Как да успокоим кучето си по време на буря

куче Снимка: iStock

С трахът от гръмотевици се среща често при кучетата. Ако и вашият космат приятел изпада в ужас, когато навън се заоблачи и започне да „вали и трещи“, то бъдете сигурни, че не сте сами. 

Тревожността от гръмотевични бури може да се увеличи с възрастта при домашните ни любимци. Най-често тя е съпътствана от симптоми , вариращи от лай и дъвчене на предмети, до самонараняване. А ако налице е последното – то трябва да знаете, че това може да бъде сериозен проблем както за кучето, така и за собственика му. 

кучеСнимка: iStock

Силният шум от гръмотевиците е не само страшен, но и бъдете сигурни, че домашните ни любимци са в състояние да го чуят от много по-голямо разстояние, отколкото ние, пише Сизър Милан. Миризмата на въздуха, когато се приближава буря, се променя, а острото обоняние на кучетата ни открива това рано. Въздушното налягане също е различно, а това може дори да причини болка на кучета, които са по-чувствителни, отбелязва още специалистът по кучешко поведение. 

Dogsandcats.bg

Вижте още: 5 неща, които кучетата усещат, преди да се случат

За това ви предлагаме да разгледаме 5-те съвета на Сизър Милан за това как да помогнем на четириногия си приятел да се чувства по-комфортно по време на буря.

  • Запазете спокойствие

И преди сме споменавали, че емоциите на стопанина много лесно се прехвърлят на домашния му любимец. За това е важно, на първо място, самите вие да се постараете да останете спокойни. Вашият космат приятел ще усети всяка нотка на безпокойство или страх от ваша страна – бъдете сигурни.

  • Не утешавайте кучето, ако го е страх

Всяка форма на специално внимание – прегръдки, целувки, притискане, всъщност може да засили страхливото поведение на домашния ви любимец. Ако вие се държите различно, животното може да започне да мисли, че действително има от какво да се бои. А така нямате шанс да му помогнете да приема бурята като нещо обичайно, каквато всъщност е целта ви. Вместо това – говорете с него с щастлив, игрив глас, за да му вдъхнете увереност. Ако успеете да го разиграете с любимата топка или играчка, това ще е най-добрият възможен сценарий, защото ще ангажирате вниманието му.

кучеСнимка: iStock

Помнете – никога не наказвайте домашния си любимец за това, че го е страх и се държи различно от обичайното.

  • Осигурете му безопасно място, където да се скрие при нужда

Това може да е килер, баня или дори – под леглото ви. Навсякъде из дома ви, където кучето се чувства удобно и спокойно. Ако не сте сигурни кое е „спокойното място“ на вашия домашен любимец, просто го наблюдавайте. Щом животното започне да изпитва тревожност – то само ще се насочи натам. А всичко, което вие трябва да направите, е да оставите вратата отворена, за да не се почувства то като в капан. 

кучеСнимка: iStock

Вижте още: Защо кучетата се крият под леглото

  • Помогнете му да свикне със звуците

Един от по-нетрадиционните подходи, чрез които можете да помогнете на кученцето си да се чувства малко по-спокойно по време на буря, включва малко предварителна подготовка. Можете лесно да намерите звуци от гръмотевична буря в YouTube. Това, което ще правите с тях се нарича „програма за кондициониране на гръмотевичната буря“ и с две думи включва постепенно излагане на стресовия фактор. Започнете като пуснете видеото по-тихо, докато се занимавате с ежедневните си дейности. Ако четириногото отново се уплаши – не обръщайте внимание и се опитайте да го пренасочите към по-приятна дейност, като игра на топка, например. 

Постепенно увеличавайте силата на звука, докато кучето спре да обръща внимание на по-реалистично звучащата буря. Този процес може да отнеме от няколко дни до няколко седмици, за това – въоръжете се с търпение. 

кучеСнимка: iStock

  • Попитайте вашия ветеринарен лекар за помощ

Ако вашето куче е изключително възбудено по време на гръмотевични бури, може да помислите да се консултирате с ветеринарния си лекар относно някои медикаменти, които да му помогнат в стресовата ситуация. 

Преди всичко –

бъдете мили и търпеливи с домашния си любимец по време на цялата гръмотевична буря.

Колкото по-спокойни сте самите вие, толкова по-лесно ще е за животното да разбере, че няма нищо чак толкова страшно в случващото се навън.

 

Вижте още: 

Защо кучетата се страхуват от гръмотевици

 

 

 

Виж още