10 съвета при разходката на кучето, които всеки собственик трябва да знае

куче разходка зима Снимка: iStock

К ато собственик на куче разходката на косматия ви другар е съществена част от ежедневието ви. Редовните упражнения и активност осигуряват необходимата физическа стимулация и социализация, което прави четириногите ни другари по-щастливи и здрави. 

Въпреки това, понякога може да се окаже известно предизвикателство да гарантирате, че разходките с кучето ви ще преминат гладко, приятно и без излишен стрес. Факторите, които обуславят това са различни, за това и сме събрали за вас десет съвета за разходка на кучета, които ще са ви от полза. Защото е факт, че понякога нещата не зависят пряко от нас, но често има някои тактики, които можем да приложим, за да бъде излизането с домашния ни любимец по-приятно и безопасно. 

куче разходкаСнимка: iStock

  • Винаги използвайте каишка

Един от най-важните аспекти при разходката с кучето ви е да се уверите, че то е защитено. А това може да се случи само, ако то е на повод. Използването на каишка помага да държите питомеца си под контрол и да го предпазите от бягство или други инциденти. 

Dogsandcats.bg
  • Носете със себе си вода

Кучетата могат бързо да се дехидратират по време на разходка, особено през лятото, така че е важно да имате под ръка бутилка с вода и преносима купичка. Винаги правете почивки, за да се хидратира питомеца ви и се уверете, че винаги разполага с прясна вода през целия ден. 

куче лятоСнимка: iStock

  • Почиствайте след кучето си

Жизненоважно е да почиствате след домашния си любимец. Не само, че е нехигиенично и неприятно, но на много места подлежите и на глоба, ако не приберете отпадъците на питомеца си. 

  • Бъдете нащрек и внимавайте за заобикалящата ви среда

Винаги бъдете нащрек и внимавайте за случващото се около вас, докато разхождате кучето си. Бъдете нащрек за други домашни любимци, хора, велосипеди или коли, които се приближават. Уверете се, че държите питомеца си под контрол и на къс повод, ако видите нещо, което има потенциал да го изплаши или развълнува. Избягвайте разходките в близост до райони с голям трафик или опасни пътища. 

куче разходкаСнимка: iStock

  • Започнете бавно и постепенно

Ако нямате опит в отглеждането на кучета или ако домашният ви любимец е още малко кутре, което не е свикнало да ходи на каишка, започнете бавно и постепенно. В началото – нека разходките са по-кратки, като постепенно увеличавате разстоянието и продължителността им. Бъдете търпеливи с домашния си любимец, позволете му да подуши наоколо и да изследва заобикалящата го среда.

  • Използвайте положително подсилване

Положителното подсилване е ефективен начин да обучите кучето си по време на разходка. Използвайте лакомства, похвали или играчки, за да възнаградите доброто поведение, като например – всеки път, когато питомецът ви ходи спокойно и не се дърпа напред.

куче лятоСнимка: iStock

Положителното подсилване помага на домашния ви любимец да разбере кога определено поведение е приемливо, а това прави разходката по-приятна и за двама ви. 

  • Следете прогнозата за времето

Времето може значително да повлияе на комфорта на кучето ви по време на разходка. През лятото избягвайте да излизате през най-горещите часове на деня и се уверете, че животното има постоянен достъп до вода. При студено време пък, обличайте кучето си с подходящ пуловер или палто, за да го стоплите и избягвайте заледените и хлъзгави повърхности. Винаги наблюдавайте косматия си другар за признаци на дискомфорт като прекомерно задъхване, треперене или накуцване.

  • Научете границите на кучето си

Всяко куче има различни физически способности и ограничения. Някои четириноги може да страдат от здравословни проблеми, които засягат пряко способността им да изминават дълги разстояния. Други пък може да са по-податливи на топлинно изтощение. Във всички случаи е важно да сте наясно с ограниченията на вашето куче и да коригирате разходките си спрямо тях. И, разбира се, ако забележите признаци на умора или дискомфорт, направете почивка, помислете за по-кратък маршрут или намаляване на продължителността на разходката.

куче разходкаСнимка: iStock

  • Социализирайте домашния си любимец

Социализацията е от съществено значение за благосъстоянието на кучето ви. А разходката ви дава отлична възможност да срещнете косматия си другар с други хора и домашни любимци. Важно е обаче тези взаимодействия да са контролирани, като избягвате агресивни или недружелюбни кучета. 

  • Бъдете подготвени за извънредни ситуации

По време на разходка могат да се случат инциденти, така че е важно да сте подготвени за спешни случаи. Носете със себе си основен комплект за първа помощ, включително бинтове, антисептични кърпички и пинсета (за премахване на кърлежи). Освен това се уверете, че разполагате със списък с контакти за спешни случаи, включително – номерът на ветеринарния ви лекар и близката спешна клиника за домашни любимци. Микрочипът и идентификацинен медальон също са задължителни с оглед безопасността на животното. 

куче разходкаСнимка: iStock

Разходката на кучето ви е отличен начин да поддържате косматия си другар щастлив и здрав. Важно е обаче да подходите отговорно. С тези съвети ще можете да се насладите на разходките с косматия си другар, като същевременно се грижите те да се превърнат в безопасно и приятно преживяване. 

Вижте още: 

7 знака, че кучето ви има нужда от повече активност

Защо кучетата ближат тротоара по време на разходка

Виж още