7 знака, че кучето ви има нужда от повече активност

Еърдейл териер Снимка: iStock

У ниверсалната истина за всички кучета е, че упражненията са ключов компонент за поддържане на доброто им здраве. Но това, за което няма общовалидно правило е, от колко движение има нужда всяко четириного, за да постигне това. 

Вярвате или не, домашните ни любимци ни дават различни сигнали, за да ни уведомят, че имат нужда от повече активност в рутината си. Просто трябва да знаете какво да търсите!

Предлагаме ви заедно да разгледаме 7 начина, които индикират, че кучето ви не получава достатъчно движение и упражнения. Това ще ви помогне да направите необходимите промени – в своя и неговия график, за да му ги осигурите. 

Dogsandcats.bg
  • Покачване на теглото

Когато едно куче не се движи достатъчно, то приема повече калории, отколкото изгаря. Което, с течение на времето, води до наддаване на излишни килограми.

куче болноСнимка: iStock

Домашните любимци с наднормено тегло са изложени на по-висок риск от безброй здравословни проблеми, включително артрит, диабет, високо кръвно налягане и сърдечна недостатъчност. 

  • Мудно или дистанцирано настроение

Има тънка, съвсем фина разлика между куче, което е уморено след цял ден навън, прекарано в упражнения, и четириного, което е мудно. Ако забележите, че четириногият ви другар спи повече от обикновено, избягва любимите си игри или дейности и няма желание да прекарва времето си с вас, това може да е знак, че не получава достатъчна физическа и умствена стимулация.

куче лято болноСнимка: iStock

Забележка: Не забравяйте първо да изключите всякакви медицински състояние, тъй като дистанцираното или отдръпнато поведение може да е и признак на физическа болка или психическо заболяване при кучетата.

  • Хиперактивност

От друга страна, ако кучето ви сякаш е обладано от внезапни пориви на енергия, които го карат да тича от стая в стая, опитва се постоянно да ви ангажира с играчки/игри, това също може да е знак, че има нужда от допълнително раздвижване. Ако няма къде да изразходва натрупаната си енергия, животното може да стане хиперактивно в резултат на това.

куче лято болноСнимка: iStock

  • Разрушително поведение

Дали кучето ви копае, дъвче мебели или прави какви ли не бели, докато ви няма? Разрушителното (деструктивното) поведение е индикация, че домашният ви любимец се нуждае от повече стимулация – независимо дали е физическа или психическа. Упражненията могат да осигурят и двете, като предоставят на четириногия ви другар изхода, от който се нуждае. И потенциално да спасят любимия ви чифт обувки!

  • Прекомерен лай и/или хленчене

Ако установявате, че домашният ви любимец е станал по-вокален от обикновено – лае по всичко и всички, или хленчи по-често, то бездействието може да е причината за поведението му. Отново, това се дължи на необходимостта на животното да освободи натрупаната енергия и да получи повече стимулация. 

кученцеСнимка: iStock

  • Сковани мускули или стави

Помислете как се чувстват вашите стави и мускули, след като сте били в седнало положение цял ден – в самолет или в кола, например. Усещането не е никак приятно, нали?

Ако вашето куче няма възможност да използва ключови мускули и стави, те могат да станат болезнени, а движението – да му причинява дискомфорт. 

  • Липса на издръжливост

Точно както при хората, ако кучетата не се движат достатъчно, те губят своята издръжливост. Разбира се, не всяко куче може да се справи с целодневен преход или интензивно бягане, но е важно питомецът ви да няма проблем с дейностите, които обича. 

куче болноСнимка: iStock

Ако енергията на кучето ви е започнала да изчезва и продължите да забелязвате забавяне на издръжливостта му, добре е да обмислите постепенно увеличаване на нивата на активност, за да поддържате физическата форма на питомеца си. 

Вижте още:

Какво толкова души кучето ни по време на разходка

Как се променя животът ни с куче

 

Виж още