигурите поне по две дълги разходки на ден, като от време на време да им давате възможност да потичат на воля сред природата. Всеизвестен факт е, че Лабрадорите много обичат водата, а къпането и плуването в различни водоеми им доставя истинско удоволствие.

Като „наследство“ от живота си на остров Нюфаундленд, козината на тези кучета е водоустойчива, което драстично намалява нуждата от къпане. Достатъчно е да я разресвате веднъж седмично, за да отстраните мъртвите косъмчета и тя да заблести отново. Редовно проверявайте ушите и очите на любимеца си, за да предотвратите възможни инфекции, особено, след като е бил във вода.

Хранене

Най-добре е да храните Лабрадора само с кучешка храна, премиум клас, за да сте сигурни, че четириногият ви приятел ще си набави всички необходими му витамини и минерали. Активно и енергично куче, той има нужда от протеини, така че е добре в диетата му да има месо и субпродукти (без свинско). Добавяйте и кисело мляко, твърдо сварени яйца и извара, сготвени или сурови зеленчуци. Породата е склонна към преяждане, за това най-добре е между двете хранения да прибирате паничката, за да не си „иска“ кучето още.

Деца и домашни любимци

Лабрадор ретривърът е чудесно семейно куче, тъй като търпението и благия му нрав го правят чудесна „бавачка“ за подрастващите. Въпреки това не се препоръчва да се оставя сам с твърде малки хлапета, защото в еуфорията и ентусиазма му може да ги удари без да иска. Хиперактивното мятане на опашката му пък, може да ги нарани. Представителите на породата лесно се сприятеляват с котки и други малки животни, така че съжителстват добре.

 

Размер

Енергичност

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Дресировка

Разбира се с други животни

Разбира се с други кучета

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Нужда от упражнения

Бдителност

Грижа за козината

Виж още

Още породи кучета

Виж още