10 удивителни неща, на които са способни кучетата

куче Снимка: iStock

К учетата и хората сме еволюирали заедно от векове, така че е логично и съвсем разбираемо защо има специална връзка помежду ни. Освен очевидното приятелство, времето за игра и гушкането, косматите ни другари са способни да проявят някои невероятни (и също толкова полезни!) умения.

Някои от тях им идват съвсем естествено, докато други се нуждаят от малко обучение, но във всички случаи става въпрос за таланти, които надхвърлят човешките способности.

И всеки един от тях ще ви накара да поискате да си вземете (или да добавите още един!) четириног другар към семейството си!

Dogsandcats.bg

Предлагаме ви (едва) 10 от наистина невероятните способности на кучетата.

  • Да носят утеха на травматизирани хора

Галенето на кучетата може да бъде утешително и успокояващо. След преживяване на големи трагедии или травми, в екипите за помощ при посттравматични стресови разстройства често има и добре обучени кучета. Четириноги, които винаги са готови да дадат малко допълнителна обич на всеки, който се нуждае от нея. 

кучеСнимка: iStock

  • Те могат да помогнат при паническа атака

Кучетата могат да бъдат отлични помощници за хора, страдащи от панически атаки. Те дори могат да бъдат обучени да откриват кога стопанинът им ще получи пристъп. И макар да не могат да му помогнат, четириногите осигуряват топлина, приятелство и нежност, които винаги са от полза.

  • Те могат да ви развеселят

Много кучета обичат да се гушкат и търсенето на близост им идва съвсем естествено! А често това е точно това, от което хората, които страдат от различни психически заболявания може да имат нужда. Докато някои проблеми изискват незабавна помощ, при други като стрес и безпокойство може да се приложи по-меко и нежно напомняне, че не сте сами.

кучеСнимка: iStock

  • Помагат при депресия

Има множество проучвания (и двойно повече лични разкази) за това как домашните любимци са помогнали на собствениците си да видят светлината дори и в най-мрачните си дни. Сякаш косматите ни другари имат естествената способност да знаят точно от какво се нуждае собственикът им и как точно да му го дават. Животните обичат безусловно и дори само тяхното присъствие служи като напомняне, че трябва да продължим да търсим щастието в собствения си живот.

кучеСнимка: iStock

  • Да предупреждават хората с диабет за нивата на кръвната им захар

Звучи малко като способност на супергерой, но истината е, че кучетата са в състояние да усетят фините промени в химическия състав на тялото ни. Понякога тези промени могат да за животозастрашаващи, като в случай на спад на кръвната захар при човек с диабет. С подходящото обучение четириногите могат да бъдат тренирани да стоят до своя спътник, готови да го предупредят за потенциален проблем, преди някое сложно медицинско устройство да стори същото.

кучеСнимка: iStock

  • Те могат да откриват бомби

Подобно на смелите хора, на които служат, специално обучените кучета могат да усъвършенстват вече специализираните си умения. Като, например, да се научат как да предупреждават, когато наоколо има експлозиви, дори в интензивни и стресови ситуации. Кучетата остават фокусирани и ориентирани към задачите, като често спасяват много животи в процеса.

кучеСнимка: iStock

  • Те могат да помогнат на деца с аутизъм

Има още много какво да научим за аутизма и как той влияе на човешката психика. Един от основните проблеми, с който повечето хора с това състояние се сблъскват, се отнася до общата им способност да се социализират. Тук на помощ идват кучетата, които могат да им осигурят комфорт и приятелство на ниво, което много хора не успяват. 

  • Те могат да ви предупредят за съмнителни хора

Въпреки че не всеки човек, по когото кучето ви лае, автоматично е опасен, има си причина домашният ви любимец да се държи по подобен начин. Острите му инстинкти могат да доловят опасност или предупредителни сигнали, които иначе вие бихте пренебрегнали.

кучеСнимка: iStock

Ако четириногият ви другар като цяло е дружелюбен и добре социализиран, той може да е открил нещо странно в човека, по когото лае. Дали ще е елемент от външния му вид, начина, по който се държи или мирише - явно е, че нещо не допада на животното.

  • Да ви принудят да сте по-активни

За да бъдат щастливи и здрави, кучетата се нуждаят от достатъчно упражнения и физическа активност. Някои породи изискват повече движение от други, но като цяло всички четириноги обичат да са навън, да се разхождат или тичат наоколо. Дори ако сте твърде заети или сте принудени да стоите у дома цял ден, големите умоляващи очи на кучето ви вероятно ще ви принудят да станете и да се раздвижите!

  • Те защитават собствениците си при всякакви ситуации

На повечето кучета им идва отвътре да защитят собственика си и да отблъснат потенциални нападатели. Дори в тежки ситуации, четириногите си остават яростно лоялни на стопаните си, на тези, на които държат най-много. Те сякаш естествено знаят какво да направят, за да ни помогнат и последователно го правят – без никакво съмнение! 

кучеСнимка: iStock

Вижте още: 

Могат ли наистина кучетата да подушат страха

5 неща, които кучетата усещат, преди да се случат

Имат ли кучетата шесто чувство

 

Виж още